Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Abruptio placentae
 
Egyéb megnevezés

Idô elôtti lepényleválás.
A betegség meghatározása

A lepény részben vagy egészben a magzat megszületését megelôzôen leválik a méh faláról.
Etiológia

Általában ismeretlen, de okozhatja: anyai hypertensio (44%), hasi trauma (1,5-9,4%), rövid köldökzsinór, polyhydramnion hirtelen decompressiója (burokrepedés), myoma, amniocentesis.
Osztályozás, típusok

0. fokozat (Grade 0): tünetmentes. A lepény megszületése után ismerik fel, a lepény alatt elhelyezkedô alvadék alapján. 1. fokozat (Grade 1): hüvelyi vérzés észlelhetô tetánia uterivel, az anyai és magzati sokk jelei nélkül. Az összes, tünetekkel járó abruptio 48%-a. 2. fokozat (Grade 2): tetaniás uterus mellett, vérzéssel vagy anélkül, a magzati distressz jeleit észleljük, anyai sokk nélkül. Az összes, tünetekkel járó abruptio 27%-a. 3. fokozat (Grade 3): súlyos tetania uteri, vérzéssel vagy anélkül. Állandó alhasi fájdalom. Anyai sokk. Súlyos magzati distressz vagy elhalás. Az esetek 30%-ában coagulopathia lép fel. Az összes, tünetekkel járó abruptio 25%-a.
Patogenezis, patomechanizmus

A decidua basalis bevérzik az anyai kis arteriákból, és így a lepény elválik a méh falától. A kialakuló haematoma csökkenti a lepényi felszínt és komprimálja is a környezô ereket. Romlik a magzat vérellátása, illetve a lepényi transzport. A bevérzés kiterjedhet a myometriumra (apoplexia uteri v. Couvelaire-uterus). A trombinban gazdag decidualis szövetbôl felszabaduló trombin disszeminált intravasalis coagulopathiát indíthat el.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Török Miklós
egyetemi docens

SE Egészségtudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Állandó alhasi fájdalmat jelez a terhes. Közérzete rossz, halálfélelme van.
Tünetek

Hüvelyi vérzés nem mindig észlelhetô, de az esetek 80%-ában van. Az uterus fundusa magasabbra kerül a korábbinál. (Az uterus „növekszik”.) Hypertoniás fájástevékenység (35%). Alhasi vagy deréktáji fájdalom (70%). Az ürülô magzatvíz általában vérrel festenyzett. A vérnyomás esik, a pulzus emelkedik, légzési nehézség lép fel. Haemorrhagiás sokk jelentkezik oliguriával. Magzati distressz jeleit észleljük az esetek 60%-ában.
Általános vizsgálatok

Vérkép, vércsoport, alvadási vizsgálatok (ún. DIC-panel: protrombinidô, partialis tromboplasztin idô, fibrinogén degradációs produktum, fibrinogénszint, D-dimer, thrombocytaszám) vizeletürítés mérése, Kleihauer–Betke-teszt vagy az Apt-teszt a magzati vérveszteség megítélésére.
Célzott vizsgálatok

Ultrahangvizsgálat, valamint cardiotocographia. Az ultrahang csak az abrutiók 25%-át mutatja ki.

Differenciáldiagnosztika

Placenta praevia, vasa praevia, sérüléses eredetű vérzés, malignitás.
Rizikófaktorok

Hypertensio, magas anyai életkor, dohányzás, elôzetes abruptio placentae, kokainfüggôség, alultápláltság, ikerterhesség, anyai alvadási zavarok.
Szövődmények

Haemorrhagiás sokk, DIC, magzati hypoxiás károsodás, magzati elhalás (perinatalis halálozás: 15%), anyai halálozás, anyai végszervi károsodás.
Társuló betegségek

Disszeminált intravasalis coagulopathia.
Epidemiológia

Enyhe mértékű 1–2%. Súlyos mértékű (3. fokozatú): 0,2%. Ismétlôdési gyakoriság: ha egy elôzetes eset volt, 5-16%, több elôzetes esetben 25%. Gyakoriság növekszik: a terminushoz közeledve, anyai magas vérnyomás esetén, vascularis betegségben, többedszer szülôknél (a rizikó 2,5-szeres), alultápláltságban, dohányzóknál, kokainisták között. Az érintett újszülöttek 95%-ának nagyobb a súlya, mint 1500 g.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

A hypertonia belgyógyászati kezelése, a terhességi toxaemia megelôzése, illetve korai megfelelô kezelése. A terhest fel kell világosítani a szenvedélybetegségek veszélyeirôl terhesség alatt.
Gyógyszeres kezelés

Minimum 4 egység friss vér transfusio, hogyha a vérzés súlyos, a tünetek akutak. Plasmaexpander adása, oxigénbelélegeztetés, oxitocin infúzió, DIC megfelelô kezelése.
Műtéti kezelés

Az anya állapotának stabilizálását követôen (sokktalanítás, DIC kezelés) sürgôsséggel elvégzett császármetszés.
A kezelés komplikációi

Transfusiós szövôdmények, császármetszés szövôdményei, méheltávolítás szövôdményei.
Speciális forma kezelése

Az 1. fokozatú abrutio intenzív anyai és magzati obszerváció mellett prolongálható addig a terhességi korig, ameddig a magzatnak jelentôs esélye van az egészséges életre a megszületést követôen. Apoplexia uteri esetében indokolt a császármetszés során az uterus eltávolítása.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Az elsô abruptiós tüneteket 5-17%-ban követi újabb epizód. Hogyha több abruptiós epizód lezajlott, 25% a valószínűsége annak, hogy egy újabb abruptiós tünetegyüttes jelentkezik. A következô terhességben a rizikó 9,3%.

Terápiás célkitűzés

Az anya egészségének a megôrzése a magzat lehetséges megmentésével.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

A terápia sikertelenségének lehetséges okai: Téves diagnózis, nem kellô orvosi aktivitás.
Prognózis

Perinatalis halálozás: 151/1000 (Amerikai Egyesült Államok).
Követés, gondozás

Rendszeres vérkép és a coagulatiós státus felmérése. Vizeletürítés folyamatos mérése. Az alapbetegség (pl. hypertonia), valamint az anaemia kezelése. Antibiotikus profilaxis, fokozott roborálás. Kezdeti immobilizálás után fokozatos mobilizálás.
Alternatív kezelés

Dycinone.
Kiegészítő információk

Egyedi esettanulmányok

Dahmus MA, Sibai BM. Blunt abdominal trauma: Are there any predictive factors for abruptio placentae or maternal-fetal distress? Am J Obstet Gynecol. 1993;169:1054–9.
Szakterületi specificitás

Szülészet.