Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Endometriosis
 
Egyéb megnevezés

Ectopiás endometrium.
Néveredet

Elnevezését szövettani jellege és viselkedése alapján kapta.
A betegség meghatározása

Endometriosisról akkor beszélünk, amikor a méh belfelületét borító nyálkahártya a méh üregén kívül, rendszerint a hasüregi szerveken (petefészek, ligamentum latum hátsó lemeze, Douglas-űr hátsó része, ligamentum sacrouterinum) is elôfordul. Ritkábban fordul elô a vékony- és vastagbél peritonealis felszínén, az uréterek, a húgyhólyag és a hüvely nyálkahártyáján, a pericardiumon és a pleurán, valamint műtéti hegekben. Szokták ezért ectopiás endometriumnak is nevezni. Az endometriosis hormondependens, az ösztrogén proliferációt vált ki, menses alatt az ectopiás endometriumban vérzés jelentkezik. A nemi érettség korára jellemzô megbetegedés, a pubertás elôtt nem fordul elô, a változás kora után spontán visszafejlôdik. Jóindulatú megbetegedés.
Osztályozás, típusok

Méhen belüli (endometriosis interna, adenomyosis): speciális formái: petevezetô endometriosis (adenomyosis tubae), adenomyoma (körülírt forma). Méhen kívüli (endometriosis externa): megjelenési formái: ovarialis, kismedencei, retrocervicalis, vaginalis, cervicalis, extragenitalis: egyéb szervi (nôgyógyászati műtétek hegében, húgyutakban, bélben, tüdôben, májban, bôrben, agyban) megjelenés.
Patogenezis, patomechanizmus

A betegség kialakulásának pontos okát nem ismerjük, de keletkezhet: közvetlen ráterjedés útján, retrográd menstruáció következtében, a vér- és nyirokereken keresztüli sejttranszporttal, a méhen végzett műtétek alkalmával (inoculatio), bizonyos sejtek átalakulásával (metaplasia).
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos

Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Lektor:

Prof. Dr. Rákóczi István
osztályvezető főorvos, egyetemi tanár

Szent-Imre Kórház Szülészet-Nőgyógyászat
Diagnosztika

Tünetek

Alapvetô jellegzetességük a ciklikusság, görcsös menstruáció (dysmenorrhoea), mensesszel együtt járó egyéb alhasi fájdalom, bôséges menstruáció (hypermenorrhoea), egyéb vérzészavarok, fájdalom közösüléskor, székletürítéskor, haspuffadás, kismedencei és deréktáji fájdalom, meddôség, az elváltozás helyének megfelelôen vérzés menses idején, s az ennek megfelelô szervspecifikus tünetek, a medencében tapintható terime (endometrioma), mérsékelten megnagyobbodott „tészta” tapintatú uterus, jellemzô, hogy már kis elváltozás is elviselhetetlen panaszokat okozhat, ugyanakkor kiterjedt endometriosis is lehet panaszmentes.
Általános vizsgálatok

Az általános laboratóriumi és fizikális vizsgálatok e kórkép vonatkozásában kevés információval szolgálnak.
Célzott vizsgálatok

Bimanualis vizsgálat, ultrahangvizsgálat, kismedencei MRI, CT. Laparoszkópia, biopszia, szövettani diagnosis (kulcsmódszer).

Differenciáldiagnosztika

Ovarium carcinoma, rectum carcinoma, endometrium polypus, myoma, ovarium cysta.
Rizikófaktorok

Menses alatt végzett nôgyógyászati beavatkozások, műtétek, cervixen végzett műtétek utáni elfolyási akadályt okozó hegesedések, uterus fejlôdési rendellenességei, episiotomia inkorrekt ellátása.
Szövődmények

Meddôség, krónikus alhasi fájdalom, dyspareunia, súlyos kismedencei és bélösszenövések.
Epidemiológia

Az endometriosis a reproduktív kor betegsége, nem szült nôkben gyakoribb. Az érzékeny diagnosztikai módszereknek köszönhetôen az elôfordulási gyakoriság 5–20% között adható meg. A szakirodalomban közölt incidencia változó, a reproduktív korban 10–15%-ban fordul elô. Meddô betegek körében lényegesen magasabb arányban: 25–50%-ban diagnosztiálható. Az endometriosisban szenvedô nôk elsô fokú rokonaiban átlagosan 6%-al magasabb a betegség elôfordulási aránya, mely a genetikai háttér jelentôségére utalhat.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Nem ismeretesek életmódi, valamint diétás tényezôk az endometriosis vonatkozásában, ugyanakkor a diagnosztikus és operatív beavatkozások menstruáció alatt kerülendôk az endometrium sejtek inoculatiójának fokozott veszélye miatt.
Gyógyszeres kezelés

Eredményességének feltétele az amenorrhoea, melynek elérése céljából alkalmazhatjuk a következô szereket. A gyógyszeres kezeléseknél alapvetô jelentôségű az ún. „vérzésküszöb” feletti dózis elérése, mivel a kezelés alatt jelentkezô vérzés a terápia ineffektív voltára utal. Lehetôségek: kombinált hormonális fogamzásgátlók (napi egy tabletta 4–6 hónapon keresztül), progestinek (20–30 mg/nap 6 hónapon keresztül), Danazol (400–800 mg/nap 4–6 hónapon keresztül), GnRH-analógok. A Danazollal és a GnRH-val történô kezelés általában nem hosszabb, mint 6 hónap. Ennél hosszabb kezelés csontritkuláshoz vezethet.
Műtéti kezelés

A családtervezés befejezése elôtt a maximálisan szervkímélô módszereket kell elôtérbe helyezni, a családtervezés befejezése után a radikális módszerek az effektívek. Az elváltozás helyének megfelelôen végezhetô műtéti típusok: adhesiolysis (gyakran a nagyon kiterjedt kismedencei összenövések okozzák a panaszokat) cystectomia, petefészek resectio, adnexectomia, retrocervicalis endometriosis resectio (ritkán), ligamentum sacrouterinum coagulaciója, vagy resectiója, hüvelyfal resectiója, hysterectomia (csak több gyermeket már nem vállaló, elviselhetetlen panaszokat okozó betegek esetében választható módszer), bél-resectio, hólyag-resectio. Meddô betegek kezelése igen nagy körültekintést igényel. A választott műtéti eljárások legyenek szövet- és szervkímélôk (laparoszkópia, laeser stb.). A siker érdekében legtökéletesebb anatómiai rekonstrukció mellett is szükség lehet az asszisztált reprodukiós módszerek alkalmazására, mivel az endometriosis nem csak anatómiai, hanem funkcionális és immunológiai zavarokat is okoz. Amennyiben a műtéti beavatkozás során az endometriosis eltávolítása nem lehetséges maradéktalanul, féléves gyógyszeres utókezelés indokolt a korábban említett gyógyszerek valamelyikével. Meddô betegeknél ez utóbbi szükségességét néhány szerzô vitatja abból a meggondolásból, hogy a leghatásosabb gátló kezelést a graviditás jelenti. Adenomyosis (endometiosis interna) terápiája: az endometriosis kezelésében alkalmazott gyógyszerekkel az adenomyosis vonatkozásában csak tüneti eredményeket tudunk elérni, az oki kezelést a méh eltávolítása jelenti. Az utóbbi idôben találkozhatunk olyan törekvésekkel is, hogy a méh falából az endometrioticus szigeteket laparoszkóposan eltávolítják.
A kezelés komplikációi

Műtéti kezelés legfôbb szövôdménye a környezô szervek sérülése lehet (bél, hólyag, ureter stb.). Danazol kezelés mellékhatásaként észlelhetünk fokozott szôrnövekedést, a bôr zsírosodását, súlygyarapodást, GnRH kezelés mellékhatásaként climacterialis tünetek jelentkezhetnek, hosszan tartó kezelés hatására akár osteoporosis is felléphet.
Speciális forma kezelése

Speciális megközelítést igényel a retrocervicalis endometriosis. Korábban egyértelmű volt a gyógyszeres kezelés egyedüli terápiás lehetôségként elfogadottsága. Ma is általánosan elônyben részesítik a konzervatív kezelést, ugyanakkor egyre több szakember hangsúlyozza a műtéti megoldás fontosságát. Ennek a törekvésnek az szab határt, hogy mind a nyitott műtét, mind a laparoszkópos beavatkozás igen nagy szakmai felkészültséget és gyakorlatot igényel, illetve nagy kockázatot jelenthet rectovaginalis sipoly vonatkozásában.

Terápiás célkitűzés

A kezelést a betegség kiterjedése, a panaszok, a beteg családtervezési helyzete és igénye, valamint a beteg kora határozza meg. Amennyiben technikailag lehetséges az endometriosisos elváltozásokat sebészileg el kell távolítani. Alapvetô cél a tünetek és panaszok megszüntetése lehetôleg oki kezeléssel. Meddôség esetén a normális anatómiai viszonyok helyreállítása a cél.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Inadekvát gyógyszeres kezelés.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Csak megfelelô személyi és tárgyi feltételekkel rendelkezô intézet képes a korai diagnózisra és az eredményes kezelésre.
Nemhez kötött jellegzettességek

Csak nôkben elôforduló megbetegedés.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Alapvetôen a reproduktív kor betegsége.
Genetikai tanácsadás

Bár megfigyeltek bizonyos családi halmozódást, a genetikai tanácsadásnak egyelôre nem látható a jelentôsége a betegség kezelésében.
A betegtájékoztatás alapelvei

Minél részletesebb és közérthetôbb, annál jobb.
Terhességi sajátosságok

Terhesség komoly esélyt jelent a teljes gyógyuláshoz.
Ajánlott irodalom

Papp Z(szerk). A szülészet-nôgyógyászat tankönyve. Semmelweis Kiadó; Budapest: 1999.

Hasznos folyóiratok

Magyar Nôorvosok Lapja, Human Reproduction, American Journal of Obstetrics and Gynecology.