Vissza a főoldalra
 
    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarcívum
 
Hypermed
Kapcsolodo szakteruletek- Klinikai szakteruletek- Konferenciák, rendezvények- MEDLINE

Az irritábilis bél szindróma kezelése
Az irritábilis bél szindróma a leggyakoribb gasztroenterológiai diagnózis, és egyben a háziorvosi gyakorlatban is az egyik leggyakoribb kórkép. Ez az összefoglaló hasznos útmutatással szolgál a betegség rendkívüli komplexitásának áttekintéséhez.
Szemlézés
A diabeteses gastroparesis diagnosztikája és kezelése
A diétás és gyógyszeres kezelési javaslatok célja, hogy javuljon és egyenletesebbé váljon a gyomor ürülése, rendezetté váljon a glykaemiás állapot, csökkenjenek, illetve megszűnjenek a beteg panaszai. A glykaemiás status rendezése, a normoglykaemiás, vagy azt megközelítő napi vércukorszint kialakítása már rövid úton javítja a gyomorürülést, és hosszú távon a kórkép progresszióját mérsékli.
Szemlézés
Benignus pajzsmirigyelváltozások vékonytű-aspirációs technika segítségével felállított diagnózisának hosszú távú megbízhatósága
A vizsgálat eredményei alapján úgy tűnik a pajzsmirigygöbökből vékonytű-aspiráció során nyert minták patológiai elemzésének eredménye hosszú távon is megbízható, a később kialakuló malignitások aránya csekély, azonban nem kizárható. Ezért időszakos kontroll ajánlható elsősorban a valamilyen korábbi rizikófaktorral rendelkezők esetében.
Szemlézés
A coronariabetegség diagnózisa és kezelése uraemiás betegek esetén: az újabb adatok áttekintése
Amit a végstádiumú vesebetegségben szenvedőknél fellépő coronariabetegség diagnosztizálásáról és kezeléséről tudnunk kell: diagnosztikus és terápiás javaslatok.
Szemlézés
Fotografikus és konfokális scanning lézer módszerrel mért látóidegfő-méretek összehasonlító vizsgálata
A közleményben a látóidegfő fényképpel vagy scanning lézer módszerrel történő mérésének eredményeit hasonlították össze.
Szemlézés
Az achondroplasia komplex egészségügyi ellátása
Az achondroplasia a leggyakoribb, autoszomális dominánsan öröklődő osteochondrodysplasia. Oka a fibroblastnövekedési faktor 3-as receptorának génmutációja. Rhizomeliás típusú törpeséget (120-140 cm-es végmagasságot) és macrocephaliát okoz, ép intellektus mellett.
Absztrakt
A nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma gyakori, de ritkán diagnosztizált alvászavar. A szerzők röviden ismertetik a betegség etiológiáját, tüneteit, diagnosztikájátnak és kezelését.
Szemlézés
A Helicobacter pylori szerepe emésztőrendszeri betegségekben
A Helicobacter pylori világviszonylatban a legelterjedtebb humán fertőző ágens, számos emésztőrendszeri betegség kialakulásában játszik szerepet - ezek közé tartozik a peptikus fekélybetegség, a gyomorrák, a gyomor MALT-lymphoma. A cikk bemutatja a Helicobacter pylori patogenetikai jellegzetességeit, a kórokozó kimutatására szolgáló diagnosztikus módszereket és a kezelési ajánlásokat.
Szemlézés
Prader-Willi- és Angelman-szindrómás betegek diagnosztizálása: egy átfogó kivizsgálás jelentősége
A szerzők két hasonló klinikai megjelenéssel járó szindróma genetikai szűrése használatos molekuláris biológiai vizsgáló módszereket hasonlítanak össze ebben a klinikai tanulmányban. A szerzők tapasztalataik alapján a közleményben megfogalmaznak a két szindróma diagnosztizálására használható szűrési protokollt.
Szemlézés
Malignitásra gyanús, vékonytű-aspirációval nyert pajzsmirigybiopsziás anyagok Met/HGF-receptor-identifikálási eredménye alkalmas lehet a kétes esetek eldöntésére
A Met (hepatocita növekedési faktor-receptor) alkalmas lehet a pajzsmirigy-elváltozások malignitásának eldöntésére, különösen a papillaris típusok citológiailag kérdéses eseteiben.
Szemlézés
A HBsAg és az anti-HCV status: a hepatocellularis carcinoma diagnosztikájában alkalmazott szérum-alfa-foetoprotein-szintre gyakorolt hatása krónikus májbetegek esetében
A rutinszerűen végzett AFP-szűrés klinikai jelentősége és szerepe a HCC diagnosztikájában átértékelésre vár. Egyre több adat szól amellett, hogy az AFP-nek a májrák korai diagnosztikájában igen csekély szerep jut a jövőben.
Szemlézés
Leber-féle hereditaer opticus neuropathia talaján kialakult retinalis vasculitis
A Leber-féle hereditaer opticus neuropathiában a típusos szemfenéki kép és funkcióromlás mellett a genetika lehetőséget ad a különböző fenotípusú betegségek mögött az azonos kóreredet kimutatására.
Szemlézés
A felnőttkori coeliakiáról - 1997-ben
Absztrakt

Az oldalon olvasható információk nem helyettesíthetik a szakemberek véleményét, tanácsát, ezért kérjük ne kísérletezzen öngyógyítással, forduljon orvoshoz!
A gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban a kockázatok és a mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, és kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

Copyright2001-2002 Vitalitas.hu Kft.