Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Dysplasia vaginae
 
A betegség meghatározása

A hüvely olyan elváltozása, mely a típusos, daganatra jellemző sejteket tartalmaz, invazivitás jele nélkül. A membrana basalist a praecancerosus elváltozás nem töri át.
Etiológia

A kórkép kialakulásának oka pontosan nem ismert. A hüvely dysplasiája gyakran a cervix vagy vulva intraepithelialis neoplasiájával együtt fordul elő. Ezért régóta feltételezett, hogy a három kórkép kialakulásában közös etiológiai faktor vesz részt. A cervix intraepithelialis daganataihoz hasonlóan a hüvely dysplasiája is több lépcsőn keresztül invazív rákká alakulhat. Ezen folyamat még kevésbé feltárt, mint a méhszáj változásai. Napjainkban a Human Papilloma Vírus (HPV) egyes szerotípusait teszik felelőssé az elváltozás kialakulásában.
Osztályozás, típusok

A szövettani elváltozás súlyossága alapján a kórképet három fokozatra oszthatjuk. Megkülönböztetünk vaginalis intraepithelialis neoplasia (VIN) I., II., illetve III. fokozatot. VIN I. esetén a dysplasia csupán a hám basalis harmadát érinti, míg VIN II. esetén a hüvely hámjának alsó kétharmadában figyelhető meg elváltozás. A VIN III. a legsúlyosabb esetnek megfelelő beosztás, a felszíni hámrétegekben is megfigyelhető dysplasia. A VIN III. tulajdonképpen az in situ carcinomának megfelelő kép. A hüvely dysplasiája általában multifokális elváltozás. Egyetlen kiemelt terület nem nevezhető meg, ahol a tumor nagyobb gyakorisággal kialakulhatna. Makroszkóposan legtöbbször nem ismerhető fel. A vizsgáló esetleg a hüvely leukoplakiáját vagy condylomatosus elváltozását látja. Szövettanilag jellemző, hogy a többrétegű el nem szarusodó laphám rétegződése felbomlik, a sejtek éretlenek, polimorfak, méretük változatos. A mag/plasma arány növekszik. Változatos alakú, hyperchromasiás magok láthatóak. Gyakori osztódás figyelhető meg. Sokszor HPV hatásnak tulajdoníthatóan koilocytoticus sejtek láthatóak. A membrana basalis minden esetben intact.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Fekete Zoltán
rezidens orvos

SZE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

L. Osztályozás, típusok címszó alatt.
Célzott vizsgálatok

A VIN általában a rutin nőgyógyászati rákszűrés kapcsán kerül felfedezésre. Az onkocitológiai rákszűrés kapcsán kapott kóros lelet, illetve a hüvely kolposzkópos vizsgálata során észlelt atípusos hám hívja fel a figyelmet az elváltozásra. Mivel a folyamat multifokális, így a hüvelyfalat ajánlatos az introitustól a fornixig áttekinteni. Ecetsavval végzett ecsetelés segít a gyanús elváltozások detektálásában.

Differenciáldiagnosztika

Differenciáldiagnosztikai szempontból mindig gondolni kell a hüvely apró traumás elváltozásaira is. Pontos diagnózist csak szövettani vizsgálat birtokában állíthatunk fel.
Terápia

Műtéti kezelés

Tekintettel arra, hogy az elváltozás invazív carcinomává fejlődhet, illetőleg, hogy a diagnózis felállítása is csak a szövettani lelet ismeretében állítható fel, törekednünk kell a képlet in toto eltávolítására. Szoliter, kis méretű laesio esetén a lokális kimetszés elégséges. Amennyiben a kórkép kiterjedtebb, úgy partialis vaginectomia végezhető. Ugyancsak jó megoldás a lokális radio-, illetve cryoterápia alkalmazása. Minden beavatkozás során mérlegelni kell, hogy a teljes gyógyulás elérése mellett a beteg számára elfogadható funkcionális állapotot kell biztosítani. A túlzott radikalitás ezért nem megengedett.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Nathan G Kase, Allan B Weingold. Principles and Practice of Clinical Gynecology. New York: Wiley Medical Publication; 1983.; Papp Zoltán (szerk). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó; 1999.; Rutledge F. Cancer of the Vagina. Am. J. Obstet. Gynecol. 1967;97:635.