Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 15. péntek Albert, Lipót


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Haemothorax
 
A betegség meghatározása

Ha a mellkasi folyadékgyülem, hematokrit értéke eléri vagy meghaladja a perifériás vér hematokrit értékének 50%-át, haemothoraxról beszélünk.
Etiológia

A haemothorax lehet: traumás vagy iatrogen eredetű, amelyekhez gyakran pneumothorax is társul. Spontán eredetű.
Pulmonológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Mihóczy László
Professor Emeritus
DEOEC Pulmonológiai Klinika
Szerző:

Dr. Faragó Eszter
egyetemi docens

DEOEC Koch Róbert Zöldambulancia
Szerző:

Dr. Kollár Sándor
egyetemi adjunktus

DEOEC II. sz. Sebészeti Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Az exsudatív pleuritis tünetei általában a kínzó köhögés, oldalszúrás, dyspnoe.
Célzott vizsgálatok

A kórisme felállításában fizikális vizsgálaton kívül a röntgenvizsgálat segít. Amennyiben a fizikális és röntgenvizsgálat pleuritis exsudativa mellett szól, punkciót kell végeznünk. Ekkor láthatjuk, hogy esetleg véres izzadmányról van-e szó. Amennyiben az izzadmány véres, akkor elsŚsorban tumorra kell gondolnunk és a vizsgálatot a folyadék citológiai vizsgálatával egészítjük ki. Veszélyeztetett korban lévŚk pleuritisénél helyes a torakoszkópia, pleuroszkópia elvégzése is, miután ezáltal megtekinthetjük a pleurát és tüdŚ felszínét. Másrészt excisiót végezhetünk és a nyert anyagot hisztológiai vizsgálatnak vethetjük alá. Természetesen a véres folyadék önmagában nem bizonyítja tumoros eredetet. Véres exsudatum fordulhat elŚ tuberkulózisban, infarktus után és postpneumoniás pleuritisekben is.

Terápia

Műtéti kezelés

Traumás haemothorax kezelése: célszerű az azonnali mellkasdrenálás, így a folyadék eltávolítható, a tüdŚ expandál. Az expandált tüdŚ a pleuralis felszínrŚl származó vérzést tamponálja, az elvesztett vérmennyiség mérhetŚ, az utóvérzés azonnal észlelhetŚ, intenzitása megítélhetŚ. A drenálással elkerülhetŚ a véralvadék retenciója, amely a késŚbbiekben empyema, illetve pleuracallus kialakulásához vezethet. Ha drenálás után a vérzés intenzitása eléri a 200 ml/órát, illetve 3 órán belül csökkenŚ tendenciát nem mutatva eléri a 600 ml-t, thoracotomia indikált. Thoracotomia során a mellüregbŚl eltávolítjuk a vért, megkeressük a vérzésforrást, amely származhat a nagyér, a rekesz, a tüdŚ, és a mellkasfal sérüléseibŚl A vérzés forrását sebészileg ellátjuk, majd két drén behelyezése után zárjuk a mellkasfalat. Iatrogen és spontán haemothorax kezelése esetén a kezelési alapelvek megegyeznek az elŚzŚvel annyi kiegészítéssel, hogy ilyenkor thoracotomia helyett a videoasszisztált torakoszkópia szorgalmazandó.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Magyar P., Hutás I., Vastag E. Pulmonológia. Budapest: Medicina; 1998. Petrányi Gy. (szerk). Belgyógyászat – Tömör összefoglaló (Pulmonológia fejezet: Mihóczy László). Budapest: Medicina; 1999. Dr. Faragó Eszter. Doktori értekezés. 1992. Faragó E., Mihóczy L., Szôk B. Pulmonológia. Egyetemi jegyzet. Debrecen; 1990.

Hasznos folyóiratok

Chest, Thorax, Medicina thoracalis, New England Journal of Medicine, Lancet.