Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 18. szombat Piroska


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Respirációs alkalosis
 
A betegség meghatározása

Magasabb artériás pH, a PCO2 csökkenését okozó hyperventillatio és általában a kompenzatórikusan alacsony szérum-bikarbonát-koncentráció jellemzi.
Etiológia

A hyperventillatio gyakori oka az anxietas (hyperventillatio-szindróma), az asszisztáltan lélegeztetett beteg túllélegeztetése, elsôdleges központi idegrendszeri betegségek, a szalicilintoxikáció, a máj-cirrhosis és -coma, a hypoxia, a láz, a fájdalom és a Gram-negatív baktériumok okozta szepszis.
Patogenezis, patomechanizmus

A hyperventillatio a kilélegzett levegô útján túlzott CO2-eliminációhoz és így respiratiós alkalosishoz vezet. Ahogy a vér és az agy szöveti PCO2-je csökken, úgy emelkedik mind a plazma, mind az agy pH-ja. Cerebralis vasoconstrictio alakul ki, ami az agy hypoxiáját és a hyperventillatio jellegzetes tüneteit váltja ki (L. a tüneteknél).
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Császár Albert
egyetemi tanár, osztályvezető főorvos
Országos Gyógyintézeti Központ, Belgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Mező Izabella

Diagnosztika

Tünetek

Nô a légzés mélysége és frekvenciája, a betegek sokszor panaszkodnak szorongásról, mellkasi szorításról vagy fájdalomról, néha a legfôbb panaszuk, hogy nem kapnak elég levegôt, tetania, perioralis és acralis paraesthesia, szédülés, bizonytalanságérzés és syncope is kialakulhat, akaratlagosan kiválthatók a tünetek (a vér tejsav- és piruvátszintje emelkedik, az ionizált kálciumszint viszont csökken).
Általános vizsgálatok

Respiratiós alkalosisban a PCO2 csökkenésével a szérum-bikarbonát is alacsonyabb lesz.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Szorongás kiváltotta állapotokban elsôdleges teendô a beteg megnyugtatása, illetve amennyiben a beteg lecsillapítható annyira, hogy az arca elé papírzacskót tegyen, rendszerint segít, ha ebbôl a zacskóból lélegzi be az elôzôleg kilélegzett CO2-t; lélegeztetett betegnél a perc-ventillatio csökkentése vagy a holttér beiktatása javíthat az állapoton; oxigénterápia hypoxia, illetve kóros pulmonalis gázcsere esetén.

Terápiás célkitűzés

Alapbetegség kezelése.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Beers M., Berkow R. MSD orvosi kézikönyv. Magyar I., Petrányi I. A belgyógyászat alapvonalai. Tierney L, McPhee S, Papadakis M. Korszerű orvosi diagnosztika és terápia.