Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Abortus imminens
 
Egyéb megnevezés

Fenyegetô vetélés.
Néveredet

Latin.
A betegség meghatározása

A terhesség 24. hetéig jelentkezô, vérzéssel, alhasi görcsölés panaszával, esetleg a méhszáj kezdeti progressziójával kísért kórállapot, de a pete és mellékrészei (magzatvíz, magzatburok, lepény) még nem távoztak el, és a belsô méhszáj is zárt.
Etiológia

Jórészt ugyanaz, mint abortus spontaneus (spontán vetélés) esetén. (l. ott!) Gyakran nem sikerül egyértelmű kóroki tényezôt kimutatni.
Patogenezis, patomechanizmus

A legkülönbözôbb kiváltó okok végeredményeképpen a chorion kisebb-nagyobb részének keringési zavara, részleges leválása, subchoriális bevérzése következik be. A szövetaktív anyagok és immunológiai mediátorok (pl. prosztaglandinok, Th1-citokinek stb.) helyi felszaporodása következtében a simaizmok görcskészsége fokozódik.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Varga Péter
főorvos

Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Alhasi görcsös fájdalom és/vagy kevés vérzés.
Tünetek

Alhasi „diszkomfortérzés”, kontrakciók, görcsök, kevés vérezgetés, „barnás váladékozás”.
Általános vizsgálatok

Vérnyomás, pulzus, bôrszín, bôrhômérséklet, légzés, hasi tapintási lelet.
Célzott vizsgálatok

Tükrös hüvelyi feltárás, bimanuális nôgyógyászati kismedencei vizsgálat, cervixlelet megállapítása, szükség esetén hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálat.

Differenciáldiagnosztika

Spontán vetélés, méhen kívüli terhesség, hyper- et dysmenorrhoea, portio uteri vérzékeny ectopiuma, polypusai, erythroplakiája, carcinomája, pszeudomenstruáció, deciduapolypus, missed abortion, megszületôfélben lévô myoma, endometriosis interna, metritis chronica, kocsánycsavarodott petefészek-daganat, appendicitis, lymphadenitis mesenterica stb.
Rizikófaktorok

Elôzményben művi vagy spontán vetélések, missed abortion, ismételt abrasiók; ismert méhrendellenesség (hypoplasia, uterus arcuatus, – subseptus, – unicornis, – bicornis, Ashermann-szindróma stb.); myomás uterus, krónikus cervicitis; egyes belgyógyászati betegségek (szívfejlôdési rendellenesség, diabetes mellitus, pajzsmirigybetegségek, fertôzések); toxikus, traumás és pszichés tényezôk, stressz, rossz szociális körülmények stb.
Szövődmények

Anaemia, infekció, végsô esetben a terhesség elvetélése vagy elhalása.
Társuló betegségek

Esetleg véralvadási zavar, autoimmun betegség, diabetes mellitus, bakteriális és vírusfertôzések, szív-, máj- és vesebetegségek stb.
Epidemiológia

A spontán vetélést megelôzheti, annak kezdeti stádiuma lehet. A sikeresen kihordott terhességek mintegy 22–28%-ában fordul elô.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Veszélyeztetett terhesek kiemelt gondozása, munkahelyi körülmények (stressz, toxikus hatások stb.) mérlegelése, ágynyugalom, túlzottan fűszeres ételek kerülése, házasélet tilalma, fontos a pszichés támogatás.
Gyógyszeres kezelés

A 12. hétig nincs hatékony lehetôség, esetleg görcsoldó (No-Spa), enyhe szedálás (Seduxen, Pipolphen) szóba jön. A második trimeszterben béta-mimetikum kezelés, infekció provokálta fokozott kontraktilitás esetén antibiotikum kísérelhetô meg. Profilaktikus vagy terápiás céllal a magnéziumpótlás, illetve megfelelô adagú magnézium terápia (magnézium-citrát, Magne B6 formájában) részben a simaizom-ingerlékenység csökkentését, részben a magzati fehérjeszintézis támogatását (katalizátor ion) szolgálja.
Műtéti kezelés

Amennyiben az ultrahangvizsgálat elhalt terhességet igazol, a terhesség műszeres befejezése végzendô. Cervixelégtelenség esetén cerclage-műtét mérlegelhetô.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Az etiológiától függ.

Terápiás célkitűzés

A vérzés és alhasi görcsös fájdalom mielôbbi megszüntetésével a terhesség épségének megóvása, a magzat zavartalan fejlôdésének biztosítása.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Genetikai, endokrin, immunológiai, anatómiai stb. eltérések.
Prognózis

Ha az embrió él és a subchoriális haematoma nagysága nem progrediál (hüvelyi ultrahangvizsgálat), 85% esély van a terhesség további kihordására, de a koraszülés, intrauterin retardáció és perinatális halálozás kockázata fokozódik. Csökkenô vagy alacsony hCG-szérumszint, magas anyai alfa-foetoprotein- (AFP-) szint kedvezôtlen prognózist jelent.
Követés, gondozás

Veszélyeztetett terhes kategóriába sorolandó a terhesség további részében, rizikó terhesgondozás elvei szerinti fokozott ellenôrzés (lepény állapota, magzat intrauterin fejlôdése stb.), kímélô életmód.
Alternatív kezelés

Homeopathia.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Szülészet, ultrahang-diagnosztika.
Stádiumbeosztás

Korai a 16. terhességi hét elôtt, késôi a 17–24. terhességi hét között.
A gépjárművezetésre vonatkozó írányelvek

Egy ilyen epizód alatt és után a terhesség további idôszakában nem ajánlott.
A betegtájékoztatás alapelvei

A gyógyulás a subchorialis haematoma felszívódásától és a magzat életképességétôl függ; a spontán vetélés reális lehetôségérôl is tájékoztatni kell.