Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Dysmenorrhoea
 
A betegség meghatározása

Dysmenorrhoeán vagy más néven algomenorrhoeán az erős fájdalmakkal együtt járó menstruációkat értjük. A fájdalom a vérzés előtti napokon kezdődhet, erősödve a menstruáció előtt egy–két órával vagy a menstruáció alatt heves alhasi görcsökbe torkollhat. Ezek gyakran a keresztcsont tájára vagy a combokba sugároznak. A heves fájdalmak néhány óráig tarthatnak, majd enyhébb formában még 8–10 óráig is fennmaradhatnak. A görcsöket gyakran kíséri hányinger, hányás, fejfájás, ájulásszerű érzés. A panaszok egészen nagy fokot is elérhetnek. Olykor munkaképtelenséget is okozhatnak.
Osztályozás, típusok

Keletkezésük időpontja szerint megkülönböztetünk elsődleges – az első menstruációtól jelentkező –, illetve másodlagos – a későbbi életszakaszban kezdődő típusokat. Eredet szerint pedig funkcionális vagy organikus eredetű dysmenorroheákat. Elsődleges dysmenorrhoea: keletkezésében jelentősek a pszichés faktorok. Gyakran a környezetben lévő „rossz példa” (barátnőnél, anyánál, nővérénél is fájdalmas a menstruáció) okolható a kialakulásáért. A fájdalom oka lehet még a méh hirtelen kialakuló vérellátási zavara vagy a túl erős méhösszehúzódások. Kialakulásában a prosztaglandinok játszanak szerepet. Ezek a hatások akkor érvényesülnek erőteljesen, ha méhizomzat érzékenysége fokozott. A prosztaglandin-felszabadulás progeszteron hatására alakul ki. Ilyenformán megállapítható az, hogy a dysmenorrhoea csak ovulációt is eredményező ciklusokban alakul ki. Másodlagos dysmenorrhoea: szinte mindig valamiféle organikus ok van a hátterében. Ilyenek: méh myomás elváltozása, endometriosis, méh kóros anatómiai helyzete (retroflexió), méh környezetében lévő gyulladások, szűkületek, hegek a méhszájon, a méh fejlődési rendellenessége, esetleg kisebb méh.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Juhász Róbert
klinikai orvos

DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

L. Meghatározás címszó alatt.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Tüneti kezelés, hormonális kezelés vagy sebészi kezelés. Időnként a pszichoterápia is eredményes lehet. A menstruáció idején jó hatású a nyugalom, görcsoldók (Meristin, No-Spa, Ridol), helyi meleg alkalmazása (nem ülőfürdő!). Használhatók prosztaglandin antagonisták (Apranax, Cataflam), amelyeket a várható vérzés előtt néhány nappal kezdünk adagolni, és általában a menstruáció 2–3. napjáig adjuk. Alkalmazhatunk hormonális kezelést is (a menstruáció megjelenése után legalább 2 évvel), melynek célja az ovuláció gátlása, ezért nagyon jó hatásúak a hormonális fogamzásgátlók, amelyek így a nem kívánt terhességtől is védenek. Amennyiben a dysmenorrhoea oka endometriosis (a méhnyálkahártya elhelyezkedése a méhűrön kívül), a folyamat kiterjedésétől függően gyógyszeres vagy sebészi kezelés alkalmazható. Az organikus eredetű dysmenorrhoeák oki kezelését gyakran műtét jelenti. Ha műtét nem végezhető, jó eredményt nyújt tartós ciklusfelfüggesztés gesztagénnel.

Kiegészítő információk