Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hyperkalaemia
 
A betegség meghatározása

A szérum kálium koncentrációja 5,5 mmol/l feletti.
Osztályozás, típusok

ARTEFAKTUMOK: Kiáramlás a vörösvérsejtekből, amennyiben a szérum és a véralvadék szétválasztása késedelmes (a plasma kálium normális). Jelentős thrombocytosis vagy leukocytosis a kálium kiáramlás miatt (a plasma kálium normális). A vérvételnél ismételt ökölbeszorítás, mely az alkar izmaiból kálium felszabadulást idéz elő. Mintavétel olyan karból, amelyikbe kálium infúzió van bekötve.
CSÖKKENT KIVÁLASZTÁS: Acut és chronicus veseelégtelenség. A vese szekretoros rendellenességei, veseátültetés, interstitialis nephritis, sle, sarlósejtes megbetegedés, amyloidosis (valódi veseelégtelenséggel vagy anélkül). Hyporeninaemiás hypoaldosteronismus (gyakran diabeteses enyhe vagy középsúlyos nephropathiával), vagy selectiv hypoaldosteronismus (olykor aids-es betegekben). Heparin (a molekula méretétől függetlenül, az aldoszteron elválasztást gátolja). Kálium kiválasztást gátló gyógyszerek (spironolacton, triamteren, ace-i-k, trimethoprin, nsaid-k).
KIÁRAMLÁS A SEJTEKBŐL: Az intracellularis kálium nagyfokú kiáramlása égésekben, rhabdomyolysisben, zúzódással járó balesetekben (crush syndroma), haemolysisben, súlyos infectiokban, belső vérzéseknél és erőteljes fizikai aktivitás során. Metabolikus acidosis (szervetlan savak által okozott forma). Hyperosmolaritas (oldószer). Insulinhiány. Hyperkalaemiás periodicus paralysis. Gyógyszerek (szukcinilkolin, arginin, digitálisz toxicitás, béta-adrenerg antagonisták). Alfa- adrenerg stimuláció.
Patogenezis, patomechanizmus

Mivel a vese normálisan kiválasztja a fölös káliumot, tartós hyperkalaemia rendszerint a renalis ürítés zavarára utal. A hyperkalaemia sok esetben pseudohyperkalaemia, illetve acidosissal társul. Az acidosishoz társuló hyperkalaemiában az intracellularis kálium az extracellularis térbe kerül. Acidosisban a pH minden 0,1 -nyi csökkenése hozzávetőlegesen 0,7 maeq/l-rel növeli a szérum kálium koncentrációját. Ásványi anyagok felszaporodása miatt (ammoniumklorid, sósav mérgezés) elsősorban metabolicus acidosisban észlelhető a kálium kiáramlása az intracellularis térből. Tekintve, hogy a sejtmembrán nem átjárható a klorid ionok számára, az intracellularis káliumionok hidrogénionokra cserélődnek. A szerves savak (ketosavak, tejsav) felhalmozódása következtében kialakult metabolicus acidosis nem okoz hyperkalaemiát. A szerves savak ugyanis az ásványi anyagokkal ellentétben akadálytalanul átjutnak a sejtmembránon és gátolják a nátrium-kálium-ATP-áz működését. A diabeteses ketoacidosisban gyakran észlelhető hyperkalaemia nem az acidosis, hanem a - dehidrált sejtek intracellularis kálium koncentrációjának növekedése és a sejtekből az extracellularis térbe irányuló kálium kiáramlás következtében előálló - hyperosmolalitas, valamint az insulin-, katekolamin- és aldoszteronhiány együttes következménye. A hyperkalaemiás paralysis periodica familiaris, ritka öröklődő betegség. Jellegzetessége, hogy rendszerint fizikai megterhelésre a káliumionok hirtelen kiáramlanak a sejtekből, így rohamokban hyperkalaemia alakul ki. A trimethoprim szerkezete az amiloridéhoz és a triamterenhez hasonló, ezért azokhoz hasonlóan a nephron distalis szakaszán lévő nátrium csatornák bénítása révén gátolják a renalis kálium ürítést. A gyógyszer elhagyását követően rendeződik a kálium szint.
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Császár Albert
egyetemi tanár, osztályvezető főorvos
Országos Gyógyintézeti Központ, Belgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Mező Izabella

Diagnosztika

Tünetek

Izomgyengeség, petyhüdt bénulás, haspuffadás, hasmenés, EKG eltérések (N.B. 6,5 mmol/l-t meghaladó szérum kálium szint esetén a betegek csaknem felénél nem észlelhetők EKG eltérések).
Általános vizsgálatok

Szérum kálium koncentráció nő, az EKG-n QT rövidül, magas, csúcsos T-hullámok alakulnak ki, majd nodalis vagy kamrai arrhythmiák, QRS kiszélesedése, megnyúlt PR intervallum és a P hullám eltűnése figyelhető meg, végül bifázisos QRS-T komplexusok, kamrafibrillatio és asystolia alakulhat ki.
Célzott vizsgálatok

A hyperkalaemiát kiváltó kórokok vizsgálata, l. etiológia, pathogenesis, pathomechanismus

Rizikófaktorok

L. etiológia, pathogenesis, pathomechanismus.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Kiváltó tényezők kerülése.
Gyógyszeres kezelés

Kálium adás-, káliumspóroló diuretikumot- illetve hyperkalaemiát okozó gyógyszerek elhagyása; kationcserélő gyanta adása (Resonium A por: 3-4 5 15 g/nap); insulin infusioban (5-10 E kristályos insulin i.v. bolusban, majd 50 ml 50%-os glükóz azonnali infusioja, ezt követően 10%-os glükózt adunk 50 ml/óra sebességgel a hypoglycaemia kivédése céljából); iv kálcium (kivéve, ha digitálisz intoxikáció gyanúja áll fenn): i.v. 10-20 ml 10%-os cal- cium-gluconat 5-10 perc alatt; b-2-adrenerg stimuláció: 10-20 mg albuterol ihaláltatása 10 perc alatt; empírikusan adott iv nátrium-bikarbonát hatássossága kérdéses; haemodialysis vagy peritonealis dialysis; alapbetegség kezelése.

Terápiás célkitűzés

Profilaxis, alapbetegség kezelése, kiváltó tényezők kerülése.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

M. Beers-R. Berkow: MSD orvosi kézikönyv; W. F. Ganong: Az orvosi élettan alapjai; Magyar I.-Petrányi I.: A belgyógyászat alapvonalai ; L. M. Tierney-Jr. S. J. McPhee-M. A. Papadakis: Korszerű orvosi diagnosztika és terápia.