Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 24. hétfő Mátyás


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hymen imperforatus
 
Néveredet

A szűzhártya a vestibulum alapján a hüvely bemenetét jelentô lemez, melyet belül vaginalis epithelium, kívülrôl a sinus urogenitalisból eredô el nem szarusodó laphám borít. Vér- és idegellátását az a. és v. pudenda interna, valamint a n. pudendus biztosítja. A hymen görög mennyegzôistenrôl – Hümenaiosz – kapta a nevét. A nemi életet még nem élt leányok, nôk elnevezése latinul virgo intacta. A szűzhártya alakja sértetlen állapotban nagyon változatos lehet: félhold alak (hymen semilunaris), gyűrűszerű (hymen anularis), több apró nyílást tartalmazó szűzhártya (hymen cribriformis), tagolt nyílású szűzhártya (hymen septus, - subseptus), teljesen zárt szűzhártya (hymen imperforatus). A szűk hymenalis gyűrű önmagában nem tekinthetô betegségnek. A hymen az elsô közösülés alkalmával egy vagy több helyen bereped, de csak ritkán fordul elô olyan sérülés, amely orvosi vérzéscsillapítást tenne szükségessé. Klinikai szempontból a szűzhártya rendellenességei közül a hymen imperforatusnak van jelentôsége.
A betegség meghatározása

A hymen imperforatus a gynatresiák csoportjába sorolható. A fogalmon a méh- és a hüvelyváladék, menstruációs vér kiürülését megakadályozó fejlôdési rendellenességeket értjük. A kórkép elôfordulhat önállóan, mint a hüvelyt alkotó Müller-csô differenciálódási zavara, illetve mint a Mayer–Rokitansky–Küster–Hauser-tünetcsoport része. A viszonylag sok urogenitalis rendellenesség mellett a kórkép elôfordulása rendkívül ritka. A hozzáférhetô világirodalomban 11 és 83 év közötti az elôfordulás, de túlnyomó többségben a praemenstruumban fordul elô, az elsô ciklusok megjelenésekor.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Czank Zoltán
klinikai orvos

SZE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

Általában a nemi érés, a menarche idején jelentkeznek, de elôfordulhatnak közvetlen a megszületést követôen is. Ismeretes az újszülött leány imperforált hymene következtében létrejött hydrocolpos. Születéskor vagy röviddel utána a csecsemôn extrém esetben alhasi duzzanat jelentkezik, és a hüvelybemenetben elôboltosuló membrán látható. A felgyülemlett váladék ritkán olyan mennyiséget érhet el, hogy a csecsemô hüvelyét és a méhét kitágítva, hasi tumort utánoz. Ha a hydrometrocolpos lehetôségére nem gondolunk, a suprapubicus rezisztenciát összetéveszthetjük kismedencei daganattal. Az elôboltosuló membrán a felnôtt cystokeléjéhez hasonlít, ha óvatosan visszanyomjuk, fellette láthatóvá válik a húgycsônyílás. Elôfordul, hogy az elzáró lemezen igen kicsiny nyílás van, amelyen fehér, nyálkás váladék préselhetô ki. A kitágult genitalis rendszer a vizeletürítést akadályozza és vizeletpangást eredményez, pyuriával, esetleg az ureterek kitágulásával. A hátrafelé irányuló kompresszió székürítési zavart okozhat. A hymen imperforatus legtöbbször pubertáskorban okoz elôször panaszokat. Az elsô mensesek jelentkezésekor jelentkeznek alhasi görcsök, rossz a közérzet, de vérzés nem. Ez a jelenség a cryptomenorrhoea vagy pseudomenorrhoea. A menstruációs váladék elôször a hüvelyben halmozódik fel, haematocolpos alakul ki. A hüvely hatalmas tömlôvé alakul. A késôbbi vérzések során az uterus és a kürtök is telôdnek és kitágulhatnak, haematometrát és haematosalpinxot hozva létre. A haematocolpos esetében a pangó váladékból víz szívódik vissza, s a váladék hígan folyó lekvár sűrűséget vesz fel, színe vörösesbarna. A felgyülemlô váladék ilyenkor még nem fertôzôdik. Az esetek egy részében a kürtök abdominalis szájadéka elzáródik és meddôséget okoz a késôbbiekben. A fent említett anamnesztikus adatok, panaszok felvetik a hymen imperforatus gyanúját. A vulva megtekintésekor feltűnik a hymen zártsága, kékeslivid színe, elôboltosulása. Rectalis vizsgálattal tapintható a ballonszerűen kitágult, fluktuáló hüvely, esetleg a nagyobb, feszes uterus, illetve a haematosalpinx is.

Differenciáldiagnosztika

problémaként szóba jöhet a nagyajkak fúziójától, illetve a primer amenorrhoeától való elkülönítés. Az elôbbitôl már az inspekcióval is nagy biztonsággal el tudjuk különíteni, az utóbbi esetben további vizsgálatok is szükségesek.
Terápia

Műtéti kezelés

Sagittalis irányú incisiót végzünk a szűzhártyán, s a többnyire nagy mennyiségű decomponált vért kiürítjük. Ezt követôen néhány napig drainage-t alkalmazunk. Sor kerülhet a hymenalis gyűrű plasztikai műtétjére is. Ez hívjuk parthenoplasticának.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Felix E. Schröder R. Lehrbuch der Gynekologie Leipzig: VEB.G. Thieme; 1959. Novak E. In.: Megis, JV. Sturgis SH. Progress in gynecology London: W. Heinemann; 1947. Novak, E. In.: Megis, J. V. a. Sturgis, S. H. Novak. E. Textbook of Gynecology. Baltimore: Williams and Wilkins Co; 1952. Borsos A. Gyermeknôgyógyászat. Budapest: Golden Book Kiadó; 1989. Creatsas G. Advances in Pediatric and Adolescent Gynecology. Hellenic Society of Pediatric and Adolescent Gynecology. Athens: 1991.