Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 24. hétfő Mátyás


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Missed abortion
 
Egyéb megnevezés

Abbamaradt vetélés, elkésett vetélés.
Néveredet

Angol.
A betegség meghatározása

A terhesség 24. hetét megelôzôen a pete elhal, de a vetélés nem következik be.
Etiológia

Nagyrészt azonos a spontán vetélésnél feltüntetettel. Anyai okok. Genitalis: gyulladások, méhfejlôdési rendellenességek, a méh hypoplasiája, a méh intramuralis myomája és egyéb daganatai, az endometrium és a myometrium károsodásai, sárgatest-elégtelenség. Extragenitalis: endocrin zavarok (diabetes mellitus, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese betegségei), terhességi immunológiai adaptációs zavarok, autoimmun betegségek, lázas állapotok (az anya vírusos, bakteriális és parazitás fertôzései), toxikus ártalmak (dohányzás, alkohol, kábítószerek, szerves oldószerek, nehézfémek stb.), pszichés és mechanikai traumák. Foetoplacentaris okok. Kromoszóma-rendellenességek (pl. meioticus nondisjunctiók), beágyazódási zavarok, trophoblastbetegségek, immunológiai okok stb. Apai okok. Kromoszomális-andrológiai okok: a hímivarsejtek rendellenességei (oligo-, asthenospermia). Az esetek jelentôs részében nem sikerül a missed abortion valódi okát felfedni.
Patogenezis, patomechanizmus

A legkülönbözôbb kiváltó okok végeredményeként a pete és mellékrészeinek károsodása, kóros beágyazódása a spirális arteriolák csökkent decidualis inváziója következtében localis vérellátási és nutritív elégtelenséghez vezet, szövetaktív anyagok és immunológiai mediátorok (pl. prosztaglandinok, Th1 citokinek stb.) szaporodnak fel, és ennek következtében a chorion alatt bevérzések, majd szöveti elhalások alakulnak ki. Missed abortion esetén a trophicus zavar a pete elhalását eredményezi, de méhösszehúzódások és kifelé észlelhetô vérzés, egyéb tünetek nélkül.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Varga Péter
főorvos

Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Gyakran nem jár panasszal, illetve korábban biztosan megállapított terhességet, szubjektív terhességi gyanújeleket (mellfeszülés, émelygés, hányinger stb.) követôen ezek megszűnnek és kevés vérezgetés, barnás folyás jelentkezik. Késôbbi terhességben a már észlelt magzatmozgások megszűnnek. Ritkán fémes szájíz.
Tünetek

Lehet tünetmentes. A terhességi gyanújelek és szubjektív panaszok megszűnnek, pecsételô vérzés, barnás folyás jelentkezik. A méh növekedése megáll. Hosszabb ideje fennálló esetben, fôleg a második trimeszterben DIC alakulhat ki.
Célzott vizsgálatok

Tükrös hüvelyi feltárás, bimanuális nôgyógyászati kismedencei vizsgálat, cervixlelet megállapítása, hasi és hüvelyi ultrahangvizsgálat (egyenetlen szélű petezsák, szabálytalan echók, hiányzó magzati szívműködés). Labor: a szérum beta-hCG szintje csökken, 6–10 nap múlva a terhességi tesztek negatívvá válnak.

Szövődmények

DIC (hosszabb ideje fennálló esetben, II. trimeszterben).
Terápia

Műtéti kezelés

A zárt méhszáj elôzetes gyógyszeres érlelése vagy laminariával való tágítása, majd a méh kiürítése uterotonikumos (oxitocin) infúzió védelmében.
A kezelés komplikációi

A felpuhult, tónustalan méhfalat a műszeres beavatkozás során könnyen meg lehet sérteni, perforatio fokozott veszélye!

Kiegészítő információk