Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Dyspareunia
 
A betegség meghatározása

A dyspareunia egy összetett latin szó (dys = fájdalom, illetve a pareunos= együtt fekvés, együtt alvás szavakból), melynek jelentése közösülés alatti fájdalom illetve nehezített közösülés.
Etiológia

A dyspareunia okai közt anatómia illetve pszichés okokat találunk. Anatómiai eltérések lehetnek: a hüvely szűkülete, a hüvely gyulladása, gátrepedés vagy gátvarrás utáni hegesedések, kismedencében előforduló cysták, menopausában (a vérzések elmaradása utáni változó kor) kialakuló ösztrogén hormon hiánya, amely következményesen a hüvely nedvesedésének elmaradását eredményezi, ezáltal közösülési nehézséget okozva. A dyspareunia azonban gyakrabban pszichés eredetre vezethető vissza. A szülész-nőgyógyász orvoshoz gyakran fordulnak betegek olyan panaszokkal, amelynek kialakulásában az érzelmi életnek – és ezen belül a szexuális élet zavarainak – szerepe van, illetve a nőgyógyászati megbetegedés következtében a szexuális élet zavart szenved. A házaspárok felében szexuális diszfunkció vagy elégedetlenség tapasztalható. Rontják a helyzetet a káros szenvedélyek, közülük is elsősorban az alkoholizmus. A dyspareunia hátterében meghúzódó lelki okok: a szexuális előjáték mellőzése, partnerkapcsolati konfliktus (nem kifejezetten szexuális szinten), nem elegendő érzelmi kapcsolat a nő részéről, félelem az énfeladástól, az énvesztéstől a közösülés során, bűntudat a szexuális élet miatt, terhességtől való félelem vagy az ahhoz való görcsös ragaszkodás érzése.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Juhász Róbert
klinikai orvos

DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

L. Meghatározás címszó alatt.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Mint az előzőekből is kitűnik, a dypareunia gyógyítása nem elsősorban gyógyszeres kezelést igényel, hanem a pszichogén okok feltárását illetve a partnerkapcsolat helyreállítását célzó pszichogén tréningeken való részvételt, a problémák közös megbeszélését, együttes megoldását.

Kiegészítő információk