Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed - Klinikai szakteruletek -
Gasztroenterológia
A gyomor-bél rendszer megbetegedései- A hasnyálmirigy betegségei- A máj betegségei

Adjuváns kezelés operábilis hasnyálmirigyrák esetén
M N Wente, P Büchler, H Friess, M W Büchler
Swiss-Surgery 2002;8(2):74-80.

SZEMLÉZÉS
Készítette: Dr. Miheller Pál
A hasnyálmirigy adenocarcinoma öt éves túlélése összességében mintegy 0.4%. Ezzel a hasnyálmirigyrák a daganatos halálokok között a 4.-5. helyet foglalja el. A sebészeti technika fejlődése ellenére a rezekció csak esélyt teremt a betegek túlélésére, de a teljes rezekabilitás aránya csak 30%. A nagy centrumokban az ilyen rezekciós műtéten átesett betegek átlagos túlélési ideje mintegy 18 hónap. A leggyakoribb halálok a tumor rekurrenciája, mely főleg a pancreas ágyban és a májban alakul ki. A rezekció után az 5 éves túlélés 10-24%, ez az arány az utóbbi időben jelentősen nem változott, ezért egyre inkább felmerült a hatékony adjuváns kezelés szükségességének igénye.
A hasnyálmirigy carcinoma neoadjuváns kezelése azért nem jöhet szóba, mert félő, hogy a kezelés meggátolja vagy megnyújtja a felépülést a megterhelő pancreato-duodenectomia után. Ugyanakkor az M.D. Anderson Cancer Center tapasztalatai alapján elmodható, hogy a betegek jól tűrik a preoperatív kemo- és radioterápiát, kezelés nem befolyásolja a műtét utáni gyógyulást. Számos kombináció kipróbálása után azonban be kellett látni, hogy ez a kezelési mód a túlélést nem befolyásolta. Coia és mtsi azt tapasztalták, hogy a noadjuváns kezelésben részesülő, előzetesen nem operabilisnek minősített betegek 38%-ának tumora rezekabilissá vált. Ebben a vizsgálatban 5-fluorouracilt (5-FU), mitomycint és radioterápiát alkalmaztak.
Az intaroperatív radioterápiat (IORT) több munkacsoport alkalmazta pancreas-rákos betegek esetében, egyedüli alkalmazásával egyértelmű előnyt nem tudtak kimutatni. Külsőleg alkalmazott sugárkezeléssel kombinálva azonban csökkentette a tumor rekurrenciát.
Adjuváns kezelést hasnyálmirigy rákban szenvedőkben először a '70-es évek közepén alkalmaztak. A tanulmány számos hibája mellett bebizonyította, hogy az adjuváns kezelés a túlélést megnyújtja, és ez a kezelés tolerálható. Ezt követően számos vizsgálat indult a világban. Ezek egy része vagy csökkentették a tumorrekurrenciát, vagy bizonyos idővel megnyújtották a túlélést, de az öt éves túlélést jelentősen egyik protokoll sem javította. Az European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC) nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai alapján az adjuváns kemo- és radioterápiának csekély haszna van hasnálmirigy rák esetében. A 218 beteg adatai alapján elmondható, hogy a 40Gy sugárkezelést, 5mg/kg és napi 5-FU-t alkalmazó kezelés nem javította még a 2 éves túlélést sem.
Jelenleg egy 541 beteget követő prospektív, randomizált, multicentrikus és kontrollált tanulmány folyik a világban. Az ún. ESPAC-1 vizsgálat (European Study Group for Pancreatic Cancer) során a betegek radioterápiában fél éves cytostatikus kezelésben részesülnek. A vizsgálat folyik, az eredményekről még nincsen információ.
Alternatív kezelésként intraarterilis kemoterápiát, intraarteriális kemoterápiát és IORT kombinációját alkalmazták már, mindekettőt csekély eredménnyel. Újabb gyógyszer gyanánt a gemcitabin és a matrix metalloproteázok csoportja merült fel, egyenlőre a hosszú távú eredmények váratnak magukra.

KOMMENTÁR
A hasnyálmirigy-rákot a szerv anatómiai helyzete miatt általában későn diagnosztizálják, az esetek többségében kuratív műtétre már nem kerülhet sor. A rezekabilis pancreas carcinomas esetek ritkák, de csak a műthető betegeknek van esélye a túlélésre. Az ezt lehetővé tevő hatékony adjuváns kezelési metódusok kifejlesztése ezért igen fontos. A közelmúltig bizonyítottan hatékony adjuváns kezelés nem vált ismertté, bár manapság is folynak ilyen irányú vizsgálatok

Irodalmi hivatkozások száma: 55
Ábrák száma: 1
Táblázatok száma: 3


KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK
Csontmetasztázisok: patofiziológia és kezelési elvek
A csontáttétek döntő többségében az elsődleges tumor lokalizációja az emlő, a vese, a tüdő, vagy a prostata. A kezelés többnyire palliatív, egyedi mérlegelést igényel a sebészi kezelés, illetve ennek kiegészítése egyéb szisztémás kezelési módokkal (radioterápia, kemoterápia, izotópkezelés, biszfoszfonátok).

Synovialis sarcoma
A synovialis sarcoma prognózisát jelentősen befolyásolja a tumor mérete és a metastasisok jelenléte a tumor felismerésekor.

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.