Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 23. vasárnap Alfréd, Jávorka


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Anovulációs infertilitás
 
Egyéb megnevezés

Anovulációs meddőség, anovulációs sterilitás, anovulációs terméketlenség, ovarialis funkciózavar okozta meddőség.
Néveredet

Anovuláció: az „an” fosztóképző, „ovulatio” latin, jelentése az érett pete kilökődése (ovulum: kis tojás), tehát az érett pete kilőkődésének elmaradása, a peteérés hiánya. Infertilitás: „in” fosztóképző, „fertilitas” termékenység, tehát a termékenység hiánya, meddőség, terméketlenség.
A betegség meghatározása

Az ovarialis funkcióban, elsősorban a peteérésben és annak kilökődésében bekövetkező zavar miatt, megtermékenyítésre alkalmas petesejtek hiányában alakul ki meddőség.
Etiológia

A peteérés elmaradása elsősorban a hypothalamus-hypophysis-ovarium szabályozó kör nem megfelelő működése miatt következhet be.
Osztályozás, típusok

1976-os WHO klaszszifikáció alapján az ovarialis funkciózavarokat a trophormonok szintje alapján a következő csoportokban érdemes megismerni: hypogonadotrop normoprolactinaemia: Kallman-szindróma, anorexia nervosa, Sheehan-szindróma, stressz, a terhesség utáni fokozott vágy, gyógyszerek (phenotiazin). Normogonadotrop normoprolactinaemia: LUF-szindróma, corpus luteum insufficientia hyperandrogenaemiával, PCOS, adrenalis hyperandogenaemia (Cushing-szindróma, AGS, mellékvese eredetű tumorok). Hypergonadotrop ovarialis insufficientia: hypophisis-adenoma, primer ovarialis elégtelenség (korai ovarium-kimerülés, rezisztens ovarium szindróma, Turner-szindróma). Hyerprolactinaemiák: hypophysis mikro- és makroadenoma, gyógyszer okozta, hypothyreosis. Egyéb: antikoncipiens szedése, sugárkezelés, kemoterápia.
Patogenezis, patomechanizmus

A peteérés elmaradása a hypophysis-hypothalamusovarium szabályzókör valamely szintjében bekövetkezett hibás működés miatt alakulhat ki. A kiváltó okok alapján a betegség létrejötte is a WHO klasszifikáció szerint tárgyalandó: hypogonadotrop normoprolactinaemiás funkciózavarban a GnRH csökkent szekréciója okozza a trophormonok alacsony szintjét, amely következményesen alacsony ovarialis válaszhoz vezet. A normogonadotrop normoprolactinaemiás funkciózavarokban, amennyiben nincs hiperandrogén állapot, a LUF-szindrómáról és a corpus luteum insufficientiáról beszélhetünk. Egyik esetben (LUF) a tüsző növekedésnek indul, azonban az elégtelen ösztrogéntermelés miatt elmarad a tüszőrepedés. A perzisztáló domináns tüsző amellett, hogy gátolja más tüsző növekedését vérzészavarokat indukál. A corpus luteum elégtelenség kialakulásában szintén az elégtelen tüszőnövekedés játszik szerepet. Hiperandrogén állapotok közül a legjelentősebb a PCOS. Ez a leggyakoribb endokrinopathia és legtöbb ovarialis funkciózavar hátterében is ez keresendő. Oka a gonadotrop hormonok szekréciójának fokozott frekvenciája és amplitúdója. Hypergonadotrop állapotok oka a petefészekben keresendő. Genetikai hiba okozza a Turner-szindrómát, itt csupán csíkgonádok találhatók. Korai ovarium-kimerülést okozhat immunológiai zavarok, autoantitestek termelődése az ovarium FSH-receptorai ellen. Abban az esetben, ha a petefészekben túl kevés FSH-receptor található, beszélünk rezisztens ovarium szindrómáról. A peteérés elmaradása iatrogén ártalmak miatt is bekövetkezhet, pl. antikoncipiensek szedése, sugárkezelés, kemoterápiás kezelés.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Fekete István
klinikai orvos

DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A rendszeres párkapcsolat ellenére sem következik be terhesség.
Tünetek

A sterilitásnak testi tünete nincs. Ugyanakkor figyelemfelkeltő tünet lehet: amenorrhoea, fokozott szőrzetnövekedés, atípusos elhízás, kóros soványság, alacsony testmagasság, abnormális fejlett szekunder nemi jegyek.
Általános vizsgálatok

Menzesznaptár, BT-görbe vezetése, nőgyógyászati bimanuális vizsgálat, nőgyógyászati UH-vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok: alaphormon (FSH, LH, E2, T, LTH), 23. napi hormonok (P, LH, E2).
Célzott vizsgálatok

Hormonvizsgálatok (androgén, pajzsmirigy), UH-folliculometria, laparoszkópia, sella-MRI, genetikai vizsgálat.

Differenciáldiagnosztika

Méhkürt eredetű infertilitás, méhűr eredetű infertilitás, andrológiai infertilitás, idiopathiás meddőség.
Rizikófaktorok

Stressz, dohányzás, hajszolt élet.
Epidemiológia

Meddőség miatt jelentkező esetek 25 %-ában lelhető fel az ovulációs zavarra visszavezethető terméketlenség.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Az anovuláció funkcionális okainak a kiküszöbölése eredményes lehet (stresszmentes életkörülmények), organikus okainak a megelőzésére többnyire lehetőség nincs (kivétel a gyógyszerek, abúzusok okozta anovuláció).
Gyógyszeres kezelés

A terápiás lehetőségek több szintjét különíthetjük el. Amennyiben a cél a petefészek megindítása és a terhesség bekövetkeztét spontán várjuk ovulációindukciós célból alkalmazhatunk antiösztrogént (Clostylbegyt, Serophen), valamint gonadotropinokat (Humegon, Menogon, Merional, Pergonal, Metrodin, Fostimon, Gonal F) monoterápiában vagy az előbbieket kiegészítve. Amennyiben a petefészek stimulálása valamilyen asszisztált reprodukciós beavatkozás miatt történik (inseminatio, IVF), cél a kontrollált hiperstimuláció elérése – a fenti készítmények mellett GnRh-analógokat is használhatunk (Decapeptil). A tüszőrepedés indukálásához ilyenkor minden esetben hCG-t használunk (Choriogonin, Profasi). Amennyiben az ovarialis funkciózavart pl. hyperprolactinaemia okozza, Parlodel alkalmazható.
Műtéti kezelés

Egyetlen indikáció a PCOS-ben a petefészkek pontkoagulációja laparoszkópos úton.

Terápiás célkitűzés

A petefészek-működés megindítása, az ovuláció kiváltása.
Kiegészítő információk