Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hasűri terhesség
 
A betegség meghatározása

A méhen kívüli (ectopiás) terhesség az életet közvetlenül veszélyeztető leggyakoribb kórkép a heveny ellátást igénylő nőgyógyászati- szülészeti gyakorlatban. Lényege, hogy a megtermékenyített petesejt nem a méh üregén belül ágyazódik be és indul osztódásnak.
Etiológia

A hasűri terhesség vélhető okai: hypoplasiás vékony petevezeték, korábbi gyulladások a petevezetéken, következményes hegesedéssel, tuba környezetében lévő endometriosis, a petesejt hasüregen keresztüli vándorlása, az ellenoldali kürtbe jutása, asszisztált reprodukciós technikák, a tubán végzett refertilizációs műtétek, sikertelen tuba sterilizáció, előzetes méhen kívüli terhesség konzervatív terápiája (szervkímélő műtétek).
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Diagnosztika

Tünetek

Terhességi gyanú és valószínűségi jelek észlelhetők (hányinger, hányás, vérzéskimaradás, terhességi teszt pozitivitása), alhasi diszkomfortérzés, kevés barnás vérezgetés, a megtapadás helyén jelzett esetleges fájdalom, széklet habitusváltozás. A hasűri terhesség során a pete a hashártya felszínén ágyazódik be. Előfordulhat, hogy hasűri szerveken, belek, cseplesz tapad meg. Súlyos akut hasi tüneteket, valamint sokkos állapotot okozhat mind a vérvesztés mennyisége miatt, mind a hashártya reflexes állapotváltozása miatt. Természetesen a hasűri vérzés önmaga is reflexes úton hashártya izgalmat, következményes défans-ot okoz. Kivételesen a terhesség panaszok, tünetek és felismerés nélkül akár a terminusig is eljuthat, ekkor a magzatot csak a burkok védik a méh esetleg a magzattól jól elkülöníthetően tapintható.
Általános vizsgálatok

Bimanuális vizsgálat, hCG-szint vizsgálat.
Célzott vizsgálatok

Hasi és hüvelyi ultrahang vizsgálat, laparaszkópia.

Differenciáldiagnosztika

Tuboovariális abszcesszus, petefészek tömlő ruptúra, adnexum torzió, akut appendicitis, pyelitis, vesekő, epeköves roham, cholecystitis, pancreatitis, gasztrointestinális perforátió, mesenteriális lymphadenitis, Crohn-betegség, lép infarctus.
Epidemiológia

Gyakorisága az összes terhességre vonatkoztatva kb. 0,6-0,8%, a szülésekre számítva kb. 1%, és folyamatos emelkedő tendenciát mutat A méhen kívüli terhességek egyik ritka megjelenési formája a hasűri terhesség. Előfordulási gyakoriságát tekintve az összes méhen kívüli terhesség 0,2%-át teszi ki. Amerikai adatok szerint a hasűri terhesség 100000 élve szülésre számítva 10,9, míg 1000 méhen kívüli terhességre jut 9.2 hasűri terhesség. A halálozási ráta 5,1 eset 1000-re számítva. A dokumentált USA adatok alapján 11 nő halt meg 5221 hasűri terhesség kapcsán.
Terápia

Műtéti kezelés

A hasűri terhesség diagnózisa esetén a terhesség bármely időszakában hasi műtét végzendő. Műtét során a magzat kiemelése viszonylag egyszerű, de a hasi szervekre rá-, illetve azokba benőtt lepény eltávolítása gyakorlott nőgyógyászt igényel. Műtéti nehézséget okozhat a belekbe illetve a csepleszbe nőtt lepény biztonságos eltávolítása, ezért szükség szerint szóba jön ezen szervek részleges eltávolítása. A korszerű diagnosztikus eljárások korában manapság nehezen elképzelhető, hogy a terhesség első harmada után történjen a hasűri terhesség felismerése. A méhen kívüli terhesség ezen ritka formája korai diagnózis mellett lehetőséget biztosít a laparaszkópiás teamnak, hogy kellő jártasság mellett a szervmegtartó technikák alkalmazásával a hasűri terhességet eltávolítsák és a fertilitást megőrizve a lehető legrövidebb ideig történjen a beteg hospitalizációja. A terhesgondozás során alkalmazott vizsgáló eljárások (pl. UH) nagy biztonsággal mutatják ki a kóros terhesség ezen formáját. Ennek előnye, hogy a korai diagnózis felállításával jelentősen csökkenthetjük a terápiás beavatkozás veszélyét a beteg szempontjából.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Atrash HK, Friede A, Hogue CJR. Abdominal pregnancy in the United States: Frequency and maternal mortality.Obstet Gynecol 1987, 69: 333-7. Tsudo T, Harada T, et al. Laparascopic management of early primary abdominal pregnancy. Obstet Gynecol 1997, Oct. 90: 687-8. Tulandi T, Saleh A. Surgical manegement of ectopic pregnancy. Clin Obstet Gynecol 1999, 42:31-8. Fisch B, Peled Y, Kaplan B, et al. Abdominal pregnancy following in vitro fertilization in a patient with previous bilateral salpingectomy. Obstet Gynecol 1996, Oct. 88: 642-3. Papp Z (szerk) A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Semmelweis Kiadó. 1999.