Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 24. hétfő Mátyás


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Méhkürt eredetű infertilitas
 
Egyéb megnevezés

Tubáris meddőség, petevezető elzáródás okozta sterilitás.
Néveredet

Infertilitás : in: fosztóképző, fertilitás: termékenység, tehát: a termékenység hiánya, meddőség, terméketlenség.
A betegség meghatározása

A petevezetők hiánya, elzáródása vagy funkcióvesztése következtében zavar támad a hímivarsejt illetve blastulatransportban, lehetetlené válik az ivarsejtek találkozása, annak hiányában nem következhet be a megtermékenyülés.
Etiológia

A petevezetők funkcióvesztése leggyakrabban gyulladás utáni összenövések következtében alakul ki. A leggyakoribb okai: lázas vetélés, Chlamydiasis, gonorrhoea, tuberculosis, pelveoperitonitis (pl. perforált appendicitis miatt), IUD viselés mellett ascendáló fertőzés. Méhen kívüli terhesség esetén számos alkalommal történik salpingectomia, ami a petevezető eltávolítását jelenti, illetve a sterilisatios műtét kapcsán is a petevezetők átjárhatóságát szüntetjük meg ligatúra felhelyezésével.
Osztályozás, típusok

Organikus: gyulladás, endometriosis vagy tumor okozta elzáródás. Funkcionális tubáris ok: motilitási zavar. Reverzibilis tubakárosodást: érdemes műtétes megoldással kísérletet tenni a fertilitás megteremtésére. Irreversibilis tubakárosodás: az IVF az elsődlegesen választandó kezelési mód.
Patogenezis, patomechanizmus

A lezáródott vagy hiányzó petevezetők nem töltik be-az ivarsejtek transzportjában fontos -élettani-anatómiai funkciójukat. Ezáltal természetes úton nem jön létre terhesség.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Fekete István
klinikai orvos

DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A rendszeres párkapcsolat ellenére sem következik be terhesség.
Tünetek

Sterilitás.
Általános vizsgálatok

Menszesznaptár-BT görbe vezetése, nőgyógyászati bimanuális vizsgálat, nőgyógyászati UH-vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok: alaphormon (FSH,LH, E2,T,LTH), 23. napi hormonok(P,LH,E2).
Célzott vizsgálatok

Hysterosalpingographia (HSG). Laparoscopia-chromohydrotubatioval. Sonosalphingographia (UH-os átjárhatósági vizsgálat).

Differenciáldiagnosztika

Méhűr eredetű infertilitás, andrológiai infertilitás, idiopathiás meddőség, anovualtiós meddőség.
Rizikófaktorok

Előzményben szereplő terhességmegszakítás következményes kismedencei gyulladással, promiszkuitás, IUD viselés.
Társuló betegségek

Endometriosis.
Epidemiológia

A női sterilitás kb. 30-40 %-a vezethető vissza tubáris okokra.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Kismedencei gyulladás kialakulásának a megelőzése megfelelő öltözködés és egészséges életmód révén, átgondolt párkapcsolatok és védekezés a nem kívánt teherbeesés és terhesség-megszakítás ellen.
Gyógyszeres kezelés

Amennyiben a petevezetők átjárhatóságát célzó, úgynevezett refertilizációs műtétet végzünk, a postoperativ időszakban „refertilisatios séma” alkalmazása szokásos: steroid, non-steroid gyulladáscsökkentők, antibiotikum egyidejű kúraszerű használatával. Amennyiben IVF-re kerül a sor a kontrollált hyperstimulatioban alkalmazott kezelések indokoltak: FSH és LH készítmények, GnRh-analógok, Choriogonin, gestogének.
Műtéti kezelés

A petevezetők lezártságának a megszüntetését célzó műtéti beavatkozásokat összefoglaló néven refertilizációs műtéteknek nevezzük. Létjogosultságuk az IVF technikák mind csiszoltabbá válása miatt egyre inkább háttérbe szorul. Amennyiben megkíséreljük ezt a megoldást a következő lehetőségek adódnak. Peritubáris adhesiolysis-salpingolysis-elzáródást okozó összenövések oldása, letapadások felszabadítása. Salpingoneostomia-fimbrioplastica- a tuba infundibuláris(kürt felőli)szájadékának újraképzése. Tubotubarius reanastomosis-sérült tubaszakasz kimetszését követően az ép tubavégek end-to-end egyesítése-leggyakrabban művi meddővé tételt követően alkalmazott módszer. Tubouterinális implantatio-az átjárható petevezető szakasz uterusba szájaztatása. A kezelés komplikációi: A műtéti kezelés magában hordozza a műtét és a narkózis minden lehetséges szövődményét. Amennyiben IVF -re kerül sor, túlstimulálási-syndroma a legsúlyosabb komplikáció.
Speciális forma kezelése

Az irreverzibilisen károsodott petevezetők (pl. hydrosalpinx) eltávolítása indokolt azért mert jelen ismereteink szerint rontja az IVF sikerességi arányát, amely tubafuncio irreverzibilis károsodása esetén az egyetlen választandó megoldás.

Terápiás célkitűzés

A petevezetők átjárhatóvá tétele illetve amennyiben ez nem lehetséges IVF-ET-n keresztül a teherbeesés biztosítása.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Refertilizációs műtét esetén a megteremtett anatómia átjárhatóság nem minden esetben jelenti a tubák funkcionális épségét. Amennyiben a tubáris transportfunkció korábban végérvényesen károsodott nincs eredménye a recanalisationak. Amennyiben IVF-ET végzése indokolt kedvezőtlen eredményeket kaphatunk idősebb (35 év feletti) populacióban.
Prognózis

Amennyiben a tubáris infertilitás művi meddővé tételt követően alakul ki, a recanalisatios műtét sikere esetén a teherbeesésre 50-70 % eséllyel is számíthatunk. Amennyiben a tubáris meddőség miatt IVF végzését tartjuk indokoltnak ebben az indikácós körben az öt ciklusra vonatkoztatott terhességi halmozott terhességi arány a 40 % -ot is elérheti.
Alternatív kezelés

Csupán therápiás kiegészítésként refertilizációs műtétet követően szóba jöhet balneotherápia szakemberek vezetésével.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 1999 Budapest Semmelweis Kiadó. Lampé László-Papp Zoltán: Szülészet-Nőgyógyászat 1992 Budapest Semmelweis Kiadó. Urbancsek J.-Papp Z.: Nőgyógyászati Endokrinológia 1997 Springer Hungarica Kiadó kft.