Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Gestatiós diabetes mellitus
 
Néveredet

A terhességgel társuló cukorbetegség egyik klinikai megjelenési formája.
A betegség meghatározása

A WHO meghatározása szerint a gesztációs cukorbetegség a glukóz-toleranciának az adott terhesség alatt kialakuló vagy felismerésre kerülő kóros mértékű csökkenése.
Etiológia

A terhesség során csökken a szövetek inzulin iránti érzékenysége, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki.
Patogenezis, patomechanizmus

A terhesség alatt csökken a szövetek inzulin iránti érzékenysége. A terhesség alatti inzulinrezisztencia létrejöttében a placenta által termelt diabetogén hatású hormonoknak, főként a progeszteronnak, az ösztrogéneknek és a humán placentáris laktogénnek tulajdonítanak elsődleges szerepet. Ezért a normális vércukorszint fenntartása csupán az inzulinelválasztás jelentős fokozódásával lehetséges. A terhesek egy részében azonban az inzulintermelés nem fokozódik a szükséges mértékben, a glukóz-tolerancia kórossá válik és GDM alakul ki.
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Császár Albert
egyetemi tanár, osztályvezető főorvos
Országos Gyógyintézeti Központ, Belgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Ábel Tatjána

Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

GDM gyakrabban fodul elő azon terheseknél, akik családi anamnézisben cukorbetegség, kóros szülészeti anamnézis, elhízás, glukózuria, makroszómia, polyhydramnion szerepel.
Tünetek

A GDM kialakulása az esetek zömében nem okoz panaszt. A felismerés, illetve kezelés híján azonban kifejezetten ronthatja a terhesség anyai és magzati esélyeit. Ezért minden terhes nő esetében szűrővizsgálat javasolt a 24.-28. gesztációs hét közötti időszakban (75 g-os orális glukóz-terhelés).
Általános vizsgálatok

Testsúlymérés; Szénhidrát háztartás rendszeres kontrollja (vércukor, HbA1c, fruktózamin, vizeletcukor és aceton); Rendszeres szülészeti kontroll; Rendszeres szemészeti kontroll.
Célzott vizsgálatok

L. általános vizsgálatok fejezetet.

Rizikófaktorok

Családi anamnézisben cukorbetegség, kóros szülészeti anamnézis, elhízás, glukózuria, makroszómia, polyhydramnion.
Szövődmények

A cukorbetegséggel szövődött terhesség mind az anya, mind a születendő gyermek számára fokozott veszélyeztetettséget jelent. Az anya számára elsősorban a szénhidrát-tolerancia terhesség alatti csökkenését, diabeteses érszövődmények kialakulását, ill. súlyosbodását, valamint egyéb terhességi szövődmények gyakoriságának emelkedését (spontán, vetélés, infekciók, preeklampszia-toxémia) jelentheti. A magzatot pedig a gyakoribb fejlődési rendellenességek, fötopátia, koraszülés, intrauterin elhalás veszélyezteti elsősorban.
Társuló betegségek

Elhízás, hypertonia.
Epidemiológia

A GDM gyakorisága a civilizált országokban 3% körül van. Praevalentiája az anyai életkor és a testsúly növekedésével fokozódik.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A gesztációs cukorbetegek kisebb része csupán quantitatív (napi 150-200 gramm szénhidrátot és 5-6-szori étkezést tartalmazó) étrenddel egyensúlyban tartható. Az esetek többségében azonban inzulinkezelésre van szükség a normoglycaemia biztosításához. Eleinte elegendő lehet intermedier hatású inzulinkészítmények napi kétszeri alkalmazása, a terhesség előrehaladásával azonban többnyire intenzív inzulinkezelés bevezetése szükséges.
Gyógyszeres kezelés

L. életmód, diéta, prevenció.

Terápiás célkitűzés

Normoglycaemiás anyagcsere-állapot létrehozása.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Többségében a terhes nő együttműködésének hiánya okozhatja a terápia sikertelenségét.
Prognózis

Az említett anyai és magzati szövődmények jó része elkerülhető, amennyiben sikerül elérni a normoglycaemiás anyagcsere-állapotot (intenzív belgyógyászati, szülészeti, szemészeti, majd neonatológiai ellátás). Ilyen esetben a cukorbeteg nők újszülöttjeinek perinatalis mortalitása érdemben nem különbözik az össznépességre jellemző adatoktól.
Követés, gondozás

A terhes cukorbeteg nőt haladéktalanul olyan diabetológiai centrumokba kell küldeni, ahol a cukorbetegséggel szövődött terhesség kezelésének személyi és tárgyi feltételei adottak. A centrumban szövődménymentes esetben hetenkénti belgyógyászati ellenőrzés formájában, a beteg táppénzes állományba tartása mellett történik a gondozás.
Kiegészítő információk

Életkorhoz kötött jellegzettességek

A GDM praevalenciája az anyai életkor és a testsúly növekedésével fokozódik.
A betegtájékoztatás alapelvei

A GDM praevalenciája az anyai életkor és a testsúly növekedésével fokozódik. Amennyiben a családi anamnézisben cukorbetegség, kóros szülészeti anamnézis, elhízás, glukózuria, makroszómia, polyhydramnion szerepe,l a terhes esélye nagyobb a GDM kialakulására.
Terhességi sajátosságok

A gesztációs diabetes mellitus terhesség során alakulhat ki.
Ajánlott irodalom

Tények és adatok sorozat. Diabetes mellitus. Melania, Könyvkiadó Kft. 1998;, Diabetes mellitus (A cukorbetegség klinikai vonatkozásai) Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest 1999.

Szakrendelések

Most fog megjelenni a legújabb a Diabetológia Hungaricában, de én még nem kaptam még meg.
Hasznos folyóiratok

Diabetologia Hungarica.