Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 17. péntek Antal, Antónia


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Abortus spontaneus
 
Egyéb megnevezés

Spontán vetélés, megszakadt terhesség.
Néveredet

Latin.
A betegség meghatározása

A terhesség spontán megszakadása a betöltött 24. terhességi hét előtt, vagy – ha a terhességi kor nem állapítható meg – 500 g alatti vagy <30 cm hosszúságú, életjelenséget nem mutató magzat világrahozatala.
Osztályozás, típusok

I. A vetélés ideje szerint. Inapparens vagy szubklinikai vetélés: klinikai tünetek nélkül, csupán néhány napos késéssel jelentkező, bővebb, elhúzódóbb menstruációs vérzésnek vélt, többnyire kompletten lezajló (l. lejjebb: abortus completus) vetélés. Korai vetélés: a betöltött 12. terhességi hét előtt. Középidős vetélés: a 13–24. hét között. II. A vetélés lezajlása szerint. Egyszakaszos: a pete és mellékrészei egy szakaszban távoznak (I. trimeszter). Kétszakaszos: a magzat kilökődését követően külön szakaszban távozik a lepény (II. trimeszter). III. A vetélés ismétlődése szerint. Abortus spontaneus simplex: véletlen egyszeri, vagy kétszeri előfordulás. Abortus habitualis seu recurrens (szokványos, vagy ismétlődő vetélés): legalább kettő (újabban három) egymást követő spontán vetélés, vagy missed abortion esetén előforduló kórállapot. 1. Primer habitualis vetélés: a vetélések mellett sikeresen kiviselt terhesség még nem fordult elő. 2. Szekunder habitualis vetélés: korábbi sikeresen kiviselt terhessége(ke)t követően előforduló sorozatos vetélések. IV. A kísérő szövődmények szerint. Abortus febrilis, abortus septicus (lázas vetélés): másodlagos fertőzés, kriminális vetélés, hosszú ideig fel nem ismert missed abortion következtében kialakuló lázzal kísért vetélés. Subinvolutio uteri post abortum (fel nem ismert vetélés utáni méhvérzés és subinvolutio): inapparens, szubklinikai vetélést követő rendellenes méhvérzés a méhnyak nyitottságával, esetleg méhen belüli residuummal.
Patogenezis, patomechanizmus

Számos ismert és ismeretlen kiváltó ok által iniciált, multiplex etiológiájú kórképről van szó (l. etiológia fejezetet). A legkülönbözőbb kiváltó okok végeredményeként a pete és mellékrészeinek károsodása, kóros beágyazódása a spirális arteriolák csökkent decidualis inváziója következtében lokális vérellátási és nutritív elégtelenséghez vezet, szövetaktív anyagok és immunológiai mediátorok (pl.: prosztaglandinok, Th1 cytokinek stb.) szaporodnak fel és ennek következtében a chorion alatt bevérzések, majd szöveti elhalások alakulnak ki. Simaizom-contractiók és a méhszáj egyidejű kinyílásával a pete és mellékrészei vérzés kíséretében kilökődnek.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Varga Péter
főorvos

Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Alhasi görcsös fájdalom, darabos jellegű méhvérzés.
Tünetek

Az uterus contractilis, kemény tapintatú, hüvelyi feltárásnál nyitott nyakcsatornán át alvadékos vérzés, peterészek ürülnek. Ultrahangvizsgálattal kiterjedt subchorialis haematoma látható, magzati szívműködés nem regisztrálható. (Missed abortion esetén tünetmentesség lehetséges. l. ott).
Általános vizsgálatok

A keringési állapot megítélése a vérveszteség miatt: vérnyomás, pulzus, bőrszín, bőrhőmérséklet, légzés, vérkép, esetleg alvadási faktorok stb.
Célzott vizsgálatok

Akut esetben: tükrös hüvelyi feltárás, bimanuális nőgyógyászati vizsgálat, hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálat. Habituális vetélés esetén: belgyógyászati kivizsgálás, endokrin, infektológiai, immunológiai, autoantitest (lupus és anti-phospholipid antitest), andrológiai, genetikai, haemostasis vizsgálatok, az anatómia rendellenességek vizsgálata (hysterosalpingographia, cervicographia, hiszteroszkópia, szükség esetén laparoszkópia). A következő terhesség alatt immunológiai vizsgálatok, autoantitestek vizsgálata.

Differenciáldiagnosztika

Fenyegető vetélés, méhen kívüli terhesség, hyper- et dysmenorrhoea stb.
Rizikófaktorok

Előzményben két vagy több spontán vetélés, missed abortion, vagy több művi vetélés mechanikus méhszájtágítással, ismételt abrasiók; ismert méh-rendellenesség (hypoplasia, uterus arcuatus, subseptus, unicornis, bicornis, Ashermann-szindróma stb.); myomás uterus, krónikus cervicitis; egyes belgyógyászati betegségek (szívfejlődési rendellenesség, diabetes mellitus, pajzsmirigybetegségek, fertőzések); toxikus, traumás és pszichés tényezők, stressz, magasabb anyai életkor (>35 év), rossz szociális körülmények stb.
Szövődmények

Infekció, anaemia, méhsérülések.
Társuló betegségek

L. etiológia c. fejezetet.
Epidemiológia

A felismert, kívánt terhességek kb. 15–20%-a végződik ilyen módon, 70%-uk a 17. hét előtt. A jelentős számunak becsülhető inapparens, szubklinikai vetéléssel együtt (l. alább) vélhetően a fogamzások mintegy 65–70%-a végződik spontán vetéléssel. A fiúmagzatok előfordulási gyakorisága a lánymagzatokéhoz képest 1,4-szeres.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A következő terhességet megelőzően ún. praeconceptionalis gondozásba vétel, esetleges rizikófaktorok eliminálása. A következő terhesség során a terhes kiemelt (high risk) gondozása.
Gyógyszeres kezelés

Méhösszehúzók adása, gyulladásos jelek, septikus abortus esetén antibiotikum.
Műtéti kezelés

A vetélés műszeres (vacuum, curette) befejezése, a méh kiürítése, a méhszáj tágasságától függően előzetes cervix-dilatációt követően.
A kezelés komplikációi

Erősebb vérzés, gyulladás, fertőzés, méhsérülés (méhfal-perforáció, a méhnyak tágítása során ennek mikro- és makrotraumái stb.).
Speciális forma kezelése

Habitualis vetélés: az igazolható etiológiai tényezőtől függően endokrin (gestagen), immunológiai (immunglobulinok, aktív immunterápia különböző antigén preparátumokkal, alacsony dózisú salicylát, heparin).
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Egy spontán vetélést követően kb. 35–40%-ban fordulhat elő ismételten spontán vetélés, de ez az arány a további terhességek számával spontán csökkenő tendenciát mutat, amennyiben specifikus etiológia nem igazolható.

Terápiás célkitűzés

A darabos vérzéssel járó vetélés mielőbbi befejezése, a haemostasis helyreállítása; missed abortion: a méh kiürítése.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

A spontán vetéléssel járó esetek egyharmadában nem sikerül okot kimutatni. A kezelés sikertelensége nagymértékben függ a vetélő egyéb, esetleges társuló alapbetegségével, pl. diabetes, vérzékenység, immunhiányos állapotok stb., melyek súlyosbíthatják a vetélés kezelésével járó komplikációkat.
Prognózis

Az etiológiától függ, jól kivizsgált és megfelelően kezelt esetekben 80–90% szülési arány elérhető a következő terhességekben. A spontán vetélések befejezését követően a beteg szövődménymentes esetben 3–7 nap múlva gyógyultnak tekinthető.
Követés, gondozás

Az egyszerű spontán vetélés befejezését követően 2–4 héttel kontrollvizsgálat szükséges, a vetélést követően 3–4 hónapig fogamzásgátlás javasolt a következő terhesség vállalása előtt, majd lehetőség szerint optimális családtervezés, kivizsgálást követő tanácsadás indokolt. Habitualis vetélők esetében a fentiek célirányos etiológiai kivizsgálással egészülnek ki.
Kiegészítő információk

Egyedi esettanulmányok

Korábban 12-szer (!) spontán vetélt, Erdélyből áttelepült aszszony 5 hetes imminens vetélés miatt került osztályos felvételre. Teljes körű kivizsgálás során immunológiai eltérést [fokozott NK – natural killer – aktivitást, fokozott anyai lymphocyta cytotoxikus (LCT) reaktivitást] észleltünk, melyet a terhessége során végig rendszeresen követtünk. A 34. terhességi hétig folytatott alacsony dózisú szalicilát (80–100 mg/nap) kezelés mellett az immuneltérés heteken belül normalizálódott és a 37. hétre 2870 g élő, érett, egészséges gyermeket szült. Azóta ugyanezen protokoll és észlelt eltérések, valamint terápia mellett további két gyermeknek adott életet.
Szakterületi specificitás

Szülészet, immunológia, endokrinológia, haematológia.
Stádiumbeosztás

I. Abortus imminens (fenyegető vetélés): kevés vérzés, alhasi görcsölés, de peterészek (embryo, magzatvíz, magzatburok, lepény) nem távoztak. II. Abortus incipiens (kezdődő vetélés): kifejezettebb vérzés és görcsölés mellett nyílik a méh nyakcsatornája, a belső méhszáj is nyitott, a magzatburok alsó pólusa elérhető, de peterészek még nem távoztak. III. Abortus incompletus vagy abortus imperfectus (befejezetlen vetélés): heves vérzés és görcsös méhösszehúzódások mellett a nyitott méhszájon át a pete részei is távoztak a méhből. Különleges állapot az ún. abortus cervicalis, amikor a méhből már levált pete a nyakcsatornába kerül és azt ballonszerűen kitágítja, a külső méhszáj ugyanakkor csak részben nyitott. IV. Abortus completus (befejezett vetélés): a pete és mellékrészei maradéktalanul távoznak, a méh felszínén csupán decidua marad vissza, a friss vérzés megszűnik, a nyakcsatorna órákon belül záródik. Elsősorban a korai vetéléseknél fordul elő. V. Missed abortion (abbamaradt vetélés): a pete méhen belül elhal, de kilökődése nem következik be. Esetleg csupán kevés, barnás, dekomponált jellegű vérzés jelzi e szövődmény fennállását, görcsök nincsenek. Döntő az ismételt ultrahangvizsgálat. Gyakran embryo nélküli petezsák, cystikus pete „blighted ovum” észlelhető.
Nemhez kötött jellegzettességek

Az elvetélt magzatoknak közel másfélszeres a fiú dominanciája (a fiú-lány arány 140:100).
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Idősebb (>35év) életkorban nagyobb a valószínűsége (genetikai ok?).
A gépjárművezetésre vonatkozó írányelvek

A vetélés legenyhébb tünetei mellett (l. ott) sem vezethet.
Genetikai tanácsadás

Habitualis vetélés esetén a kivizsgálás része.
Bejelentési kötelezettség

Nincs.
A betegtájékoztatás alapelvei

Szövődmények, komplikációk lehetősége; etiológiai faktorok tisztázása; késői lehetséges szövődmények, komplikációk; életmód és megelőzési tanácsok.