Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
AIDS és pneumonia
 
Pulmonológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Mihóczy László
Professor Emeritus
DEOEC Pulmonológiai Klinika
Szerző:

Dr. Faragó Eszter
egyetemi docens

DEOEC Koch Róbert Zöldambulancia
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A két megbetegedés diagnosztikája külön-külön ismert. Diagnosztikájuk, együttes elôfordulásuk azonban kizárólag a kezelôorvos odafigyelésének eredménye. Az anamnézis rendkívül lényeges, de arra kizárólag nem lehet támaszkodni. A fertôzöttségrôl a beteg vagy nem tud (korábbi transfusiók, plazmaferezis stb.).Továbbá számba jöhet, hogy a betegnek van sejtése vagy tudomása az esetleges HIV-fertôzésrôl, de arról nem akar beszélni (szexualis szokások, vagy potenciálisan fertôzött egyénnel történt futó sexualis kaland stb.). Ezt a betegek többsége igyekszik titkolni.
Tünetek

A pneumonia tünetei viharosak és kezelhetetlenek a HIV-fertôzöttség tudatának hiányában.
Célzott vizsgálatok

Ismétlôdô mindkét tüdôre kiterjedô multiplex konfluáló gócok találhatóak röntgenmorfológiailag. A pneumoniát antibiotikummal alig lehet befolyásolni. A beteg terminalis állapotát a klinikumon kívül különbözô laboratóriumi vizsgálatok jelzik. Posztulátumnak kell tartani, hogy ilyen klinikai esetekben a beteg vérének HIV irányába történô vizsgálatát mindig el kell végezni. Azaz ne a betegtôl kapott információk, hanem a klinikai kép legyen indicatiója a vizsgálatnak.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Természetesen széles spektrumú antibiotikummal kell történjen. Azonban ki kell egészíteni azzal a ma már talán kevésbé szegény fegyverarzenállal, mely a HIV-fertôzöttek immundefectusát kezeli.

Kiegészítő információk

Egyéb, a fentiekben figyelembe nem vett jellegzetességek

Környezet védelme: A beteg kezelése mellett a fertôzés átvitelét megelôzendô, akárcsak a gyanúról is tudni kell bármely orvosnak, akit konzíliumba hívunk, azoknak az egészségügyben dolgozóknak, akikkel a beteg érintkezik, valamint azoknak, akik a laboratóriumokban bármely okból a beteg vérével, szövetével, szövetnedvével stb. érintkeznek. Ismerni kell a betegséget az étkeztetésben résztvevôknek (mosogatók, hulladéktárolók stb.). Védôruházat, védô-felszerelés, egyszer használatos eszközök, ruházat szükséges. A beteget a diagnózis gyanújakor vagy birtokában el kell különíteni. Az ÁNTSZ által elôírt eljárások ebben világosak, egyértelműek. A szabályok mellôzése nem megengedett, kivétel alóluk nincs.
Ajánlott irodalom

Magyar P, Hutás I, Vastag E. Pulmonológia. Budapest: Medicina; 1998. Mihóczy L. Pulmonológia. In: Petrányi Gy. (szerk). Belgyógyászat – Tömör összefoglaló. Budapest: Medicina; 1999. Dr. Faragó Eszter. Doktori értekezés. 1992. Faragó E, Mihóczy L, Szűk B. Pulmonológia. Egyetemi jegyzet. Debrecen; 1990.

Hasznos folyóiratok

Chest. Thorax. Medicina thoracalis. New England Journal of Medicine. Lancet.