Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2019. nov. 21. csütörtök Olivér


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Struma intrathoracalis
 
Osztályozás, típusok

Struma intrathoracalis vera-nak nevezzük a golyvát, ha az a pajzsmiriggyel nem függ össze, a mediastinum különböző régióiban helyezkedhet el. Struma intrathoracalis falsa elnevezést használjuk, ha az intrathoracalis struma szövethíddal összefüggésben van a nyaki pajzsmirigygyel. Substernalis a struma, ha az zömében a nyakon helyezkedik el, de kisebb része leterjed a szegycsont mögé. Más felosztás szerint megkülönböztetünk komplett intrathoracalis strumát, vagyis a golyva teljes egészében a mellkasban helyezkedik el, míg struma intrathoracalis partialis esetén a struma egy része a nyakon, míg másik része a mellkasban helyezkedik el.
Pulmonológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Mihóczy László
Professor Emeritus
DEOEC Pulmonológiai Klinika
Szerző:

Dr. Kollár Sándor
egyetemi adjunktus

DEOEC II. sz. Sebészeti Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

.
Tünetek

A kialakuló tünetek a struma által okozott kompresszióra vezethetők vissza (dyspnoe, stridolos légzés, köhögés, rekedtség, vena cava superior-szindróma). Nyelési nehezítettség csak ritkán alakul ki.
Célzott vizsgálatok

Mellkasröntgen-felvételen jól látható a trachea dyslocatióját okozó felső mediastinalis árnyék. A CT-vizsgálat az elváltozás pontos anatómiai határát jelzi. Tű-biopsiaval igazolható az elváltozás szövettani típusa.

Terápia

Műtéti kezelés

A mellkasi struma az esetek többségében normo- vagy hipofunkciós. Intrathoracalis struma eseteiben a műtétet szorgalmazni kell, és nem szabad megvárni azt az időpontot, amikor is a trachea kompressziója olyan fokúvá válik, hogy urgens tracheostomiát kell készíteni. A substernalis struma az esetek többségében a nyak felől eltávolítható. Partialis, intrathoracalis vagy struma endothoracica falsa esetén a Kocher-féle nyaki feltárásból kezdjük a műtétet, amely szükség esetén partialis sternotomiával kiegészíthető. Struma intrathoracalis vera esetén, annak elhelyezkedése szerint a median sternotomia, illetve a thoracotomia biztosíthatja a feltárást.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Kecskés L. A mellkasfal, mellhártya, tüdő sebészete. In: Gaál Cs. Sebészet. Budapest: Medicina Könyvkiadó; 1999. p. 349. Lantos Á. A pleura rendellenességei. In: Magyar P, Hutás I, Vastag E. Pulmonológia. Budapest: Medicina Könyvkiadó; 1998. p. 407. Szondy K. A tüdő daganatos betegségei. In: Magyar P, Hutás I, Vastag E. Pulmonológia. Budapest: Medicina Könyvkiadó; 1998. p. 447. Way LW. Current Surgical Diagnosis and Treatment. Appleton and Lange; 1991. p. 307. Szobor A. The myasthenia gravis. Budapest: Akadémia Kiadó; 1990.