Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Primer szklerotizáló cholangitis és autoimmun hepatitis overlap szindrómája
A szerzők egy 46 éves nő esetét ismertetik, akinél többszöri májbiopszia és a betegség többparaméteres, szoros nyomon követése vezetett el az alapbetegségek diagnosztizálásához. Ez az eset két viszonylag ritka kórkép még ritkább társulását szemlélteti.
Szemlézés
Intravitrealis triamcinolone chorioidea neovascularisatio laser kezelés utáni subfovealis recidívájának kezelésére macula degeneratióban
Az intravitrealisan beadott triamcinolone elfogadható kezelés lehet subfovealisan recidiváló neovascularisatio kezelésére, mert ezáltal elkerülhető a laseres újrakezelés eredményeként kialakuló korai perzisztáló látásromlás.
Szemlézés
Cyclosporin-A és intravénás immunglobulin kezelés polymyositisben és dermatomyositisben
A polymyositis döntően a proximalis izomzatot érintő autoimmun betegség. A dermatomyositis emellett bőrtüneteket is okoz. Terápiájában a szteroid az első vonalbeli szer, de mely mellett más immunszuppresszív szerekre is szükség lehet.
Szemlézés
A mozgásszervi betegségek kezelésének alapelvei a háziorvosi gyakorlatban
A rövid közlemény elsősorban a háziorvos korábban megszerzett ismereteinek felfrissítését célozza. A szerző áttekintést ad az újabb kezelési lehetőségekről.
Szemlézés
Tapasztalatok és lehetséges szövődmények a különböző típusú fénytörési hibák excimer lézeres fotokeratectomiája kapcsán
A szerzők az excimer lézer fotorefraktív keratectomia során előforduló szövődmények csökkentésének lehetőségeit tárgyalták.
Szemlézés
A nem szteroidok mellékhatásai
Magyarországon egyes becslések szerint mintegy 700 ember hal meg évente a nem szteroidok (NSAID) szedésével kapcsolatos gyomor- és bélrendszeri mellékhatások következtében. Azoknak a betegeknek, akik e szerek rendszeres és hosszantartó szedésére kényszerülnek, 70 százaléka tapasztal valamilyen kisebb mérvű mellékhatást, például gyomorégést és hányingert. Harminc százalékuknál komoly tünetek jelentkeznek, mint például perforáció, fekély vagy gyomorvérzés.
Az autoimmun hepatitis jellegzetességei nem az európai kaukázusi rasszhoz tartozó betegeknél
Az autoimmun hepatitisről rendelkezésre álló ismereteink szinte kivétel nélkül vagy kaukázusi, vagy japán etnikumú betegeknél végzett vizsgálatokon alapszanak. A szerzők ezért célzottan, ettől eltérő etnikumú betegek esetén tekintették át az autoimmun hepatitis klinikumát retrospektív vizsgálatukban.
Szemlézés
Nagy dózisú intravénás szteroid Behcet-kórban jelentkező súlyos hátsó uveitis kezelésére
A nagy dózisú intravénás szteroidkezelés hatásosnak bizonyult a Behcet-kórban jelentkező súlyos, látást veszélyeztető akut hátsó uveitis kezelésére.
Szemlézés
Laser in situ keratomileusis utáni szteroid-indukált glaucoma és cornealebeny alatti folyadékgyülem együttes előfordulása
A szteroid-indukált szemnyomás-emelkedés a csarnokvíz transsudatióját eredményezheti az endotheliumon át. A folyadékgyülem pontatlanná teszi a centrális szemnyomásmérést, ami szteroid-indukált glaucoma késedelmes felismeréséhez vezethet.
Szemlézés
A lézer in situ keratomileusis után szteroiddal kezelt betegek összehasonlítása a szteroiddal nem kezelt betegekkel - prospektív, véletlen besorolásos vizsgálat
A helyi kortikoszteroidok használata nem jár különösebb haszonnal a LASIK utáni rutin posztoperatív kezelésben. Nagyon myop szemek esetén a refrakciós eredmény stabilitásának csökkenését okozhatják.
Szemlézés
Derékfájás, hátfájás, gerincműtét, csípőprotézis
Mindennek - derékfájás, hátfájás - oka a két lábon járás. A legjobb orvosság erre a mozgás. A mindennapi derékfájás után két-három napot az ágyban kell tölteni egy kis fájdalomcsillapítóval "elkábítva", majd ezt követi az úszás, a séta és a gyógytorna. Gerincsérv esetén, ha más már nem segít, akkor alkalmaznak műtétet, protézisbeültetést. Akár már fiatalkorban is, ha elkerülhetetlen. A protéziscserék is eredményesek, de már egy új tudományág foglalkozik a kopástermék-betegségekkel. A mozgásszervi betegségekről, azok megelőzhetőségéről, a gyógyíthatóságról, a műtéti beavatkozásokról fejtette ki véleményét a rádió Hangos recept című műsorának a téma két szakértője Bálint Géza, az Országor Reumetológiai és Fizioterápiás Intézet főorvosa és Szendrői Miklós, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának igazgatója.
Az autoimmun gyulladásos myopathiák kezelése
Az autoimmun myopathiák csoportjába sorolják a polymyositist, a dermatomyositist és a zárványtestes myositist. Az összefoglaló közleményben a jelenleg elfogadott kezeléseket részletezik.
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.