Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Dekompressziós betegség (keszonbetegség)
 
A betegség meghatározása

Merülés közben a gáz akkumulálódik a szövetekben a mélységtŚl, a mélyben töltött idŚtŚl és a különbözŚ szervek gázfelvevŚ képességétŚl függŚen. Az akkumuláció befolyásolja a tengerszintre történŚ biztonságos visszatérés idejét. Amennyiben a felmerülés eléggé lassú, a gázok diffundálódnak a szövetekbŚl a vérkeringésbe és kilégzéskor a tüdŚn keresztül távoznak. Túl gyors felemelkedés alatt a gáz felszabadul az oldatból és embolus formájában a vérbe, illetve a szövetekbe jut. 10 m-nél nagyobb mélységben gyakori ez a komplikáció. Nagyobb mélységbŚl a búvárokat igen lassan kell a víz felé emelni, és speciális túlnyomásos ún. dekompressziós kamrákban kell tartani. Rövid ideig tartó merülés után megállás nélkül fel lehet emelkedni.
Pulmonológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Mihóczy László
Professor Emeritus
DEOEC Pulmonológiai Klinika
Szerző:

Dr. Faragó Eszter
egyetemi docens

DEOEC Koch Róbert Zöldambulancia
Diagnosztika

Tünetek

A betegség enyhe eseteiben bŚrirritáció és/vagy deréktáji fájdalom jelenik meg. Ilyenkor oxigéninhaláció elegendŚ, mert inert gáz belélegzésének hiányában az akkumulálódott inert gáz excerelációja felgyorsul. ElŚfordulhat retrosternalis fájdalom, köhögés, amelyet a mediastinumban felszabaduló buborékok okoznak.

Terápia

Speciális forma kezelése

A dekompressziós betegség súlyosabb eseteiben, amikor a tünetek már a központi idegrendszert is érinthetik, rekompresszióra van szükség. Gyakori, hogy a dekompressziós betegség tünetei késŚbb – néhány perctŚl akár órákig terjedŚ idŚszak eltelte után – jelentkeznek, ezért a tünetek korai felismerése és az idejében alkalmazott rekompresszió életmentŚ.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Magyar P., Hutás I., Vastag E. Pulmonológia. Budapest:Medicina; 1998. Petrányi Gy. (szerk). Belgyógyászat – Tömör összefoglaló (Pulmonológia fejezet-Mihóczy László). Budapest: Medicina; 1999. Dr. Faragó Eszter. Doktori értekezés; 1992. Faragó E., Mihóczy L., Szôk B. Pulmonológia. Egyetemi jegyzet. Debrecen; 1990.

Hasznos folyóiratok

Chest, Thorax, Medicina thoracalis, New England Journal of Medicine. Lancet.