Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 18. szombat Piroska


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Oligohydramnion
 
A betegség meghatározása

Oligohydramnionról beszélünk, ha a magzatvíz mennyisége az átlagosnál kórosan kevesebb. A terhesség harmadik harmadában ez a mennyiség 500 ml-nél kevesebb magzatvizet jelent. Gyakorisága: 2-3%.
Etiológia

Élettan: A méh üregében fejlődő magzatot a beágyazódástól a szülésig magzatvíz veszi körül. A terhesség 10. hetéig ezt a folyadékot a magzatburkok (az amnion és chorionhámsejtek) termelik, de képződésében a magzat kültakarója és az anyai plazma transsudatioja is fontos szerepet játszik. A 10. hét után a magzati veséknek egyre nagyobb szerep jut a magzatvíz termelésében, majd a terhesség előrehaladtával a tüdő és a gyomor-bélrendszer is egyre inkább részt vesz a magzatvíz körforgalmában. A magzatvíz biztosítja a fejlődő magzat közvetlen környezetét, megvédi a külső mechanikai behatásoktól, állandó hőmérsékletet és mozgásteret biztosít számára. Emellett fontos szerepet játszik a tüdő fejlődésében és a magzat anyagcseréjében is. A magzatvíz mennyisége a terhesség előrehaladtával fokozatosan emelkedik, majd az utolsó hónapban (a szülés előtt) némileg csökken. Mennyisége a terminus körül 800-1000 ml-re tehető. A magzatvíz körforgalmának zavara kétirányú lehet: mennyisége kórosan felszaporodhat (hydramnion, polyhydramnion), vagy lecsökkenhet (oligohydramnion).

Az oligohydramnion leggyakoribb okai: a belső magzatburok (amnion) izolált sérülése estén a magzatvíz gyorsan felszívódik. Hüvelygyulladás, méhnyakelégtelenség esetén a fertőzés a magzatburkokra terjedhet, ami idő előtti burokrepedést és állandó magzatvízszivárgást okozhat. A magzati vesék, illetve a vizeletelvezető rendszer fejlődési rendellenességei következtében a vizelettermelődés vagy elvezetés csökken vagy hiányzik. Magzati oxigénhiány (hypoxia) esetén a veseműködés beszűkül vagy megszűnik, ami oligohydramnionhoz vezet. Kiváltó okként a lepényi keringés zavara szerepel (hipertónia, terminustúllépés).
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Sziller Péter
egyetemi tanársegéd

Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

A has kevésbé elődomborodó, a vártnál kisebb a méh, fundusa alacsonyabban van, a haskörfogat kisebb a számított terhességi héthez képest. Célzott vizsgálatok: Az ultrahangvizsgálat megerősíti a klinikai diagnózist: a leghosszabb echomentes terület 2 cm-nél kevesebb.

Szövődmények

A magzatvíz mennyiségének kóros csökkenése a magzat fejlődési zavarát és különböző mértékű károsodását okozhatja. A magzatoknál jellegzetes arckifejezés alakulhat ki, lenyomott orral és lesimult fülekkel jönnek világra. Kényszertartás következtében vázrendszeri deformitások léphetnek fel (pl. dongaláb). A mellkas összenyomódása miatt tüdőfejlődési zavar keletkezhet. Oligohydramnion esetén a medencevégű fekvés háromszor gyakrabban fordul elő. A terhesség utolsó harmadában jelentkező méhösszehúzódások hatására a köldökzsinór és a placenta összenyomódhat, ami jellegzetes elváltozást okoz a CTG görbén.
Terápia

Műtéti kezelés

Az oligohydramnion, illetve a hozzá vezető alapfolyamat gyakran teszi szükségessé a terhesség terminus előtti befejezését. Ultrahangvizsgálattal igazolt fejlődési rendellenesség esetén a szülők bevonásával a szülész, a neonatológus és a gyermeksebész együtt döntenek a terhesség befejezésének optimális időpontjáról.

Kiegészítő információk