Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Az ízületi lágyrészduzzanat, az ízületi rés szűkület és az ízületi erózió kapcsolata RA-s betegek kéz röntgenfelvételén
A szerzők vizsgálatukkal igazolták, hogy az ízületi rés szűkület és a csontos erózió progressziója elkülöníthető patológiai történések. Az ízületi duzzanat diffúz porcpusztulást okoz, kevésbé szoros az összefüggése az eróziók kialakulásával. A prednisolon kezeléssel kivédhető a duzzanat eróziót okozó hatása, de nem csökken a porcpusztulás mértéke.
Szemlézés
Kiknek szól a teratológiai tanácsadás?
Több mint egy évtizede, hogy a a Családtervező Központban terhes nők számára elindították a szakszerű telefonos tanácsadást. Ez ma is működik, és Magyarországon az egyetlen teratológiai tanácsadás.
Megelőzés: hőtérképpel
Hogyan lehet betegségeket jelezni, illetve megelőzni infravörös felvételekkel, vagy közismertebb, de nem egészen pontos nevén, hőtérkép segítségével, erről beszél dr. Szacski Mihály szomatológus. A Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében több mint egy évtizede folyik ennek a kutatása és részben alkalmazása. A vizsgálat mindössze 5-10 percig tart, és negyedóra alatt kész a hőtérkép.
Sajtószemle 04.05.
A felnőttkori coeliakiáról - 1997-ben
Absztrakt
Különbségek az amyloid lerakódásában primer és recidiváló I. típusú rácsos corneadystrophiában
A cornea rácsos dystrophiájának recidívája esetén a depositumok megjelenése az elsődleges megjelenéstől eltérhet. A depositumok lerakódásának mintázata klinikai jelentőséggel bírhat különösen a recidiváló betegség kezelését illetően.
Szemlézés
Daganatos betegségek: megelőzés, szűrés, jobb ellátás
Tíz év alatt akár 25 százalékkal is csökkenthető lenne a daganatos betegségek okozta halálozás. Ha lenne egy hatékony prevenciós program, ha rendszeressé válnának a kormány által támogatott szűrővizsgálatok - amelyek most talán elindulnak -, a jobb ellátás és a standardizált módon történő műtétek - állítja dr. Bodó Miklós, a Szent János Kórház patológiai osztályának vezetője. - De ehhez a lakosságnak is partnernek kell lennie, ha a szűréseken való megjelenés nem esik 50 százalék alá, akkor megéri az erőfeszítést, és eredményre is számíthatunk. Eckhardt Sándor: Onkológia
Nem találtak kirívó szabálytalanságot
Lezárult a vizsgálat, amelyet a Fekete angyal ügy után rendelt el az egészségügyi miniszter az ország összes kórházában. Nagyobb bajt nem tártak fel, kisebbeket viszont igen: például több helyütt kevés a boncolások száma.
A vezető patológus szerepe az utánpótlás nevelésében - Tízéves szakvizsga-előkészítő és továbbképző munka tapasztalatai
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.