Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 18. szombat Piroska


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Intrauterin magzati asphyxia
 
A betegség meghatározása

Az asphyxia az a klinikai állapot, amikor a magzat bármilyen eredetű hypoxiája már olyan mértékű, hogy másodlagos acidosist is eredményez. A kezdeti hypoxiát egyéb kompenzációs mechanizmusok is kísérik: fokozódik a sympaticus tónus, emelkedik a vérnyomás, emelkedik a szívfrekvencia, emelkedik a perctérfogat. A keringés centralizálódik a magzat életfontos szerveinek (agy, szív) kielégítő keringésében érdekében a periférián (tüdők, vesék, izmok, bőr, splanchnicus terület) vasoconstrictio következik be. A bélperistaltica fokozódásával a magzat meconiumot ürít. A hypoxaemia mélyülése esetén a magzat szívműködésének frekvenciája lelassul. A bradycardia kialakulásának mechanizmusa összetett. Szerepe van az aorta és a. carotis chemoreceptorainak izgalma, a vérnyomás emelkedés által kiváltott depressor reflex és a hypoxaemia/hypercapnia direkt myocardialis hatásának is. Ha a hypoxaemia még tovább mélyül, illetve irreverzibilissé válik, a magzat elhalásához vezet. A túlélhető asphyxiás időtartam a magzat agysejtjeinek egyéni érzékenységétől és a magzat szívizmának glycogenkészletétől függ. Amennyiben a magzat tartós, súlyos asphyxiát túlél, a hypoxiás/ischaemiás sejt és szövetkárosodás következtében szervi, szervrendszeri maradandó károsodás alakulhat ki (pl. encephalopathia stb.). Az asphyxiához vezető kezdeti állapotot fenyegető intrauterin asphyxiának (fetalis distress) nevezzük. Ilyenkor a magzat praeacidózisban van (pH: 7,21 - 7,25) és az időközben bekövetkezett meconiumürítés miatt meconiumaspiratio jöhet létre. Terhesség alatt is létrejöhetnek hypoxiás állapotok, melyek a magzat asphyxiajához vezethetnek. Az intrauterin magzati retardatio fejezetében foglalkozom a hypoxia kialakulásához vezető okokkal, azok diagnosztikájával és a therapiás lehetőségekkel. A gázcsere elégtelenségének következtében szülés alatti magzati asphyxiához vetető okok: a méhcontractiók compressiós hatása (kóros méhaktivitás). A köldökzsinór keringésének akadályozottsága (köldökzsinór hurkolódások, elöl fekvő köldökzsinór, köldökzsinór előesése, köldökzsinórcsomók). A működő lepényfelszín megkisebbedése (placenta praeviak, abruptio placentae partialis, chronikus abruptio-infartusok, anyai keringési zavar, pl. shock). A magzat betegsége, fokozott sérülékenysége (intrauterin infekció, ikerterhesség, foetopathiák, congenitalis anomaliák). A magzat szülés alatti észlelésének fő célja az oxigénhiányra utaló veszélyállapotok korai felismerése és a megfelelő therapiás beavatkozások elvégzése. Szűrőmódszerek: a magzati szívműködés vizsgálata, auscultatio, cardiotocographia (CTG). A magzatvíz vizsgálata: amnioscopia, amniocentezis. Fetalis pulzoxymetria (a magzat oxigénszaturációja).
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Arany Antal
egyetemi adjunktus

PTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

L. fentebb.
Célzott vizsgálatok

Sav-bázis háztartás vizsgálata (magzati fejbőr-vér-pH meghatározása, auscultatio (ma már egyre kevésbé használatos).

CTG: a magzati szívműködés és fájástevékenység együttes regisztrálására és egymáshoz viszonyított értékelésére alkalmas (ma a legelfogadottabb módszer). A CTG monitorizálás formái. Külső (indirekt) monitorizálás. A magzati szívfrekvencia regisztrálása elektróddal, fájástevékenység ellenőrzése külső monitorral. Belső (intrauterin) monitorizálás a magzati szívfrekvencia fejbőr elektróddal a fájástevékenység intrauterin nyomásméréssel történő ellenőrzése (tudományos célok, gyógyszer hatékonysági vizsgálatok). A CTG frekvencia görbe-típusok nómenklaturája: alapfrekvencia (alapritmus), tachycardia = a magzati szívfrekvencia tartósan (>10 min.) 160/min feletti értéket mutat, bradycardia = a magzati szívfrekvencia tartósan (>3 min.) 120/min alatti, variabilitás (oscillatio) = az egymást követő szívakciók között eltelt időkülönbség, rövid idejű variabilitás = az egyes szívakciók között eltelt idő, hosszú idejű variabilitás = 3-5 szívakció alapján átlagolt szívfrekvencia érték, acceleratio (átmeneti frekvencia emelkedés) = rövid 10-20 másodpercig tartó frekvenciaemelkedés. Fajtái: sporadicus acceleratio, periodikus acceleratio. Deceleratio (frekvencia csökkenés, néhány másodpercig tart). Fajtái: sporadicus (28. gestatiós hét előtt élettani is lehet), periodikus a kontrakciók hatására kialakuló lassulás. A periodikus lassulás lehet: korai (synchron deceleratio) DIP I., késői deceleratio DIP II., variabilis deceleratio köldökzsinór compressio jele. A normális CTG kritériumai a szülés alatt: alapfrekvencia 120-160/min., élettani variabilitás, acceleratio van, deceleratio nincs. A CTG kóros eltérései szülés alatt: alapfrekvencia 100/min. alatt, vagy 160/min. felett, beszűkült variabilitás, súlyos variábilis lassulások, a fájások alatt fellépő korai lassulás, ha a frekvencia csökkenés mértéke 30/min. értéket meghaladja, késői deceleratiók.

Meconiumos magzatvíz. A meconiumürítés adaptációs mechanizmusok része, szűrőmódszerként a magzat veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet, ha a szülés alatt a magzat állapota jó a meconiumos magzatvíz „feltisztítására” amnion infusiós kezelés végezhető, főleg akkor, ha a pulzoxymetriával egészítjük ki, mellyel megelőzhetjük a meconium aspiratiót (MAS).

A fetalis pulzoximetria: meconiumos magzatvíz és/vagy kóros CTG lelet esetén alkalmazható. A magzat oxygen ellátottságáról a legpontosabb felvilágosítást nyújtja. A szonda az arteria oxygenalt és desoxygenalt haemoglobin tartalmát méri. 30% alatti saturációs érték a magzat hypoxiajára utal. Az újabb készülékek a saturáció mérése mellett párhuzamosan CTG-t is készítenek.

A magzat sav-bázis háztartásának vizsgálata: a magzat valóságos állapotát tükrözi, a fejbőr-vér pH statusa, emellett a fejbőr-vér mintából egyéb haematologiai és serologiai vizsgálatok végezhetőek. Fejbőr-vérvétel javallatai: a szülés alatt meconiumossá váló magzatvíz, magzati szívfrekvencia változások. Élettani variabilitás megszűnése: 15 percnél fennálló tachycardia, bradycardia ha a teljes fájásszünet alatt fennáll. Periodikus szívfrekvencia változások: késői lassulás, variábilis lassulás kedvezőtlen jelekkel, 30/min. csökkenésnél nagyobb sorozatosan jelentkező lassulások, minden olyan esetben, ahol komoly magzati veszélyeztetettséggel kell számolnunk (praeeclampsia, elhúzódó szülés stb.). Magzati fejbőr-vérvétel eredményeinek értékelése a gyakorlatban. Normális magzati fejbőr pH értékét 7,25 felettinek tartjuk. Fenyegető intrauterin asphyxia jele a paeacidosis: pH = 7,21 - 7,25 közötti érték. Teendők praeacidosis esetén: Ha a tágulási szak kezdeté 7,25 - 7,21 közötti pH-értéket kapunk 15 perccen belül megismételjük a vizsgálatot. Ha a pH érték változatlan az ismételt vizsgálat során és a CTG szívfrekvencia-görbe nem romlik tovább, observatio végzendő monitorizálás mellett. Csökkenő pH érték esetén császármetszés végzendő. Változatlan pH érték mellett, ha a CTG-n észlelt kóros elváltozások súlyosbodnak, vagy a tágulás nem kellő ütemben halad, a szülést be kell fejezni. Ha az aktuális pH érték 7,21 alatti, azonnal császármetszés végzendő. Kitolási szakban fellépő szívfrekvencia rendellenesség esetén a pH vizsgálat nem indokolt, a szülést fogóműtéttel, vagy vákuum extractióval kell befejezni.

Terápia

Műtéti kezelés

L. fentebb.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

A. Kurjak: Textbook of Perinatal Medicine, Panthenon Publishing London, New York 1998. Doszpod József: Az intrauterin magzat 2000. Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, 1999. American Journal of Obstetrics and Gynecology Seminars in Perinatology.