Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 24. hétfő Mátyás


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Szeméremtest dysplasiája
 
Egyéb megnevezés

Szeméremtest (vulva, cunnus, epision, pudendum femininum seu muliebre).
A betegség meghatározása

A szeméremtestet a a csikló, a kis és nagy szeméremajkak, a hüvelycsarnok és a szűzhártya alkotják.
Osztályozás, típusok

A szeméremtest dysplasiái feloszthatók a dystrophiákra és a praecancerosus elváltozásokra. A dystrophiák nem valódi daganatok, viszont megtekintéssel a daganatos laesiotól nem különíthetők el, ezért eltávolításuk és szövettani vizsgálatuk szükséges. A praecancerosus elváltozások atypusos sejteket tartalmaznak, azonban a basalis membrán mindig érintetlen.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Pál Zoltán
klinikai orvos

SZE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Dystrophiák:
Laphámsejt hyperplasia: nagy részük a hosszú ideje fennálló irritatio következtében létrejövő dermatitis.A nagy- és kisajkakon, a clitorison egyaránt előfordulhat. Az esetek jelentős részében viszketéssel jár. Megjelenése a hyperkeratosis mértékétől függ. Kifejezett esetben világos, enyhébb esetben sötétvörös. Általában jól körülírt elváltozás. El kell különíteni a contact dermatitistől. Regressio corticosteroid tartalmú krémekkel érhető el. Lichen sclerosus et atrophicus: tulajdonképpen az öregedés során bekövetkező ösztrogénszint csökkenés természetes velejárója. Az elvékonyodott bőr könnyen sérül. Ebben az esetben is a hyperkeratosis a jellemző, a dermis leukocytás infiltratioja mellett. Ritkán előfordulhat reproductiv korban is. Localis kezelésként ösztrogén tartamú krémek használatosak, ami azonban a hám vastagságát nem befolyásolja. A vulván előfordulhatnak még retentios cysták és jóindulatú daganatok. Panaszt ritkán okoznak, kezelésük a műtéti eltávolítás. Szövettani vizsgálat minden esetben kötelező.

Praecancerosus elváltozások: Vulvaris intraepithelialis neoplasia: a vulvaris intraepithelialis neoplasia az esetek jelentős részében asymptomatikus, a leggyakoribb tünete a pruritus. Mivel az epithelium egységes a cervixtől az anorectalis regióig, ezért a terület dysplasiái gyakran multiplex előfordulásúak. Aetiológiájában a human papillomavirus kóroki szerepe valószínűsíthető. Megjelenésében a hyperkeratosis vastagsága a mérvadó. A világos színtől a sötétvörösig többféle árnyalat előfordulhat. Szövettanilag a sejtek atypiája, éretlensége jellemző, akár a hám teljes vastagságában is. Nagyszámú mitosis, HPV-fertőzés esetén koilocytosis figyelhető meg. A basalis memrán mindig intact. A sejtrétegek érintettsége alapján három fokozat különböztethető meg: VIN I esetén csak a basalis harmadban vannak éretlen dysplasiás sejtek., VIN II esetén a hám basalis kétharmada érintett. VIN III esetén a hám teljes szélessége érintett. Ide tartozik a carcinoma in situ is. Felismerésében segíthet a megtekintésen kívül a colposcopia és a Collins próba. Ebben az esetben a gyanús terület l%-os toluidinkék oldattal történő festése ajánlott. Amennyiben a colposcopia során alkalmazott 3%-os ecetsavoldat nem távolítja el a festéket, akkor fokozott nuclearis activitasról van szó. Vulvaris VIN gyanúja esetén mindig indokolt a portio részletes colposcopos vizsgálata, a hüvely nyálkahártyájának vizsgálata mellett. Körülírt esetben a terület excisioja, diffus laesio esetén biopsia végzése indokolt. Fontos a beavatkozást úgy kivitelezni, hogy a basalis membran intactsága mindig megítélhető legyen. A VIN kezelése annak eltávolításából áll. Kis, körülírt laesio esetén az excisio könnyen elvégezhető. Kiterjedt, diffus elváltozásnál ugyancsak a hám teljes eltávolítására van szükség, törekedve szervmegtartó műtét végzésére. Természetesen szükség lehet partialis vagy teljes vulvectomia végzésére is. VIN esetén a beteg rendszeres utókövetése indokolt. Morbus Paget: a bőr intraepithelialis carcinomája. Jellemző korcsoport a 65-70 év. Vezető tünete a pruritus és a nyomásérzékenység. Viszkető, lassan növekvő vörös folt, fehér plaque-okkal. Kiterjedhet a perianalis területre, sőt a combok belfelületére is. Szövettanilag a Paget sejt jellemzi. Világos cytoplasmája és nagy, halvány magja van. Hibás diffeneciálódás útján alakul ki. Tekintettel arra, hogy a folyamat a felszínnel párhuzamosan terjed, a kiterjedés nem állapítható meg pontosan. A basalis membran intactsága évekig megmaradhat. Végleges diagnózishoz a biopsia histológiai vizsgálatával juthatunk. Adenocarcinóma lehetőségét ki kell zárni. Kezelése során a széles szegéllyel történő kimetszésre kell törekedni. Szövettani megerősítés szükséges annak vizsgálatára, hogy a kóros hám teljes kiterjedésében eltávolításra került-e. Gyakran kell számolni localis recidiva lehetőségével. Ilyenkor ismételt kimetszés, vulvectomia jön szóba.

Terápia


Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

A szülészet- nőgyógyászat tankönyve. Szerk: Dr. Papp Z., Semmelweis Kiadó,Budapest 1999. Nőgyógyászati pathológia László-Gaál, Medicina Kiadó, Budapest 1976.