Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Dohányzás és coeliakia: egy case-control vizsgálat
Az elmúlt években több tanulmány is a dohányzás esetleges protektív szerepéről számolt be. A szerzők a saját beteganyagukban végzett felmérés eredményeit ismertetik.
Szemlézés
Coeliakiás betegek testtömegindexének előre tervezett vizsgálata
A szerzők ebben az igen egyszerű, előre tervezett vizsgálatban azt a tapasztalatot kívánták objektivizálni, mely szerint a felnőttkori coeliakia nem feltétlenül jár alacsony testsúllyal.
Szemlézés
A non-Hodgkin-lymphoma kockázata coeliakiában
A non-Hodgkin-lymphoma a coeliakia egyik leggyakoribb és egyben legveszélyesebb késői szövődménye. A szerzők célja a multicentrikus, előre tervezett vizsgálat keretén belül az volt, hogy felmérjék a non-Hodgkin-lymphoma gyakoriságát coeliakiás betegeknél.
Szemlézés
Idős betegeknél együttesen fennálló vastagbéldaganat és coeliakia: véletlen egybeesés; lehet, hogy van kapcsolat; figyelemre méltó; egyértelmű összefüggés
A szerző coeliakiás betegeknél a colorectalis carcinoma szűrésére végzett vizsgálatairól számol be. Állásfoglalása szerint a colorectalis carcinoma nem jelentkezik halmozottan kezeletlen coeliakiás betegeknél.
Szemlézés
A coeliakia diagnosztizálása
A szerzők arányos, széleskörű, jól használható összefoglalást adnak e változatos és számos diagnosztikus buktatót magában hordozó betegségről.
Szemlézés
A csecsemő – és gyermekkori tápanyag-felszívódási zavarokról
A gyomor- és a belek normális működése különösen fontos a csecsemő- és kisgyermekkorban, amikor az elhasznált energiát is pótolni kell és a fejlődős szervezet építőanyag- és energiaszükségletét is biztosítani kell.
A coeliakia napjainkban: a bővülő ismeretek áttekintése
A coeliakiával kapcsolatos diagnosztikai lehetőségek ismereteink jelentős bővülését eredményezték. A megbetegedés prevalenciája jelentősen nő, bármely életkorban jeletkezhet. A klinikai képet a szövődmények illetve a társuló megbetegedések igen változatossá teszik.
Szemlézés
Új ismeretek a coeliakiáról
A szerző történeti áttekintést ad a coeliákiáról, ismerteti a betegség lényegét, genetikáját, patogenezisét és tüneteit, valamint összefoglalja a diagnosztikus és kezelési lehetőségeket.
Szemlézés
Csak az endomysiumellenes antitest-vizsgálatra hagyatkozva a coeliakia valós prevalenciáját 20%-kal alulbecsüljük
A coeliakia szerológiai szűrésében az endomysiumellenes antitest- (EMA) vizsgálat korábban egyeduralkodónak számított. A szerző megállapítása szerint az EMA-negatív coeliakia gyakori, ezért ha a biopsziát csak az EMA-pozitív betegeknél végezzük el, akkor a betegek egyötödénél elmarad diagnózis felállítása.
Szemlézés
A szövetitranszglutamináz-ellenes antitest szérumvizsgálatának szenzitivitása endomysiumellenes antitest-pozitív és negatív coeliakiás betegeknél
Korábbi vizsgálatok eredményei szerint a szövetitranszglutamináz-ellenes antitest kimutatását célzó vizsgálat szenzitivitása és specificitása coeliakiában megegyezik az endomysiumellenes antitest-vizsgálat kapcsán észleltekkel. A szerzők e két szerológiai vizsgálat megbízhatóságát és egymáshoz való viszonyát hasonlították össze saját beteganyaguknál.
Szemlézés
A B12-vitamin coeliakiában észlelt alacsony szérumszintjéért nem az autoimmun gastritis a felelős
Noha a B12-vitamin felszívódásában a coeliakia által leginkább érintett proximalis vékonybél nem játszik kitüntetett szerepet, coeliakiás betegeknél mégis gyakran észlelhetünk B12-malabsorptióra utaló tüneteket. A szerző ezt a kérdést kívánta tisztázni retrospektív vizsgálatában.
Szemlézés
A nem alkoholos steatohepatitis etiológiájának táplálkozásbeli és anyagcsere-vonatkozásai
A szerzők célja a nem alkoholos steatohepatitis (NASH) szabad zsírsavakkal, kolinhiánnyal és coeliakiával való összefüggésének feltérképezése volt.
Szemlézés
Coeliakia postpartum megjelenése
A gluténmentes diétát nem követő coeliakiás nőknél különösen megnő a betegség szövődményeinek kockázata. A megfelelő diéta bevezetésével a tünetek azonnali javulása volt megfigyelhető. Fontos az ilyen betegekben a csontsűrűség mérése, mert a későbbiekben várható annak csökkenése.
Szemlézés
A coeliakia diagnózisának és kezelésének általános megközelítése: kiteljesedőben lévő spektrum
A felnőttkori atípusos kórképek felismerése sok esetben igen hosszú időt igényel. A coeliakia nem a gyermekkor betegsége!
Szemlézés
A felnőttkori coeliakiáról - 1997-ben
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.