Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hypomagnesaemia
 
A betegség meghatározása

A plasma magnézium koncentrációjának csökkenése.
Etiológia

Hypomagnesaemia csökkent felszívódás vagy bevitel, fokozott vesztés, valamint egyéb okokból jöhet létre. Csökkent felszívódás vagy bevitel: malabsorptio, chronicus hasmenés, hashajtó abusus, tartós gastointestinalis szívás, vékonybél bypass, malnutritio, alkoholizmus, nem megfelelő magnézium tartalmú parenteralis táplálás. Fokozott vesztés a vesén át: diuretikus therapia (kacs- és thiazid diuretikum), hiperaldoszteronizmus, Bartter-syndroma, hyperparathyreosis, hyperthyreosis, hypercalcaemia, volumen-expansio, tubulointestinalis betegség, átültetett vese, gyógyszerek (aminoglikozidok, cisplatin, amfotericin B, pentamidin). Egyéb: diabetes mellitus, postparathyreoidectomiás („hungry bone”) syndroma, respiratios alkalosis, terhesség.
Patogenezis, patomechanizmus

A szervezet teljes magnézium tartalmának kb. 50%-a csontokban oldhatatlan állapotban van. Mindössze 5%-a az extracellularis kation; a maradék 45%-t a sejtek tartalmazzák intracellularis kation formájában. A normális plasma koncentráció 1,5-2,5 maeq/l. Ennek kb. egyharmada fehérjéhez kötött, kétharmada pedig szabad kation. A magnéziumion kiválasztása a vesén keresztül történik (3%-a ürül ki a vizelettel). A magnézium fontos aktiváló ion, mely a foszfát-transzfer reakciókban szereplő számos enzim működésében vesz részt. A magnézium közvetlenül hat a motoros idegvégződésekre. A plasmában a magnézium koncentráció eltéréseihez rendszerint a kálciumion koncentrációjának változásai társulnak. A hypermagnesaemia a parathormon elválasztást visszaszorítja, ami hypocalcaemiát okoz. A súlyos és tartós magnéziumhiány is károsítja a parathormon elválasztást, ennek következtében is hypocalcaemia jön létre. A hypomagnesaemia a parathormonra adott célszerv-választ is károsíthatja.
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Császár Albert
egyetemi tanár, osztályvezető főorvos
Országos Gyógyintézeti Központ, Belgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Mező Izabella

Diagnosztika

Tünetek

Gyengeség, izomgörcsök, athetoid mozgások, rángatózás, nystagmus, tremor, pozitív Babinski tünet, jelentős neuromuscularis és központi idegrendszeri hyperirritabilitás, hypertensio, tachycardia, kamrai arrhythmiák, zavartság, dezorientatio.
Általános vizsgálatok

A szérum magnézium koncentráció alacsony (norm. 1,5-2,5 maeq/l).
Célzott vizsgálatok

A hypomagnesaemia mellett gyakori a hypocalcaemia és a hypokalaemia, az EKG-n QT megnyúlást látunk, mely az ST szakasz hosszabbodásának következménye.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Intravénás magnézium tartalmú infusiok adása (240-1200 mg/nap, majd fenntartó dózisként 120 mg/nap, chronicus magnézium hiány esetén a raktárak feltöltésére hasznos az oralis magnéziumoxid (2-4 5 250-500 mg).
A kezelés komplikációi

Az egyidejű hypocalcaemiát és hypokalaemiát is rendeznünk kell.

A terápia sikertelenségének lehetséges okai

A magnézium hiány pótlása nélkül a hypocalcaemia és hypokalaemia sem rendezhető.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

M. Beers-R. Berkow: MSD orvosi kézikönyv; Magyar I.-Petrányi I.: A belgyógyászat alapvonalai ; L. M. Tierney-Jr. S. J. McPhee-M. A. Papadakis: Korszerű orvosi diagnosztika és terápia.