Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

A primer biliaris cirrhosis kezelése
A szerzők röviden ismertetik a primer biliaris cirrhosis klinikumát, patológiai és laboratóriumi eltéréseit, majd a kezeléssel kapcsolatos legfrissebb eredményeket.
Szemlézés
A Helicobacter pylori terápiája és kezelése
A cikk szerzői összefoglalják a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Helicobacter pylori Munkacsoportja konszenzusértekezletének álláspontját és javaslatait a Helicobacter pylori-fertőzéssel kapcsolatban. Tárgyalják az infekció epidemiológiáját, patogenezisét, diagnosztikáját, klinikumát, eradikációját, valamint a farmakoökonómiai szempontokat és a téma lehetséges új kutatási területeit is.
Szemlézés
A transzplantációt követő immunszuppresszió gastrointestinalis komplikációi
Bármely immunszuppresszív kezelés gastrointestinalis mellékhatásokat is eredményezhet. Jelen összefoglaló tanulmány szerzői szót ejtenek a leggyakoribb állapotokról és azok kezeléséről egyaránt.
Szemlézés
A súlyos hyponatraemia kezelése
Esetismertetést követő összefoglaló a súlyos hyponatraemia kialakulásáról, kezeléséről és szövődményeiről. A lehetséges kezelési módszerek kivitelezésének meghatározásán felül az újabb terápiás eszközök eddigi eredményei is ismertetésre kerülnek.
Szemlézés
A lepra világnapján
Van olyan kór, amely bár több ezer éve megbetegíti az embert, kórokozóját csak 130 éve különítette el egy norvég orvos. Csak 20 éve gyógyítható gyógyszer-kombinációval. A kezelés hosszadalmas és költséges. A betegeket régen és ma is elzárják a külvilágtól, telepeket hoznak létre, olyan kórházakat, ahol csak ilyen fertőzötteket ápolnak. Van olyan ország, ahol szinte turistalátványosság a lepratelep. Ma van a lepra világnapja. Dr. Bánhegyi Dénessel, a Szent László Kórház főorvosa a retteget betegségről beszélt.
A pikkelysömör, vagy pszoriázis
A különféle bőrbetegségek – azon túl, hogy alaposan próbára teszik a beteg türelmét – gyakran önbizalom rombolók is. A pikkelysömör – a pszoriázis – különösen megkeserítheti a betegek életét, hiszen az egészséges emberek többsége – félvén, hogy a betegség fertőz - , elhúzódik bőrbetegségben szenvedő embertársától.
A papillaris pajzsmirigy-carcinoma korszerű kivizsgálása, prognózisbecslése és kezelése: az orvostudományi egyetemek és az Országos Onkológiai Intézet ajánlása
A papillaris pajzsmirigy-carcinoma korszerű kivizsgálása, prognózisbecslése és kezelése: az orvostudományi egyetemek és az Országos Onkológiai Intézet ajánlása.
Szemlézés
A szerfüggőség krónikus betegség. A kezeléssel, a biztosítással és a prognózis értékelésével kapcsolatos megfontolások
A szerfüggőség nemcsak a klinikai tapasztalat, hanem az etiológia, a patofiziológia és a prognózis szempontjából is a krónikus betegségek közé sorolandó, és ennek megfelelő megelőzési és kezelési stratégiákat igényel. Az irodalmi adatok is ezen stratégiák hatékonyságát támasztják alá.
Szemlézés
A medence és a végtagok metastaticus adenocarcinomáinak kezelése (Irodalmi összefoglaló)
A közlemény első felében a szerző a csontmetasztázisok diagnosztikai protokollját ismerteti. Ezt követően részletes terápiás ajánlásokat ad, külön tárgyalja az egyes sebészi megoldásokat, azok indikációit és gyakoribb szövődményeit.
Szemlézés
Újabb ismeretek a myelodysplasticus szindróma klasszifikációjában és kezelésében
A myelodysplasticus szindróma diagnosztikája területén, köszönhetően a citogenetika és a molekuláris biológia fejlődésének, jelentő haladás tapasztalható. A referátum az MDS újabb osztályozásáról és a terápiás lehetőségekről nyújt áttekintést.
Szemlézés
A relapszus-remisszió kórformájú sclerosis multiplex kezelése
Az első választandó terápiás stratégia a megadózisú methylprednisolon-kezelés. A betegség aktivitásának csökkentésére új hatóanyagok állnak rendelkezésre: az INF-béta-1a, INF-béta-1b és a glatiramer-acetát.
Absztrakt
A felnőttkori coeliakiáról - 1997-ben
Absztrakt
A szerfüggőség mint krónikus betegség. A kezeléssel, a biztosítással és a prognózis értékelésével kapcsolatos megfontolások
A szerfüggőség nemcsak a klinikai tapasztalat, hanem az etiológia, a patofiziológia és a prognózis szempontjából is a krónikus betegségek közé sorolandó, és ennek megfelelő megelőzési és kezelési stratégiákat igényel. Az irodalmi adatok is ezen stratégiák hatékonyságát támasztják alá.
Szemlézés
Az irritábilis bél szindróma kezelése
Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb gasztroenterológiai diagnózis, és egyben a háziorvosi gyakorlatban is az egyik leggyakoribb kórkép. Ez az összefoglaló hasznos útmutatással szolgál a betegség rendkívüli komplexitásának áttekintéséhez.
Szemlézés
Az időskori gastrooesophagealis reflux betegség: klinikai megjelenés, kezelés és szövődmények
A gastrooesophagealis reflux betegség gyakori eltérés időskorban, a tünetek rendszerint enyhébbek, mint fiatal egyéneknél, de idősebb életkorban több a szövődmény (pl. erozív oesophagitis, pepticus strictura, Barrett-nyelőcső). A gyógyszeres és a sebészi kezelés alapvetően megegyezik a felnőtt betegek esetében követett irányelvekkel.
Szemlézés
Hetvenöt felnőtt beteg infectiosus arthritisének két éves prospektív vizsgálata
A szerzők felmérése szerint a felnőtt infectiosus arthritisek több mint 90%-ban Staphylococcus aureus, St. epidermidis és Streptococcus törzsek a kórokozók. A gyulladásos laboratóriumi paraméterek közül a CRP volt a legérzékenyebb. A mortalitás ma is magas, a fehérvérsejt szám emelkedése és a vesefunkciók romlása a rossz kimenetel legjobb jelzője.
Szemlézés
A kezelt betegek 5 százaléka skizofrén
Tudja-e, hogy ma Magyarországon több tízezer skizofrén beteg semmiféle orvosi ellátásban nem részesül? Vajon tudja-e, hogy a nagyvárosokban és azok környékén tengődő otthontalanok között nagyon sok az olyan skizofrén, akinek pedig sürgős kezelésre és ápolásra lenne szüksége?
Az akut veseelégtelenség prognosztikai modelljeinek fejlesztési, validálási és adaptációs nehézségei
Áttekintés a prognosztikai modellek tervezésének és alkalmazásának buktatóiról.
Szemlézés
Amit a fejfájásról és a migrénről tudni kell…
Az, hogy a fejfájást mennyire nem tekintjük betegségnek, s hogy hajlamosak vagyunk elfelejtkezni „tünet” mivoltáról, mi sem jellemzi jobban, mint a modern gyógyszerreklámok, amelyek szerint „nincs idő a fájdalomra”, egy pirula beszedése megszabadít a közérzetünket rongáló fájdalomtól. Míg a fejfájásra egyes emberek valóban „hajlamosak”, addig másoknál ez a fájdalom valamely betegség kísérő tünete, jelzése lehet. Akiknek szinte napi problémájuk a fejfájás, s a különféle vizsgálatokkal sem sikerült kimutatni a fájdalom okát, meg kell tehát tanulniuk együtt élni ezzel a kellemetlenséggel…
A skizofrénia kezelése és társadalmi környezete a mai Magyarországon
Tudja-e, hogy ma Magyarországon több tízezer olyan skizofrén beteg él, aki egyáltalán nem kap semmiféle orvosi ellátást? Tudja-e, hogy a nagyvárosokban és környékükön tengődő otthontalanok jelentős része skizofrén beteg, aki sürgős ápolásra és kezelésre szorulna? Tudja-e, mennyibe kerül ma Magyarországon egy skizofrén beteg ellátása és kezelése? Lehet-e ezt a költséget optimalizálni a mai viszonyok között? Vajon mire van joga egy skizofrén betegnek? Ki védi meg, ha sérelem éri személyiségi jogait?
A bakteriológia szerepe a tbc gyógyszeres kezelésében; hazai vonatkozások
A tbc-bakteriológiai vizsgálatok nemcsak a diagnózis felállításának elősegítésével, hanem az egyes gyógyszerek hatékonyságának vizsgálatával is segítik a járvány elleni küzdelmet.
Absztrakt
Csontmetasztázisok: patofiziológia és kezelési elvek
A csontáttétek döntő többségében az elsődleges tumor lokalizációja az emlő, a vese, a tüdő, vagy a prostata. A kezelés többnyire palliatív, egyedi mérlegelést igényel a sebészi kezelés, illetve ennek kiegészítése egyéb szisztémás kezelési módokkal (radioterápia, kemoterápia, izotópkezelés, biszfoszfonátok).
Szemlézés
Az autoimmun gyulladásos myopathiák kezelése
Az autoimmun myopathiák csoportjába sorolják a polymyositist, a dermatomyositist és a zárványtestes myositist. Az összefoglaló közleményben a jelenleg elfogadott kezeléseket részletezik.
Szemlézés
A kokain ,,agybénító" hatása"
A gyógyászat fejlődésével a súlyos kokainisták elvonási tüneteinek enyhítésére különböző szerekkel próbálkoztak. Szükség van a megoldásra, hiszen a kábítószerfüggéstől szabadulni akarók közül a legtöbben eddig képtelenek voltak a kezelést végigcsinálni. Úgy tűnik azonban, hogy propranolollal a korábbiaknál tovább bírják az elvonó kúrát, és kevesebb kokaint használnak. (A szer az adrenalin szorongást okozó hatását gátolja, márpedig a súlyos elvonási tünetekkel küszködők az átlagnál érzékenyebbek az adrenalinra, és ez egyebek között a kezelést hiúsíthatja meg.)
A nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma gyakori, de ritkán diagnosztizált alvászavar. A szerzők röviden ismertetik a betegség etiológiáját, tüneteit, diagnosztikájátnak és kezelését.
Szemlézés

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.