Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 18. szombat Piroska


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Forgási rendellenességek
 
A betegség meghatározása

Forgási rendellenességről akkor beszélünk, ha a koponya forgása a medence üregén történő áthaladása közben elmarad (mély harántforgás illetve mély harántállás), vagy a koponya a második forgását ellentétes irányban végzi el, vagyis a vezérpont (kiskutacs) nem előre, hanem hátrafelé forog (hátsó koponyaforgás illetve hátsó koponyatartás).
Osztályozás, típusok

Mély harántforgás (harántállás):
A kitolási szakban a fej úgy jut a medence üregébe, hogy második forgása elmarad, így a nyílvarrat az üregben és a kimenetben is a haránt átmérőben található. Okai. A koponya nem kényszerül a második forgás elvégzésére, vagy ezt valami megakadályozza. 1. Tág medence-lapos medence. 2. Kis magzati koponya. 3. Levátorizomzat lazasága. Felismerése: belső vizsgálattal a nyílvarrat a ferde helyett a haránt átmérőben tapintható a medence üregében. A szülés lefolyása: a rendellenesség megállapítása nem ok az azonnali beavatkozásra, tekintettel arra, hogy rendszerint átmeneti állapotról van szó. A jó fájások hatására ugyanis a fej általában elvégzi az elmaradt második forgását és a szülés spontán lezajlik. Fájásgyengeség esetén, a téraránytalanság kizárását követően oxytocinos infusio adása kísérelhető meg, illetve a koponya forgását azzal is elősegíthetjük, hogy a kiskutacs oldalára fektetjük a vajúdót. Abban az esetben, ha a koponya nem végzi el az elmaradt forgását, spontán szülés nem lehetséges. Ilyen esetben a megoldás fogóműtét vagy vákumextrakció lehet.

Hátsó koponyaforgás (koponyatartás):
A koponya második forgását nem a megszokott módon, hanem ellentétes irányban végzi, így a kiskutacs nem mellfelé, hanem hátrafelé forog. Okai. 1. A medence alakja, tágassága. (virilis típusú nők). 2. Kis magzati koponya. 3. Koponya beilleszkedése (a nyílvarrat valamelyik ferdébe illeszkedik be.). 4. Levátorizomzat sérülése a korábbi szülések kapcsán. A szülés lefolyása: vezérpont a kiskutacs. Vezérvonal a nyílvarrat. Átlépési átmérő a diameter frontosuboccipitalis (10 cm). A koponya megszületése kétszakaszos. A szeméremcsont alatt megtámaszkodik a hajas fejbőr határa, és a koponya erős flexióját követően a gát előtt kigördül a fejtető és a tarkó. Ezt követően a gáton megtámaszkodik a tarkó, és a symphysis alatt kigördül a homlok és az arc. A koponya tehát először fokozott flexiót, majd deflexiót végez. A szülésnek általában mind a tágulási, mind a kitolási szaka elhúzódik. A szülés elhúzódásának okai. 1. A koponya a bitemporalis (8 cm) helyett a biparietalis átmérővel (9,o-9,5 cm) halad végig a medencefenéken. 2. A vezérpont a medencetengely mögött a sacrum vájulatában halad végig, így a szülés során nagyobb utat tesz meg. 3. A szülés elhúzódik, így gyakoribb a másodlagos fájásgyengeség. 4. A kigördülés a fokozott flexió miatt nehezített, másrészt a szélesebb homlok nem tudja úgy kihasználni a szeméremív alatti teret, mint a subocciput, de ugyanakkor nagyobb a gát feszülése így a gátsérülés is.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Panka Tibor
egyetemi adjunktus

PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

L. Osztályozás, típusok címszó alatt.

Terápia

Műtéti kezelés

A szülés vezetésében fokozott türelemre van szükség. Elhúzódó kitolási szak esetén fogóműtét, vagy vákumextrakció a választandó megoldás. Kiadós episotomia végzése javasolt az anyai lágy-részsérülések csökkentése érdekében.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Lampé L.- Papp Z.: Szülészet- Nőgyógyászat. Medicina, 1997. Papp Z. (szerk.): A szülészet- nőgyógyászat tankönyve. Medicina, 1999. Papp Z. (szerk.): Szülészet- nőgyógyászati protokoll. Golden Book Kiadó, 1999. Doszpod J.- Cseh I. (szerk.): A szülészet és nőgyógyászat aktuális kérdései. Medicina, 1999.