Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Méh hypertrophia
 
Egyéb megnevezés

Hypertrophia uteri. A méh megnagyobbodása.
Néveredet

Összetett szó, a hypertrophia szó a megnagyobbodást, az uterus szó pedig a méhet jelenti.
A betegség meghatározása

A méhizomzat sejtjeinek a méretbeli megnagyobbodását jelenti, mely úgy fiziológiás, mint kóros esetekben is előfordulhat.
Etiológia

Fiziológiás méh hypertrophia előfordulása: terhesség. Kóros méh hypertrophia előfordulása: subinvolutio uteri terhesség után (szülés, vetélés, terhességmegszakítás kapcsán méhen belül visszamaradt petemellékrészek miatt), kismedencei gyulladásos folyamatok következményeként.
Osztályozás, típusok

Fiziológiás méh hypertrophia:
A méh körte alakú, tömött simaizomszerv, melynek nyaki része (méhnyak, cervix) mintegy 3 cm-re benyúlik a hüvelybe, a belső méhszáj magasságától felfelé pedig a kismedencében a húgyhólyag és a végbél között található (méhtest, corpus). A cervix- corpus határon található a belső méhszáj, mely alatt a nyakcsatorna 6-8 mm-es szakasza, az isthmus uteri a legszűkebb rész. Szövettanilag az isthmus a méh üregéhez tartozik, és a terhesség 12. hete után részt vesz a peteűr alkotásában. A cervix állománya a cervicalis matrix, amely proteoglikánban gazdag, ezenkívül kollagénrostokból, simaizomsejtekből, illetve kötőszöveti rostokból áll. A méhtest falát három réteg képezi: az endo-, a myo- és a perimetrium. A myometrium (tunica muscularis, izomréteg) 100-200 µm nagyságú simaizomsejtek sűrű hálózatából áll. Ezek a sejtek terhesség alatt hypertrophiássá válnak, illetve differenciálatlan mesenchymalis sejtekből új sejtek létrejötte útján is (hyperplasia) biztosítják a magzat és a lepényrészek számára a növekedéshez szükséges teret. Terhesség alatt a méh tömege 50 g-ról 1000 g-ra, ürege 1 ml-ről, 5000 ml-re növekszik. A myometrium, az izmos uterusfal simaizomkötegekből, erekből és kötőszövetből áll. A corpusban és a fundusban a myometriumnak egy vastag középső és egy vékonyabb belső és külső rétege van. A rétegek között nincs éles határ. A vékony belső réteg a nyálkahártya alatt fekszik, és túlnyomóan circularis izomkötegekből áll. Szülés után ez a réteg segíti a placentaleváláskor a nyitott ereket összehúzni. A külső réteg négy lemezből áll, amelyek váltakozóan hosszanti és körkörös izomrostokból állnak. A középső, legvastagababb rétegben az izomkötegek a corpusban egy háromdimenziós hálózatot alkotnak, amely túlnyomóan az uterus felszíne felé párhuzamosan kiterjed és a bő érhálózaton rögzül. Terhesség alatt az uterus gyorsan növekszik, hypertrophizálódik. A simaizomsejtek az eredeti nagyság 7-10-szeresére növekednek. Folyadék raktározódása a kötőszövetbe, elcsúszásokat tesz lehetővé az uterusfal belső szerkezetében. Az uterus növekedését terhesség alatt az oestrogen és progesteron, valamint a nyújtási ingerek stimulálják. A terhesség alatt zárt cervix a szülésnél az aktív (az izomkötegek és a kötőszöveti rostok átépülése) és a passzív (az uterusnyak folyadéktartalmú elemeinek megszaporodása) ingerek hatására a szülésnél kitágul és lehetővé teszik a magzat megszületését. Terhességi valószínűségi jelként a méhtest izom- és kötőszöveti sejtjeinek hypertrophiája, hyperplasiája, vérellátásának fokozódása és a vizenyős fellazulás jellemző. A méhtest megnagyobbodása a különböző terhességi kortól függ. Szülést követően a lepény leválása során nagy mennyiségben szabadul fel prosztaglandin, ami az erélyes méhösszehúzódásokat, s ezzel az erek compressióját és a vérzés megszűnését hosszú időn át biztosítja.

Kóros méh hypertrophia:
A szülést követően a méh elégtelen involutiója (subinvutio uteri) hátterében leggyakrabban a méhfal fokozott megnyúlása (ikerterhesség, polyhydramnion, nagy magzat), a méhfalban elhelyezkedő daganat (myoma), vagy a méhnyálkahártya gyulladása áll. Terápiás beavatkozásként az uterotonikumok adása, szükség esetén a méhben maradt petemellékrészek műtéti eltávolítása szükséges. Kismedencei gyulladásos folyamatok következményeként ugyancsak előfordulhat a méh hypertrophiája. Ascendáló fertőzések (méhen belüli fogamzásgátó eszköz, nőgyógyászati beavatkozások, szülészeti szövődmények), ritkán haematogen terjedés útján kialakuló kismedencei infectiók súlyos, purulens endo-myo-perimetritishez, pyometrához, parametritishez, pelveoperitonitishez, egy- vagy kétoldali adnex-, vagy kismedencei tályogképződéshez vezethetnek.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Novák Tibor
klinikai orvos

SZE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A felvétele során a beteg által jelzett szubjektív panaszok ismertetése, alhasi fájdalom, lázas állapot, székelési, vizelettartási panaszok, vérzési rendellenességek, a hüvelyváladék állagának a megváltozása, dyspareunia, dyscomfortérzés- elősegítik a diagnózis felállítását.
Általános vizsgálatok

Megtekintjük a külső nemi szerveket, szükség esetén a hüvelyváladékból tenyésztési vizsgálatra mikrobiológiai mintát veszünk, megítéljük a cervix állapotát. Bimanuális vizsgálattal megállapítjuk az uterus jellegét (felpuhult, tömött), nagyságát, felszínét (sima, egyenetlen), a méh és az adnexumok mobilitását, a mozgatásukra jelzett nyomásérzékenységet. Megtapintjuk a Douglas-űrt, és szükség esetén rectalis vizsgálatot végzünk.
Célzott vizsgálatok

Kismedencei ultrahangvizsgálat során rögzítjük a méh és a petefészkek méreteit, az endometrium vastagságot. Szükség esetén 3D ultrahangvizsgálat, illetve kismedencei CT, MRI vizsgálatokkal egészíthetjük ki a diagnózis felállításához szükséges információkat.

Differenciáldiagnosztika

A méh különböző jó- és rosszindulatú daganatos megbetegedései, terhesség, méhen kívüli terhesség.
Terápia


Terápiás célkitűzés

A gyulladást, fertőzést előidéző tényezők megszüntetése, masszív antibiotikus, szükség szerint műtéti kezelés (a hypertrophiás, septikus jeleket mutató méh eltávolítása).
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

A gyulladás, fertőzés előrehaladott stádiuma a legfontosabb.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

A szülészet-nőgyógyászat tankönyve, Szerk. Papp Z., Semmelweis Kiadó, 2000 Budapest. SH Atlasz Anatómia II, Helmut Leonhardt, Springer Hungarica, 1996. Illustrated Stedman’s Medical Dictionary, 24th Edition, Williams Wilkins, Baltimore, 1986. MSD Orvosi Kézikönyv, Robert Berkow, Melania Kiadó, Budapest, 1994.