Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. jan. 22. szerda Vince, Artúr


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Combustio
 
Egyéb megnevezés

Égés.
Néveredet

Comburere, combustus = teljesen megéget.
A betegség meghatározása

Fizikai (forrázás, lángégés, forró fém, elektromos áram), vagy kémiai (savak, lúgok) hő hatására létrejövő szövetpusztulás.
Etiológia

A legtöbb égés hátterében baleset áll, de egyre több a bűncselekmény miatti égési sérülés (öngyilkossági, vagy gyilkossági szándék). Az oki tényezők nagy változatosságot mutatnak - napégés, lángégés, forrázás, elektromos égés, kémiai égés. Az okok szezonális változatosságot is mutatnak: tavasz, ősz – avarégetés, tél – disznóvágás, karácsonyfatűz.
Osztályozás, típusok

Az égés súlyossága szerint 4 fokozatot különíthetünk el. Részletesen a „Tünetek” pont alatt. Az égési sérülés mélysége mindig a bőrnek átadott hőmennyiségtől függ, ezért ezt meghatározza a sérülést okozó anyag hőmérséklete és a behatás időtartama, (hő-kapacitása). Az égés kiterjedése alapján könnyű sérültnek tekintjük a beteget, ha az égése I, vagy II. fokú égés, és nem haladja meg a testfelület 10 % -át, illetve a III. fokú égés kisebb, mint 2 % és a sérülés nem érinti a kezet, az arcot és a genitáliát. Az ezektől a kategóriáktól eltérő, nagyobb kiterjedésű, mély égési sérüléseket szenvedett betegeket a súlyos kategóriába soroljuk.
Patogenezis, patomechanizmus

Az égett terület felszínén coagulatiós necrosis (lúgok hatására colliquatiós necrosis), sejtpusztulás jön létre, mely alatt a sejtek autolysise észlelhető, melyet mediátorok felszabadulása kísér, ami sejtes (leukocyta) beszűrődést eredményez.
Bőrgyógyászat
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Hunyadi János
klinikaigazgató, egyetemi tanár
DEOEC Bőrgyógyászati Klinika
Szerző:

Prof. Dr. Hunyadi János
klinikaigazgató, egyetemi tanár

DEOEC Bőrgyógyászati Klinika
Lektor:

Prof. Dr. Simon Miklós
Professzor Emeritus

Szegedi Tudományegyetem ÁOK Bőrgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Fájdalom, sokk, eszméletvesztés.
Tünetek

Az égés következtében létrejövő tünetek összességét égésbetegségnek hívjuk. A betegség a korai shock 24 órás periódusával kezdődik, amely viszonylag könnyen uralható. Ebben a szakaszban fontos a korai helyes ellátás, mert ennek elmaradása a folyamat elmélyülését eredményezve a beteg életkilátásait lényegesen ronthatja. A késői shock a baleset utáni 2-3. hétig áll fenn, ilyenkor a széteső necrotikus szövetekből származó toxinok és a baktériumok által okozott szepszis anuriát, májkárosodást, magas lázat okozva veszélyezteti a beteg életét. A tünetek megjelenésükben az égés fokától függnek. I. fokú - erythema, mérsékelt oedema, esetleg hámsérülés, fájdalom. Felületes II. fokú (IIa) – a bőr legfelső-és az irha felső rétege károsodik, erythaemás alapon vékony falú subepidermalis hólyag látható. A sebalap piros (jó vérellátású az irha), nyomásra elfehéredik, fájdalmas. Mély II. fokú (IIb) – az irha mélyebb rétege is károsodik, a sebalap fehéres színű, azon piros pontozottság még látható (irhaszigetek), fájdalmas. III. fokú - a bőr teljes vastagsága sérül, a felszín a szennyeződéstől függően barna, fekete vagy fehér színű, hólyag nincs, a felszín érzéketlen, mivel a fájdalomérzékelő receptorok is elpusztultak; IV. fokú – a bőr alatti szövetek (izmok, csontok) is elpusztulnak, ha a sérülés valamelyik végtagot éri, az gyakran elszenesedik.
Általános vizsgálatok

Vérkép, vér ionok, vércukor, májenzimek, lipidek; vizeletvizsgálat.
Célzott vizsgálatok

Kiterjedt égés esetében fontos a vércsoport meghatározása, mellkas rtg., belgyógyászati konzílium.

Differenciáldiagnosztika

Az anamnézisből egyértelmű a diagnózis.
Rizikófaktorok

Életkor (idős – fiatal betegeknél labilis vízháztartás), dohányzás, alkoholfogyasztás, elhanyagolt általános állapot, súlyos alapbetegség (imbecilitás, epilepsia, depresszió, hypertonia, cukorbetegség), egyéb, az égést kísérő betegségek.
Szövődmények

Sokk, áramütés esetében elhúzódó szövődményként jelentkezik a szívizom, az agy és a harántcsíkolt izom elhalása.
Társuló betegségek

Égésbetegség, stressz ulcus, ARDS.
Epidemiológia

A háztartási és ipari balesetek száma (elektromos égés, forrázás) nő.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes munkahelyen dolgozóknak szigorúan be kell tartani a baleset-megelőzési munkaköri előírásokat.
Gyógyszeres kezelés

Belsőleg: TAT, keringés fokozása, értágítók (pentoxiphyllin, nikotinsavamid), antibiotikum, folyadék ellátás biztosítása, fájdalomcsillapítás, sz.e. sokktalanítás. Külsőleg: I. fokú égésben – hideg vízzel hűtés, szteroid krémek, kamillás borogatás; II. fokú égésben – hólyagok punkciója, dezinficiálás, fedőkötés; mély II. fokú, III. fokú és IV. fokú égésben - műtét szükséges.
Műtéti kezelés

Necrotomia; necrectomia; biológiai fedőanyagokkal ideiglenes fedés, majd autológ bőrtranszplantáció.
A kezelés komplikációi

Fertőzés, súlyosbító alapbetegség (hypertonia, diabetes mellitus), kooperáció hiánya, nagy kiterjedésű égés, több szervre kiterjedő égés, nehezen kezelhető lokalizációban lévő égés, terhesség.
Speciális forma kezelése

Nagy kiterjedésű égések esetében különös figyelemmel kell eljárni (folyadékpótlás, antibiotikus terápia, fájdalomcsillapítás, választott vér adása, sorozatműtétek, ha az autotranszplantáció nem lehetséges, akkor sejttenyészet készítése). Légúti égés, áramütés szintén speciális formát jelent.
A relapszus gyakorisága, terápiás lehetőségek

Nem jellemző.

Terápiás célkitűzés

A lehető legjobb kozmetikai és funkcionális állapotát visszaállítani a bőrnek az égett területen.
A terápia sikertelenségének lehetséges okai

Súlyosbító alapbetegség, kooperáció hiánya.
Prognózis

Mindig individuálisan kell megítélni. Függ az égés fokától és kiterjedésétől. Baux-index (hozzávetőleges becsült érték): égés százalék + életkor = várható mortalitás (százalékban). Ha <80, a prognózis jó, ha 80-100 között van, a prognózis kétes, ha >100, a prognózis rossz.
Követés, gondozás

Égés szakrendelésen rendszeres ellenőrzés, rehabilitáció, hegesedés megelőzése (szilikon, kompressziós kezelés), fényvédelem.
Alternatív kezelés

L. a speciális forma kezelése címszó alatt.
Kiegészítő információk

Szakterületi specificitás

Nagy kiterjedésű égés esetén égési betegeket ellátó centrum szükséges
Stádiumbeosztás

L. a tünetek címszó alatt.
Életkorhoz kötött jellegzettességek

Gyermek és időskorban a betegség lefolyása súlyosabb.
Bejelentési kötelezettség

Ha bűncselekmény, vagy munkahelyi baleset történt, akkor be kell jelenteni.
A betegtájékoztatás alapelvei

Minden esetben fel kell világosítani a beteget az égés súlyosságáról, műtéti beavatkozás szükségességéről, a kimenetelről, az ápolási időtartamról, a kozmetikai és funkcionális kilátásokról.
Terhességi sajátosságok

A súlyos égés magzati károsodást okozhat.