Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 18. szombat Piroska


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Gyermekágyi emlőgyulladás - emlőtályog
 
A betegség meghatározása

A gyermekágy időszakában jelentkező egyik legkellemetlenebb szövődményt az emlő gyulladásai jelentik, amelyek erős fájdalommal, rossz közérzettel társulnak. Előfordulási gyakoriságuk szerencsére alacsony, a gyermekágyasok 1-2%-ánál alakulnak ki.
Etiológia

A szoptatás idején jelentkező emlőgyulladást az esetek döntő többségében az anya bőréről, az újszülött száj-, és garatüregéből, illetve a kezelőszemélyzetről, vagy a látogatókról az emlőállományba bejutó baktériumok okozzák, legtöbbször az úgynevezett Staphylococcusok. A behatolás azért lehetséges, mert az emlőbimbón a szoptatás következményeként kis hámsérülések, berepedések alakulnak ki, ezek megelőzésében eredményes a szülés előtti emlőbimbó edzés. A szülés után általában a 2-3. napon következik be a tejbelövellés, amikortól hirtelen nagy menynyiségű tej kezd termelődni. Nagyon fontos, hogy a termelődő tejet a szoptató anya mindkét emlőből tökéletesen ürítse ki, ami azonban különösen először szülőknél, és főként az első néhány napban problémát szokott okozni. Az emlőgyulladás kialakulását elősegíti ugyanis, ha a termelődő tejet a szoptató anya nem teljesen üríti ki, azaz, ha tejpangás alakul ki. A pangó tej tökéletes táptalaj a behatoló baktériumok számára, amelyek így gyors szaporodásnak indulnak.
Osztályozás, típusok

Az emlő állományát szövettani szempontból alapvetően kétféle típusú összetevő alkotja, egyrészt a tejet termelő emlőmirigyek, és azok kivezető csövei, másrészt kötőszövet és zsírszövet. Ennek megfelelően az emlőgyulladásnak is alapvetően két típusa van. Az első esetben az emlő kötőszöveteiben alakul ki gyulladás, a második esetben az emlő tejmirigyei, illetve azok kivezető csövei területén keletkezik az elváltozás.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Diagnosztika

Tünetek

Az emlő fájdalmasan megduzzad, az érintett terület felett bőrpír és melegség észlelhető. Hirtelen magas láz alakulhat ki, ami hidegrázást, és nagyon rossz közérzetet okoz. Ha a gyulladás a nyirokutakra is ráterjed, akkor a hónalji nyirokcsomók is duzzadtak lehetnek.

Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Prevenció: a gyermekágyi emlőgyulladás kialakulásának megelőzésében elsődleges fontosságú a higiénés rendszabályok szigorú betartása. Az édesanya szoptatás előtt mosson kezet, és az emlőbimbókat szappanos vízzel mossa le. A szoptatás befejezése után fertőtlenítő lemosást kell végezni, az emlőbimbót pedig bőrápoló szerekkel kezelni. Hasznos lehet, ha már a terhesség időszakában edzeni kezdjük az emlőbimbót, például puha törölközővel rendszeresen dörzsölve azt.
Gyógyszeres kezelés

Az emlőgyulladás kezelésénél fontos, hogy azt minél korábban kezdjük el. Elsődleges fontosságú az esetleg pangó tej teljes kiürítése, hogy a tejpangás ne szolgálhasson további táptalajként a baktériumok számára. Ha ez önmagában nem vezet eredményre, mielőbb megfelelő antibiotikum kezelést kell elkezdeni, legtöbbször valamelyik penicillin készítménnyel. Az emlőt jegelni lehet, nyugalomba helyezni, a lefejést pedig 4-6 óránként meg kell ismételni. Az érintett emlőből lefejt tejet ki kell önteni, az ellenoldalról azonban az újszülött szophat.
Műtéti kezelés

Ha a gyulladás a nem megfelelő, vagy nem időben megkezdett kezelés eredményeként beolvad, akkor emlőtályog alakul ki. A tályog kezelése mindenképpen sebészi feladat, azt meg kell nyitni vagy pungálni, hogy a keletkezett genny kiürülhessen. Ekkor a kínzó fájdalom azonnal megszűnik, a kismama megkönnyebbül, a panaszok gyorsan megszűnnek.

Kiegészítő információk