Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 24. hétfő Mátyás


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Hypermenorrhoea (menorrhagia)
 
A betegség meghatározása

Ha az időben jelentkező vérzés mennyisége a normális női ciklusra jellemző vérzést jelentősen meghaladja és ez a nő számára jelentős vérveszteséget jelent, hypermenorrhoeáról beszélünk. Ez önmagában csak tünet és számos rendellenesség okozhatja.
Etiológia

A hypermenorrhoea hátterében gyakran organikus okok állhatnak: a méh leiomyomája, adenomyosisa, kismedencei endometriosis, salpingo-oophoritis, endometritis, IUD, uterinalis polyp, a méhnyak vagy a méh malignus megbetegedése, ösztrogéntermelő petefészek tumor. Uterushypoplasia esetén a gyengén fejlett méhizomzat kontrakciós elégtelensége, retroflexio uteri esetén a vénás pangás szerepelhet a bő vérzés okaként. A hypermenorrhoea gyakran általános betegség kísérője is lehet (diabetes mellitus, hypertonia, véralvadási zavarok, stb.). A kórkép etiológiájában és a menstruációs vérzés mennyiségének kialakításában fontos szerepet tulajdonítanak a prosztaglandinoknak is. Feltételezik, hogy az excesszív vérzést a menses körüli magasabb prosztaglandin szint megakadályozza, azaz csökkent prosztaglandin termelés esetén nagyobb az esély a hypermenorrhoeára. A funkcionális hypermenorrhoea hátterében gyakran a túlzott mértékű ösztrogéntermelés és így az endometrium fokozott proliferációja állhat. Erről részben hormon meghatározással, részben endometrium biopsziával és hisztológiai vizsgálattal lehet meggyőződni. Amennyiben a bő vérzés hátterében az endometrium hyperplasiája áll, akkor az emelkedett vagy elhúzódó ösztrogén hatás kimutatható. Ilyenkor rendszerint elmarad vagy nem megfelelő mértékű az FSH-szekréció gátlása.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Juhász Gábor
klinikai orvos

DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

L. Etiológia címszó alatt.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Az organikus eredetű vérzészavarok a kiváltó ok kezelésével megszüntethetők. A funkcionális hypermenorrhoea kezelésében 2-3 hónapos tartós ciklusos gesztogén szubsztitúcióval lehet eredményt elérni.
Műtéti kezelés

Endometrium hyperplasia esetén az elváltozást precancerosus állapotnak tekintjük, ezért három hónapig alkalmazott gesztagén terápia után újabb szövettani vizsgálat végzése javasolt A hisztológiai lelet ismétlődése esetén hysterectomia végzése mérlegelendő. A nyomon követésben az endometrium UH-val történő vastagságmérése az ajánlott módszer. Indokolt a szövettani vizsgálaton kívül haemostatus, haemostasis és hormonvizsgálatok elvégzése is.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Lampé L.- Papp Z.: Szülészet- Nőgyógyászat. Medicina, 1997. Papp Z. (szerk.): A szülészet- nőgyógyászat tankönyve. Medicina, 1999. Papp Z. (szerk.): Szülészet- nőgyógyászati protokoll. Golden Book Kiadó, 1999. Doszpod J.- Cseh I. (szerk.): A szülészet és nőgyógyászat aktuális kérdései. Medicina, 1999.