Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Anorexia nervosa
 
Néveredet

Először Richard Morton angol orvos írta le 1689-ben a jelenséget mint kórképet, anorexia nervosaként pedig 1873-ban Sir William Gull ismertette.
A betegség meghatározása

A betegség lényege a csökkent táplálkozás, amelynek következtében jelentős fokú fogyás jön létre, minimálisan a testmagasságnak megfelelően számított ideális test- tömeg 15%-ának az elvesztését jelenti, extrém esetekben ez az 50%-ot is meghaladhatja. A gyors fogyás, illetve az olykor 25-30 kg-ra történő cachectizálódás életveszélyes állapotot jelent. Kezdetben az étvágy megvan, a beteg azonban koplalásra kényszeríti magát az elhízástól való félelmében, saját testképének hamis észlelése alapján. Ez azt jelenti, hogy a beteg saját testét a jelentős fokú fogyás ellenére is kövérnek tartja, ugyanakkor más személyek megítélésében ez a patológia nem jelentkezik.
Etiológia

Végső oka ismeretlen, legvalószínűbb a psychés eredet.
Patogenezis, patomechanizmus

Psychodinamikája még nem tisztázott. Indító okként rendszerint valamely súlyos stresszhelyzet deríthető ki. Kialakulásában számos hajlamosító tényező játszhat szerepet: egyéni hajlam, depressio, anxietas, személyiségzavar, kognitív és emocionális zavar, a testkép hibás megítélése, lelki- vagy testi traumák, genetikai és családi hajlam, kulturális tényezők. A betegség kialakulására a családszerkezet nagy hatással van. Többnyire olyan családokban halmozódik, ahol az anya erőszakos és meghatározó szerepű, az apa gyenge és passzív; az anorexiás gyermek betegsége mintegy stabilizáló tényezőként van jelen a családi egyensúly helyreállításában. A családtagok között jellegzetes a túlzott gondoskodás, egymás behálózása és befolyásolása, a konfliktusok kerülése. A betegek többnyire úgy érzik, hogy mindent mások parancsára tesznek, és semmit a saját akaratukból. Ebből a helyzetből kísérelnek meg kitörni különös étkezési szokásaik révén. Bár úgy tűnik, hogy a család hatása a meghatározóbb, a kulturális befolyásnak is van jelentősége. A mai nyugati társadalmakban a nőideál a vonzó karcsú alkat. Kiváltó tényező lehet a depressio; erre enged következtetni az anorexia évszakos ingadozása májusi tetőponttal, ami egybeesik a hangulatzavarok és az öngyilkosságok csúcsidőszakával.
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Császár Albert
egyetemi tanár, osztályvezető főorvos
Országos Gyógyintézeti Központ, Belgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Mező Izabella

Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Az anorexia nervosás betegek alig panaszkodnak. Rákérdezésre gyakran kiderül alvászavaruk, amenorrhoeájuk. Nem ritka a székrekedés, gyakori a hasi teltségérzet és fájdalom, a hideg hőmérséklet rossz tűrése, néha valódi hypothermia, a végtagok zsibbadása a hidegre bekövetkező túlzott vasoconstrictio miatt. Előfordul igazi Raynaud-jelenség is.
Tünetek

A betegek éhségérzetüket figyelmen kívül hagyják vagy maguk előtt is tagadják; a táplálkozás psychés gátlása erősebb bennük, mint az étvágyuk. Psychomotorikusan túlzott az aktivitásuk: gyakran alkalmaznak szinte “rituális” tornákat, sokszor kifejezetten az étkezéseket követően, mintegy a felvett energiamennyiség ledolgozása céljából. Az anorexiás beteg saját maga által összeállított “fogyókúrás” diétája az ételek összmennyiségének kvantitatív csökkentésén túl kvalitatív jellegzetességeket is mutat. Különösen jellegzetes az állati eredetű zsírok és fehérjék kerülése, nem ritkán az anorexiát vegetariánus táplálkozás előzi meg vagy vezeti be. A koplalás következtében a subcutan zsírszövet eltűnik, negatív fehérjeegyensúly alakul ki, hypoproteinaemia, dehydratio és elekrolitzavarok jelentkezhetnek. A bőr száraz, berepedő, a körmök törékenyek, hypertrichosis észlelhető. Anaemia, bradycardia, hypotensio vagy orthostaticus hypotonia, anasarca léphet fel. A gyomor-bél peristaltica csökken, étkezés után hasi fájdalom, puffadás, korai teltségérzés jelentkezik, obstipatio alakul ki, a bélpanaszok ileusig fokozódhatnak. Csontfejlődési zavar, osteoporosis is kialakulhat. A menses szabálytalanná válik, majd a beteg teljesen amenorrhoeás lesz. A felsorolt tünetek fehérje- és vitaminhiány, az elektrolitok hiánya miatt alakulnak ki elsősorban, ami szekunder módon az anyagcsere megváltozását, a hypothalamus- hypophysis tengely működésének csökkenését, az agyi biogén amin és peptidanyagcsere változását eredményezi.
Általános vizsgálatok

Az anorexia nervosa kritériumai: a testsúly csökkenése az elvárható testsúly 85%-a alá akár felnőttkorban, akár a növekedési életszakaszban; kóros félelem az elhízástól a beteg soványsága ellenére; a testkép zavara: a test súlyának, méreteinek és küllemének helytelen önértékelése, a soványság tényének tagadása; amenorrhoea a menarchét követő életkorban, azaz három egymást követő menses kimaradása. Néhány szerző kritériumai között a BMI < 18 kg/m2 is szerepel.

Differenciáldiagnosztika

Az anorexia nervosát ne tévesszük össze egyéb eredetű fogyással. Szóba jönnek a rejtett rosszindulatú daganatok, diabetes mellitus, veseelégtelenség, bélgyulladások, pylorus stenosis, pepticus ulcusbetegség, epekövesség, idült pancreatitis, idült májbetegségek és idült fertőzések (pl. tuberculosis). Az anorexia emlékeztethet a hormonális betegségek közül a panhypopituitarismusnak Simmonds-cachexia alakjára, Addison-kórra, olykor hyperthyreosisra. El kell különítenünk az egyéb eredetű hypothalamicus hypogonadismusoktól, de a valódi hirsutismustól is.
Rizikófaktorok

L. patogenezis, patomechanizmus.
Szövődmények

A betegség súlyossága és elhúzódása szövődményekre vezethet. Az osteoporosis a csigolyákat és a perifériás csontokat is érinti; elsődleges ok az ösztrogénhiány, de hozzájárul a táplálék elégtelen kálcium- és D-vitamin-tartalma, esetleg a hypercortisolismus is. CT-vizsgálattal agysorvadást, tágult agykamrákat találtak. Anorexiában előfordulnak szívbetegségek; halálos kamrai tachycardia is lehetséges. A beteget ezért EKG-val gondosan követni kell; a QT szakasz megnyúlása fokozott veszélyre figyelmeztet. Nem ritka a mitrális prolapsus; ráadásul a jelentős fogyás a kamrák systolés és diastolés működését is károsítja. Előfordulhat pericardiális izzadmány. A pangásos szívelégtelenség főként az újratáplálás idején veszélyeztet.
Epidemiológia

Fiatal, adoleszcens korú nők között a fejlett európai országokban és az Egyesült Államokban végzett felmérések alapján prevelanciája: 0,84-1,3%. Férfiakban lényegesen ritkább, mint nőkben. A betegek szülei és ikertestvérei között az előfordulás gyakoribb. Az anorexia nervosa gyakoribb táncosok és az atléták között.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A helyes étkezési szokások kialakítása 10-12 hét alatt sikerülhet, és ez fontosabb célja a kezelésnek, mint az ideális testsúly elérése. Az újratáplálás étrendje kezdetben folyékony-pépes lehet, majd fokozatosan normális diétára térünk át. A napi energiabevitel kezdetben 1500 kcal, amit fokozatosan növelünk; a 3500 kcal-t nem célszerű túllépnünk. Az étrend bővítésekor legyünk figyelemmel a beteg méreteire, anyagcseréjére és fizikai aktivitására. Hetenként 1,5 kg súlygyarapodást igyekezzünk elérni. A visszaesés elkerülése érdekében az ilyen betegek továbbra is támogató pszichoterápiát és ellenőrzést igényelnek: kezdetben hetenként, majd két hetenként, utóbb havonta.
Gyógyszeres kezelés

A pszichofarmakonok közül szóba jönnek a triciklikus antidepressansok, továbbá a serotonin újrafelvételét gátló készítmények. Végeredményben az utóbbiak eredményesebbek, de hatásuk lassabban alakul ki, és kezdetben a szorongást fokozhatják. Ezért ajánlatos kiegészítésük valamely anxiolitikum kis adagjával. (A hozzászokás veszélye miatt a benzodiazepineket helyesebb elkerülnünk.) A vitaminok pótlásáról gondoskodni kell. Psychésen a csontritkulás kezeléseként is hasznos a menstruációs ciklus hormonális felépítése. A nitrogénegyensúly helyreállításában az anabolicus szteroidok is segítségünkre lehetnek.
Speciális forma kezelése

A mesterséges táplálás (gyomorszondával, vagy iv.) csak végső esetben jön szóba.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

20-30% körüli relapszus.

Terápiás célkitűzés

A kezelés célja a testsúly gyarapítása; mindent meg kell tennünk azért, hogy az anorexiás beteggel elfogadtassuk az étkezés szükségességét. A betegség minden vonatkozását figyelembe kell venni a terápia tervezésekor. Alapvető fontosságú a pszichoterápia, ami a legeredményesebben az erre célra szakosodott multidiszciplináris központokban végezhető. Az erősen lesoványodott betegeket célszerűbb kezdetben fekvőbetegosztályon elhelyezni. A súlyos szövődmények mindenképpen intézeti ellátást tesznek szükségessé.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Elégtelen pszichoterápia, előrehaladott, súlyos állapot.
Prognózis

Az anorexia nervosa mortalitása 7-18%. Teljes felépülés a betegeknek alig 50%-ában következik be; 25%-uk idültté válik, illetve állapotuk tovább romlik, további 25% rokkanttá lesz, és a betegség egész életüket végigkíséri.
Követés, gondozás

Támogató pszichoterápia és ellenőrzés kezdetben hetenként, majd két hetenként, utóbb havonta.
Kiegészítő információk

Nemhez kötött jellegzettességek

Nőknél sokkal gyakoribb.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Pubertás.
Ajánlott irodalom

Leövey A.: A klinikai endokrinológia és anyagcsere-betegségek kézikönyve; Barna M.: Táplálkozás. Diéta.

Szakrendelések

Megyei ideggondozók.
Hasznos folyóiratok

Orvosi Hetilap, LAM.