Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 24. hétfő Mátyás


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Ovarialis hyperstimulatiós-szindróma (OHSS)
 
Néveredet

Elnevezését az ovuláció indukciók következtében kialakult túlzott szervezeti reakciójáról kapta.
A betegség meghatározása

Asszisztált reprodukciós technikák során végzett szuperovuláció indukciókat követően a multiplex tüszőfejlődés következtében a petefészkek lényeges megnagyobbodásával, ascites-, illetve pleurális folyadékgyülem kialakulásával, következményes vese elégtelenséggel, haemokoncentrációval, thromboembolicus szövődményekkel járó kórkép alakulhat ki.
Osztályozás, típusok

1. Mérsékelt hyperstimulatio 1. fokozat (Grade I.): ösztradiol vizeletben mért szintje 150 mg/24 h feletti és a pregnandiol 10 mg/24 h felett van. Oliguria alakul ki. 2. fokozat (Grade II.): a fenti leletek + a petefészkek megnagyobbodása, kisebb cysták megjelenése.

2. Közepesen súlyos hyperstimulatio 3. fokozat (Grade III.): hasi distensio jelentkezik a fenti leletek mellett. 4. fokozat (Grade IV.): hányinger, hányás és/vagy hasmenés is jelentkezik, ascites jelenik meg. A betegeknek nehézlégzése van. A hematokrit és a kreatinin emelkedik, májműködési zavarok jelentkeznek.

3. Súlyos hyperstimulatio 5. fokozat (Grade V.): nagy mennyiségű ascites és/vagy hydrothorax jelenik meg a fenti tünetek mellett. 6. fokozat (Grade VI.): kifejezett haemokoncentráció, emelkedett vér viszkozitás, coagulopathiák kialakulása, respiratoricus distress-syndroma (RDS) kialakulása, veseelégtelenség fejlődik ki.
Patogenezis, patomechanizmus

Szuperovuláció indukció alatt a módszer lényegéből adódóan multiplex tüszőfejlődés következik be. A módszer lényegéből adódóan ez kívánatos, azonban irányítani az esetek egy részében nem lehet, előfordul, hogy egyszerre 20-30 tüsző indul fejlődésnek. A petesejtek végső érése céljából LH hatással rendelkező hCG beadását követően a fejlődő tüszők luteinizálódnak. Kevéssé ismert az a tény, hogy ovulációt követően spontán ciklusban is a tüszőbe erek kúsznak be, mely által a szervezet legjobb vérellátású szervévé válik a kialakult sárgatest! Multiplex tüsző fejlődés esetén ez sokszorosan következik be, mely önmagában lokális keringési zavarhoz vezet. A gazdagon kapillarizált rengeteg sárgatest azonban úgy viselkedik, mint egy visszaszívó képességét elveszítő vese: a filtráció létrejön, azonban reabsorptio nem lehetséges. Ennek következtében mind több gyakorlatilag a szérumnak megfelelő összetételű, nagy fehérjetartalmú ascites lép ki a szabad hasüregbe, melynek következtében haemokoncentráció alakul ki. Ez további mikrocirkuláció romláshoz, thromboemboliás szővődményekhez, veseelégtelenséghez, végső soron a keringés teljes összeomlásához vezet. Súlyos esetben a megfelelő terápia elmaradásának akár letális következménye is lehet.
Szülészet-Nőgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Bódis József
osztályvezető főorvos
Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Szerző:

Dr. Török Attila

Baranya Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály
Diagnosztika

Tünetek

L. fentebb.
Célzott vizsgálatok

A diagnózis felállítása nem nehéz, hiszen már a stimuláció alatt az extrém magas ösztradiol szintek, az ultrahangos folliculometriánál észlelt 20 feletti tüsző előrevetíti a hyperstimulatio kialakulásának a veszélyét. A betegek tünetei a folliculus punctio után gyorsan jelentkeznek, amennyiben terhesség létrejön, az endogén, emelkedő hCG szintek a hypestimulatiót tovább súlyosbítják. A legsúlyosabb formái a betegségnek a korai terhességben jelentkeznek. A diagnózis felállításban a beteg panaszai, az ultrahang vizsgálat és a laborvizsgálatok a döntőek.

Epidemiológia

Az összes aszszisztált reprodukciós ciklus kb. 5%-ában, a súlyos esetek kb. 1%-ban.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

1. A legjobb kezelés a megelőzés. Extrém magas ösztradiol szinteknél, 20-ál több tüsző fejlődése esetén fel kell függeszteni a stimulációt, a beteg ovuláció indukció céljából hCG-t nem kaphat. Amennyiben GnRH analóg kezelésben részesül az endogén LH szekréció gátlása céljából, azt célszerű folytatni. Amennyiben a tünetek a folliculus punctiót követően jelentkeznek, az embryo transfer előtt labor- és ultrahang vizsgálatot kell végezni, jelentős eltérés esetén az embryokat le kell fagyasztani, a transfer nem végezhető el.

2. Az embryo tansfert követően kialakuló és egyre súlyosabbá váló hyperstimulatio esetén a korai kezelés a legfontosabb. A beteg addig maradhat otthonában, míg jelentős labor eltérések nem jelentkeznek. Már ekkor el kell kezdeni a bőséges folyadékbevitelt, fehérjedús táplálkozást, ajánlott a thromboembolia prophylaxisa céljából napi 0,3-0,4 ml Fraxiparin adása.

3. A tünetek fokozódása esetén hospitalizáció szükséges. A kezelés legföbb eleme az elektrolit háztartás rendezése, intravénás fehérje bevitel (albumin, vagy friss fagyasztott plazma), az intravasalis folyadéktér feltöltése, a haemokoncentráció megszüntetése. A megkezdett anticoaguláns kezelést feltétlenül folytatni kell! A diureticumok adása kontraindikált megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nélkül, hiszen azok az intravasalis folyadéktér térfogatát tovább csökkentik, mellyel további haemokoncentáció fokozódás következik be és tovább romlik a mikrocirkuláció. Diureticumok csak tüdővizenyő, vagy generalizált oedemák megjelenésekor indokoltak. Oliguria esetén infusioban, vesedózisban Dopamin adható. Feszülő ascites, illetve hydrothorax esetén annak ismételt lebocsájtása szükséges. A petefészkek cystáinak punctioja contraindikált! Sebészi beavatkozás csak a következő esetekben indokolt: ovarialis vérzés, ovarium torquatio, cysta ruptura, méhenkívüli terhesség. Amenynyiben sebészi beavatkozás szükséges, az elsődlegesen választandó műtét a laparoscopia. Laparotomia lehetőleg kerülendő. A műtétet nagy tapasztalattal rendelkező végezze! Terhesség esetén, állapotromlás, életveszély kialakulása esetén a terhesség megszakítása szükséges!

Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Csak megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel, intenzív betegellátó osztállyal rendelkező intézetben szabad a betegeket ellátni.
Nemhez kötött jellegzettességek

Csak hormonális stimuláción átesett nőbetegeken fordul elő.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Reproduktív korban lehetséges.
A gépjárművezetésre vonatkozó írányelvek

Ágynyugalom szükséges, utazás a petefészkek torquatiójának veszélye miatt nem javasolt.
Genetikai tanácsadás

Nem szükséges.
Bejelentési kötelezettség

Nincs, nemzeti regiszter létrehozása folyamatban van.
A betegtájékoztatás alapelvei

Minél részletesebb és közérthetőbb, annál jobb.
Terhességi sajátosságok

Súlyos esetben a terhesség megszakítása válhat szükségessé.
Ajánlott irodalom

Brinsden P. A textbook of in vitro fertilisation and assisted reproduction (second edition). Parthenon Publishing, 1999. Gardner D, Weismann A, Howles C, Shoham Z. Textbook of assisted reproductive techiques. Laboratory and Clinical Perspectives. Martin Dunitz, 2001. Papp Z. (Szerk.) A szülészet nőgyógyászat tankönyve. Semmelweis Kiadó, Budapest, 1999.

Hasznos folyóiratok

Human Reproduction, Fertility and Sterility, Journal of In vitro Fertilisation and Assisted Procreation, American Journal of Obstetrics and Gynecology, Journal of Andrology, Magyar Nőorvosok Lapja.