Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 23. vasárnap Alfréd, Jávorka


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Aranyeresség terhességben
 
Egyéb megnevezés

Nodus haemorrhoidalis.
Néveredet

A név középkori eredetű: aranyat érő vérzést jelent. Azoknak a szerencsés magas vérnyomásban szenvedő betegeknek, akiknek időnként kivérző aranyerességük volt, nem kellett a felcsernek az érvágásért arannyal fizetni.
A betegség meghatározása

Az aranyér normális fiziológiai képződmény, amely születésünk óta jelen van. Thomson elmélete szerint 3 darab rugalmas párnácskaként kell elképzelni, a tér egyazon síkjában, három irányban. Kb. 2 cm-rel a végbélnyílás felett, egy 0,7 cm-es teret kitöltve, mint finom tömítőgyűrű járulnak hozzá a végbél hermetikus zárásához. Mi is alkotja ezeket a nyálkahártyával fedett rugalmas párnákat, amelyeket corpus cavernosum rectinek neveznek, a bennük lévő arteriovenosus shuntök miatt? A végbelet ellátó rectális artériák végágai, az őket kísérő vénákkal, simaizom elemekkel. A végartériáknak megfelelően 3 típusos irányban helyezkednek el. A három típusos irányon kívül a köztes területeken is megjelenhetnek ún. satellita csomók, de nem kötelező a típusos irányok valamennyién megnagyobbodott csomókat találni. Tehát egy betegnek lehet csak egy, de lehet körkörösen akár 6-8 csomója is. Két rendszerük ismert, a külső és belső aranyerek hálózata, amelyek összeköttetésben állnak egymással. A simaizomzat, amely a belső záróizomzatból, illetve a hosszirányú submucosusan elhelyezkedő izomrostokból ered, képezi a függesztő vagy tartó szerkezetet. Az aranyérből akkor lesz aranyér betegség, ha a fenti párnácskák megnőnek, tartó, függesztő rendszerük megnyúlik, és folyamatosan a végbél irányában kifelé csúsznak.
Etiológia

Bármely életkorban előfordulhat, gyakorisága az életkorral nő. Az aranyér betegséget évezredek óta ismeri az emberiség, de keletkezésének valódi okát, illetve egyértelműen effektív gyógyítását a mai napig sem ismerjük. Kialakulásának lehetséges okai. A fent leírt tartószerkezet meglazulása, amely fiziológiásan a harmadik évtizedben megkezdődik és életünk végéig fokozatosan tovább nyúlik. Bizonyos családi halmozódás is erre az okra vezethető vissza de lehetséges ún. örökletes vénafalgyengeség, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az egy családon belüli környezeti hatásokat, pl. azonos étrend, azonos éghajlati klíma stb. A musculo-fibro-elasticus szövet megnyúlásával az aranyerek elhagyják eredeti helyüket és csúsznak kifelé a végbélnyílás irányában, amíg végül el is szakadnak, és a belső aranyerek visszahelyezhetetlenül a végbélnyíláson kívül helyezkednek el, folyamatosan váladékot termelve, vérezve. A megnyúlás mértéke szerint különböztetjük meg az aranyérbetegség 4 stádiumát. Haemodinamikai változások a párnácskákban. A vénás visszafolyás akadályoztatása mindazon állapotokban, melyek fokozott hasi nyomással járnak. Ilyen a terhesség, a nehéz fizikai munka, vagy a hosszú ideig tartó nagy haspréssel járó székelés. Nemcsak a vénás de az artériás rendszerben történt fokozott beáramlás miatt is kialakulhat a párnácskák megnövekedése, ilyen a terhesség, vagy nagyobb étkezés után a mesenteriális artériában kialakult fokozott áramlás. Gyakori panasz a nagy étkezési abúzust követő aranyeres vérzés. Fokozott analis tónus. Anorectális manometriás vizsgálatokkal kimutatták, hogy az aranyérbetegségben szenvedők jelentős hányadánál az analis tónus fokozott, bár nem sikerült még pontosan tisztázni hogy ez ok vagy okozat-e. A haemorrhoidectomia elvégzése után az analis tónus normalizálódik. Meg kell említeni bizonyos empírián alapuló tényeket, melyek befolyásolják a betegség kialakulását: éghajlati tényezők, endokrin változások, pszichiátriai problémák, szoros nadrág viselése, bizonyos foglalkozások (ülő munka, autóvezetés, pilóták stb.) bizonyos élvezeti cikkek fogyasztása (alkohol, fűszeres ételek).
Osztályozás, típusok

1. Elhelyezkedés szerint: külső-, belső-, külső+belső-, intermedier csomók. 2. Stádiumbeosztásuk szerint. Elsőfokú csomó: kisfokú megnagyobbodás prolapsus nélkül. Másodfokú csomó: nyomásra prolabál, székelés után spontán visszahúzódik. Harmadfokú csomó: mozgásváltozásra, már székeléstől függetlenül is előesik, csak kézzel helyezhető vissza. Negyedfokú csomó: Folyamatosan, visszahelyezhetetlenül a végbélnyíláson kívül helyezkedik el. Az aranyérrel nem tévesztendő össze a végbélnyíláson kívül látható egy, vagy több megnyúlt bőrredő, mely akár több centiméter hosszúra is megnyúlhat. Egyéb elnevezése bőraranyér, caruncula, maruska. Szinte minden szült nőnél látható ez a köznyelv által aranyérnek nevezett elváltozás. Ez azonban a fenti arterivenosus shuntöket nem tartalmazza. Ártalmatlan bőrkettőzetek, melyek soha nem véreznek be. Higiénés odafigyelést igényelnek, azaz székelés után a végbél mosását, hogy a redőkben proteáz enzimet tartalmazó székletdarabka ne maradhasson, ami a redő gyulladását idézné elő. Fenti elváltozás csak esztétikai problémának tekintendő.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Diagnosztika

Tünetek

L. Osztályozás, típusok címszó alatt.

Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Életmód tekintetében minél több mozgás, sport. Napi egyszeri normál formált széklet biztosítása. Az erőltetett székelés az aranyeres párnácskák pangását, majd megnövekedését okozza. Ennek oka sokszor a civilizált társadalmakra jellemző kevés rostfogyasztás. A rostok a vastagbél transit idejét csökkentik, azaz a rostdús salakanyag a vastagbélen gyorsabban áthalad. Ismert adat, hogy az afrikai népek körében, akik hántolatlan rizst, búzát, azaz sok rostanyagot fogyasztanak, aranyérbetegség szinte nem fordul elő. A széklet beszáradásához, bogyóssá válásához sokszor a kevés folyadék fogyasztása is hozzájárul.(A normális széklet víztartalma 70-80% a bogyós székleté 60-65%). A napi optimális folyadékfogyasztás másfél, két liter. A híg széklet a nyálkahártya irritációjával vezet aranyér kialakulásához.
Gyógyszeres kezelés

Gyógyszeres kezeléssel az aranyér karban tartható, de nem gyógyítható meg. Hasznos lehet akut exacerbáció esetén bármely stádiumban, de a prolapszus mértékén, az aranyér nagyságán nem változtat. A lokális készítmények: kúpok, kenőcsök, melyek általában fájdalomcsillapító, szteroid, vagy non- szteroid gyulladáscsökkentő anyagokat, antiszeptikus, vazoaktív anyagokat, vagy antitrombotikus alapanyagokat tartalmaznak. A helyi kezelés kiegészíthető flavonoidokat tartalmazó gyógyszeres kezeléssel gyulladáscsökkentő, vénás elfolyást elősegítő, a mikrocirkulációt javító hatásuk révén. Ülőfürdő vétele is segít gyulladásos állapotban.
Műtéti kezelés

Az utóbbi évtizedekben az ambuláns kezelés nagy tért hódított, kiváltva a műtétek 90-95%-át. Az ambuláns, nem műtétnek számító beavatkozások az aranyerek első három stádiumában elvégezhetőek. Ezek a következők: scleroterápia, infravörös koaguláció, gumigyűrű ligatúra. Az ambuláns beavatkozások lényege az aranyér vérellátásának megszüntetése, ezáltal az aranyér összeesik, vagy a végbélnyíláson keresztül székelés alkalmával távozik. Terhesség alatt a fenti eljárások kerülendők, koraszülést indikáló hatásuk miatt. Az aranyerek maradék 5-10%-a, a negyedfokú aranyeresség műtéti eltávolítást igényel, de ma már ez is megoldható járóbeteg-ellátás keretében.
A kezelés komplikációi

Vérzés, gyulladás, hegképződés, inkontinencia, végbélszűkület.
Speciális forma kezelése

Terhességben, illetve szülés közben gyakran alakul ki a megnövekedett hasűri nyomás következtében az analis vénás koszorú trombózisa, hirtelen fellépő nagy fájdalommal, ödémával, livid duzzanattal a végbélnyílásban. Ez 1 ml Lidocain helyi adásával könnyedén eltávolítható, a fájdalom azonnal megszűnik. Ennek a beavatkozásnak kockázata nincsen.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Általában panaszokat okozó aranyér kialakulásához 5-10 év szükséges, így az aranyerességből kigyógyult beteg kb. 5- 10 év múlva ismét panaszokkal jelentkezik. A terápiás lehetőségek a fent felsoroltak.

Terápiás célkitűzés

Csak a panaszokat okozó aranyér kezelendő. Diétával, normális formált széklet biztosítása. Az aranyeres párnák duzzanatának csökkentése. A vénás elfolyás elősegítése az intraabdominális nyomás és a sphyncter spasmus csökkentésével. A mucosa és a musculáris tartószerkezet adheziójának növelése. Az analis csatorna normál anatómiai és fiziológiai functiójának helyreállítása. Inkontinencia, hegképzősés, végbélbeszűkület elkerülése. Egyéb végbéltáji kísérő betegségek egyidejű gyógyítása (pl. analis fissura).
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Általában nem kellő felkészültséggel végzett aranyér műtétek vezetnek a fenti komplikációkhoz.
Prognózis

Jó. Aranyerességből malignus elváltozás sohasem alakulhat ki. Az aranyér gyógyítását megelőzően kötelező rektoszkópia elvégzése egyéb, esetleg súlyosabb (rektális polyp, daganat) betegség jelenlétének kizárása céljából.
Alternatív kezelés

Számtalan gyógynövény kapható laxatívumként. Jelenleg a legfiziológiásabbnak tartott a Psyllium nevű növényi magvat tartalmazó rostanyag.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Sebészet, gasztroenterológia, coloproctológia, bőrgyógyászat.
Stádiumbeosztás

Aranyerek négy stádiuma (l. fent).
Nemhez kötött jellegzettességek

Nők és férfiak aránya megegyező.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Életkor előrehaladtával előfordulása nő. 40 éves korban 50%, 60 éves korban 70%. Terhességben 60%.
Egyéb, a fentiekben figyelembe nem vett jellegzetességek

A leggyakoribb megbetegedés. Az emberek 50-90%-ának életében legalább egyszer aranyeres epizódja volt. 100 000 betegből 1177 fordul aranyeres panasszal háziorvosához nagy amerikai statisztikák szerint.