Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 17. hétfő Donát


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Méheredetű női infertilitas
 
Egyéb megnevezés

Uterinális meddőség.
Néveredet

Infertilitás : in: fosztóképző, fertilitás: termékenység, tehát: a termékenység hiánya, meddőség, terméketlenség. Uterus latin, méh.
A betegség meghatározása

A blastula beágyazódásához és az embrió növekedéséhez elengedhetetlenül fontos miliőt biztosító méhüreg bármilyen funkcióvesztése méheredetű infertilitáshoz vezethet.
Etiológia

A méh fejlődési rendellenességei: aplasia (MRK- syndroma), hypoplasia, duplikációval járó anomaliák, daganatok : myoma, endometrium polyp, carcinoma, szerzett endometriumkárosodás: endometritis ascendáló fertőzésekből, tuberculosis, Asherann-syndroma, a méh helyzetében bekövetkező változások vezethetnek méh eredetű meddőséghez.
Patogenezis, patomechanizmus

A méh teljes hiánya-aplasia, vagy méheltávolítás utáni állapot esetén - magától értetődően meddőséget okoz. A méh hypoplasiája nehezen kiszámítható arányban gátolja a fogamzást, erre csak akkor gondolhatunk, ha más meddőséghez vezető okot kizártunk. A kettőzöttséggel járó fejlődési rendellenességek, a méhet torzító myomagóc, vagy az endometrium gyulladásos károsodás vagy művi sérülése pl. Ashermann-syndróma (a méhnyálkahártya basalis rétegének megsértése miatt a méh ürege elzáródik) a beágyazódás megakadályozásán keresztül vezethet meddőséghez. A méh süllyedése illetve előreesése az ivarsejtek találkozását nehezíti meg.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Fekete István
klinikai orvos

DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A rendszeres párkapcsolat ellenére sem következik be terhesség, vagy a terhességek kora szakaszban elvetélnek.
Tünetek

Sterilitás.
Általános vizsgálatok

Menszesznaptár-BT görbe vezetése, nőgyógyászati bimanuális vizsgálat, nőgyógyászati UH-vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok: alaphormon(FSH,LH, E2,T,LTH), 23. napi hormonok(P,LH,E2). Célzott vizsgálatok: Hysterosalpingographia (HSG), hysteroscopia , UH-vizsgálat.

Differenciáldiagnosztika

Méhkürt eredetű infertilitás, andrológiai infertilitás, idiopathiás meddőség, anovualtios meddőség.
Rizikófaktorok

Előzményben szereplő szülés vagy terhességmegszakítás során a méhnyálkahártya basalis rétegének a megsértése, következményes kismedencei gyulladással, promiszkuitás.
Társuló betegségek

Endometriosis.
Epidemiológia

Sterilitás miatt vizsgált nők 5-10 %-ban fordul elő.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Kismedencei gyulladás kialakulásának a megelőzése megfelelő öltözködés és egészséges életmód révén, átgondolt párkapcsolatok és védekezés a nem kívánt teherbeesés és terhesség-megszakítás ellen.
Gyógyszeres kezelés

Endometritis esetén cefalosporin és tetracyclin az először választandó szerek (Cefoxitin, Doxycyclin) amennyiben a méhhypoplasián kívánunk segíteni tartós oesztrogén terápia javasolt. A méhüreg összetapadását megakadályozandó is tartós oesztrogén th. szükséges az Ashermann-syndroma műtéti terápiáját követően.
Műtéti kezelés

A méhet vagy üregét torzító myomagóc, nyálkahártya polyp, uterus fejlődési rendellenességben, uterusűr összetapadása esetén (Ashermann-szindróma) vagy a méh helyzetének javítása esetén van lehetőség műtétes korrekcióra. A méh belső üregében végzett műtétek hysteroscopia segítségével kivitelezhetőek. A submucosus myomagóc eltávolítását hysteroscopos resectioval, a méhbelfelszínt megosztó septum esetén septotomia végzendő. A méh myomás elfajulása esetén myomaenucleatio végzendő gondosan elkerülve a méhüreg megnyitását. A méh helyzeti rendellenességében (süllyedés) hüvelyi plasztikai műtét végzendő.
A kezelés komplikációi

A műtéti kezelés magában hordozza a műtét és a narkózis minden lehetséges szövődményét.

Terápiás célkitűzés

A méhüreg integritásának megteremtése.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Ashermann-szindrómában minden műtéti beavatkozást (a méhüreg hysteroscopos megnyitását) tartós oesztrogén szubsztitutióval kell utógondozni. Ennek elmaradása esetén gyakran ismét zárul a méhüreg.
Alternatív kezelés

Amennyiben akár uterus aplasia, súlyos fejlődési rendellenesség (MRKH-syndroma) vagy rosszindulatú daganatos folyamatok miatt a méh eltávolítására sor kerül hypotethikus lehetőségként a „béranyaság “kérdése felvethető. Ez az intézmény a magyarországi jogrendben nem elfogadott. A méh hiánya miatt sajnos leggyakrabban az örökbefogadás javasolt.
Kiegészítő információk

A betegtájékoztatás alapelvei

Abban az esetben, ha nincs az embrio befogadására alkalmas méh a felvilágosítást nagy körültekintéssel és tapintattal kell megtenni. El kell fogadtatni, hogy a sterilitás miatt nincs értelme további kivizsgálást illetve kezelést folytatni, javasolandó az örökbefogadás lehetőségeinek a megismerése. Az orvosi titoktartás ebben a helyzetben is köti a nőgyógyászt. A kedvezőtlen leletet mindig kizárólagosan az érintett személlyel közöljük.
Ajánlott irodalom

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. 1999 Budapest Semmelweis Kiadó. Lampé László-Papp Zoltán: Szülészet-Nőgyógyászat. 1992 Budapest Semmelweis Kiadó. Urbancsek J.-Papp Z.: Nőgyógyászati Endokrinológia. 1997 Springer Hungarica Kiadó kft.