Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Krónikus alhasi fájdalom (pelvipathia)
 
Egyéb megnevezés

Kismedencei congestiós-szindróma. Chronic pelvic pain.
Néveredet

A betegség elnevezése a klinikai tünetekbôl ered.
A betegség meghatározása

Hónapok, sokszor évek óta fennálló alhasi fájdalom, melynek oka fizikális vizsgálattal, illetve a rendelkezésre álló indirekt vizsgáló módszerekkel (rtg, ultrahang) nem vagy csak nehezen deríthetô ki. Kismedencei vagy medencén kívüli szervekbôl is eredhet. A hosszú ideje fennálló alhasi fájdalom nagyon megterhelô a beteg számára.
Patogenezis, patomechanizmus

Az etiológia rendkívül változatos, ennek megfelelôen a patogenezis is. A betegség hátterében lehet endometriosis, korábbi hasi műtétek következtében kialakult összenövések, krónikus gyulladás, myoma, adenomyosis, petefészek és méhkürt elváltozásai, hátrahajlott, süllyedt méh, kismedencei, de elsôsorban parametran varicositas, krónikus appendicitis, cystitis, hasi műtétek utáni neoropathiak, de az esetek egy jelentôs részében (~30%) nem találunk anatómiai eltérést. Ilyenkor valószínűsíthetô a pszichés eredet.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos

Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Lektor:

Prof. Dr. Rákóczi István
osztályvezető főorvos, egyetemi tanár

Szent-Imre Kórház Szülészet-Nőgyógyászat
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A betegek hosszú ideje fennálló alhasi fájdalomról számolnak be, mely nem jár lázzal, hôemelkedéssel. Gyakran számolnak be arról, hogy hónapokon keresztül kezelték ôket antibiotikummal, illetve megfordultak sebészeti, urológiai, belgyógyászati, reumatológiai stb. szakrendeléseken. A kismedencei fájdalom lehet ciklusfüggô és lehet ciklustól független. A ciklusfüggô alhasi fájdalmak tünetei lehetnek a premenstrualis szindrómának, az endometriosisnak, s lehet középidôs fájdalom és dysmenorrhoea is. Ciklustól független fájdalmat okoz többek között a méhen kívüli terhesség, a petefészek cisztái és a heveny kismedencei gyulladás. A felsorolt betegségek kizárása a differenciáldiagnosztika fontos feladata, mellyel kapcsolatban utalunk a vonatkozó fejezetekre.
Általános vizsgálatok

A rutin laboratóriumi vizsgálatok közül kiemelkedôen fontos a fehérvértestet, vérsejtsüllyedés, C-reaktiv protein vizsgálata, melyek általában normál értékeket mutatnak. Amennyiben gyulladásra utaló laboratóriumi leleteket kapunk, elsôsorban PID-re kell gondolnunk. A hüvelyi vizsgálat alkalmával ki kell térnünk valamennyi kismedencei szervre, továbbá a hüvelyváladék és a vizelet bakteriológiai analízisére is, valamint a méhszáj megtekintésére is (cervicitis).
Célzott vizsgálatok

Hasi, hüvelyi ultrahang, kismedencei CT, MRI. Ezen vizsgálatok közül kiemelkedik jelentôségében és teljesítményében a laparoscopia, mely azon túl, hogy a diagnosztikában nélkülözhetetlen, a terápiában is igen eredményesen alkalmazható.

Differenciáldiagnosztika

Tekintettel arra, hogy rendkívül heterogén okok és betegségek szerepelnek a háttérben, a diagnosztika egyben differenciáldiagnosztika is.
Rizikófaktorok

Kismedencei gyulladások, nôgyógyászati műtétek (kiemelkedôen: extrauterin graviditas műtéti megoldásai!, egyéb adnexműtétek, sectio caesarea), hasi sebészeti beavatkozások (appendectomia!), húgyúti gyulladások, meddôség (endometriosis magas aránya miatt).
Szövődmények

Akut szövôdménye nincs, hosszú ideig történô fennállása esetén személyiségváltozás, a párkapcsolat zavara, igen komoly szexuális zavarok keletkezhetnek.
Epidemiológia

A kismedencei fájdalom gyakori panasz, ugyanakkor pontos epidemiológiai adatok nem állnak rendelkezésre.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Prevenció: tekintettel arra, hogy a kiváltó okok igen szerteágazóak, a prevenciót nem lehet általánosan megfogalmazni. Ugyanakkor pl. a műtétek után kialakuló adhesiók precíz, mikrosebészeti technikával, illetve minimálisan invaziv műtéti módszerekkel jelentôsen csökkenthetôk.
Gyógyszeres kezelés

Ha a panaszok hátterében olyan konkrét betegség található, mint pl. az endometriosis, annak specifikus gyógyszeres kezelése alkalmazható. Sokkal nehezebb az olyan elváltozások kezelése, mint a ligamentum latum és a parametrium varicositása. Ez utóbbival kapcsolatban a vénás betegségek kezelésére alkalmas gyógyszerek közül a tartós Detralex-kezeléssel értek el jó eredményeket. Jó terápiás eredmények érhetôk el nem szteroid gyulladásgátlók alkalmazásával.
Műtéti kezelés

A műtéti kezelés az észlelt anatómiai elváltozások korrekcióját jelenti, melyek jelentôs része a diagnosztikus laparoscopiával egy idôben és egy ülésben elvégezhetô: adhaesiolysis, ovariumcysta punctiója, cystectomia, adnexectomia, myomectomia, appendectomia, endometriosisos csomók coagulatiója, eltávolítása, ligamentum sacrouterinum denervatiója, polycystás ovariumok felszínének multiplex electrocoagulatiója, a hátrahajlott méh ventrosuspensiója, hysterectomia (nagyon ritkán).
A kezelés komplikációi

A beavatkozás jellegébôl következôk (lásd fent).

Terápiás célkitűzés

Teljes panaszmentesség elérése a kiváltó ok megszüntetésével.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

A sikertelenség oka legtöbbször az, hogy a talált és megszüntetett elváltozás nem közvetlen oka a beteg panaszainak. Ilyenkor tovább kell keresni a valós okokat, továbbá más szakmák segítségével fel kell deríteni az esetleges pszichogén tényezôket (carcinofóbia, szexuális élet zavara, neurasthenia stb.).
Követés, gondozás

Rendkívül fontos a betegek utógondozása, pszichés vezetése.
Alternatív kezelés

Balneoterápia, akupunktura.
Kiegészítő információk

Életkorhoz kötött jellegzettességek

Nem határozhatók pontosan meg, de nagyrészt a reproduktív kor jellegzetes betegsége.
Genetikai tanácsadás

Nincs jelentôsége.
A betegtájékoztatás alapelvei

A lehetô legrészletesebb tájékoztatás ajánlott.
Ajánlott irodalom

Papp Z. (szerk). A szülészet-nôgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó; 1999.

Hasznos folyóiratok

Magyar Nôorvosok Lapja, Human Reproduction, American Journal of Obstetrics and Gynecology.