Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Az irritábilis bél szindróma kezelése
Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb gasztroenterológiai diagnózis, és egyben a háziorvosi gyakorlatban is az egyik leggyakoribb kórkép. Ez az összefoglaló hasznos útmutatással szolgál a betegség rendkívüli komplexitásának áttekintéséhez.
Szemlézés
A szövetitranszglutamináz-ellenes antitest szérumvizsgálatának szenzitivitása endomysiumellenes antitest-pozitív és negatív coeliakiás betegeknél
Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a szövetitranszglutamináz-ellenes antitest kimutatását célzó vizsgálat szenzitivitása és specificitása coeliakiában megegyezik az endomysiumellenes antitest-vizsgálat kapcsán észleltekkel. A szerzők e két szerológiai vizsgálat megbízhatóságát és egymáshoz való viszonyát hasonlították össze saját beteganyaguknál.
Szemlézés
Csak az endomysiumellenes antitest-vizsgálatra hagyatkozva a coeliakia valós prevalenciáját 20%-kal alulbecsüljük
A coeliakia szerológiai szűrésében az endomysiumellenes antitest- (EMA) vizsgálat korábban egyeduralkodónak számított. A szerző megállapítása szerint az EMA-negatív coeliakia gyakori, ezért ha a biopsziát csak az EMA-pozitív betegeknél végezzük el, akkor a betegek egyötödénél elmarad diagnózis felállítása.
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.