Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Kyphoscoliosis
 
A betegség meghatározása

Kyphoscoliosisnak a gerinc oldalirányú görbülését (scoliosis) vagy anteroposterior megtörését (Kyphosis) nevezzük. A scoliosis csaknem mindig enyhe kyphosissal jár együtt, azonban a kyphosis önmagában is előfordulhat.
Etiológia

A betegséget a gerinc, a körülötte lévő kötőszövet vagy a gerincoszlophoz tartozó neuromuscularis rendszer rendellenességei idézhetik elő. A leggyakoribb az idiopathiás kyphoscoliolsis, amely gyakran már gyermekkorban megjelenik. Keletkezésében valószínűleg öröklődő faktorok játszanak szerepet, de a pontos genetikai transzmisszió nem ismert. A szekunder kyphoscoliosis különböző neuromuscularis betegségek (poliomyetilis), izomdystrophiák, osteomalatia vagy kötőszöveti rendellenességek szövŚdménye, valamint egyes terápiás intervenciók (thoracoplastica) következtében jöhet létre.
Pulmonológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Mihóczy László
Professor Emeritus
DEOEC Pulmonológiai Klinika
Szerző:

Dr. Faragó Eszter
egyetemi docens

DEOEC Koch Róbert Zöldambulancia
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

.
Tünetek

A fiatal tünetmentes betegeknél a jelenős mellkasfali deformitások önmagukban felhívják a figyelmet a gerincoszlop rendellenességeire.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Mérsékelt deformitás nem igényel speciális kezelést és a prognózis jó. A gyógyszeres kezelés lehet preventív és supportiv. A prevenció terén immunvédelem, adekvát folyadékháztartás biztosítása, védelem a légúti infectiók ellen, sedativumok használatának kerülése és az esetleges kialakuló légzési elégtelenség kezelése válik szükségessé (lásd a pulmonális hipertóniánál és a cor pulmonale-nál).
Műtéti kezelés

A mellkasi deformitások sebészi megoldására történő kisérletek nem váltották be a hozzájuk fôzött reményeket.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Magyar P., Hutás I., Vastag E. Pulmonológia. Budapest: Medicina; 1998. Petrányi Gy. (szerk). Belgyógyászat – Tömör összefoglaló (Pulmonológia fejezet: Mihóczy László). Budapest: Medicina; 1999. Dr. Faragó Eszter. Doktori értekezés. 1992. Faragó E., Mihóczy L., Szôk B. Pulmonológia. Egyetemi jegyzet. Debrecen; 1990.