Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Felső végtag thrombosisa
 
Egyéb megnevezés

Paget-Schrotter szindróma.
A betegség meghatározása

A vena axillaris vagy vena subclavia területén bekövetkező thromboticus érelzáródás.
Etiológia

Számos örökletes tényező észlelhető, melyet a familiáris thrombophilia csoport (antithrombin III-, protein C- és protein S-hiány, APC rezisztencia, stb.) foglal magába, ugyanakkor az esetek nagyobb számában szerzett tényezőkkel kell számolni, melyek vagy az ér intimájának sérülését, vagy az áramlás sebességének csökkenését okozzák, legtöbbször külső kompresszió hatására.
Patogenezis, patomechanizmus

Ma sem jelentéktelen tényező a végtag jelentős fizikai megerőltetése, mely korábban 50%-ban volt kimutatható főleg fiatalokban. Ma az esetek 25-50%-ában a centralis vénás katéterek, pacemaker elektródák okolhatók, lokális irritatív hatásuk miatt. Szintén emelkedő számban lehet kimutatni malignus és benignus tumorokat az axillaris vagy clavicularis régiókban. A thoracic outlet-szindróma, illetve a clavicula törése szintén kiválthatja a betegséget.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A beteg fő panasza a végtag fájdalma, illetve a kéz és a kar duzzanata, elszíneződése. A végtagot nagyon nehéznek érzi.
Tünetek

A klinikai kép jellegzetes lehet. A kéz duzzanata az ujjakban kezdődik. Majd ez lassan felfelé terjed. A felületes vénás hálózat kitágul a nyakon, a vállon és a mellkas bőrén. A supraclavicularis és subclavicularis árok kitöltötté válik, a felemelt karon a vénás hálózat nem vagy alig ürül ki.
Általános vizsgálatok

A klinikai gyanú esetén a color Doppler vizsgálat elengedhetetlen. Célzott vizsgálatok: Általában nincs szükség vénás phlebographia végzésére, mivel invazív és drága módszer.

Differenciáldiagnosztika

A nyaki nyirokcsomók által okozott nyirokpangás és vénás kompressziótól, a gyulladásos folyamatoktól és a lymphoedemától kell elkülöníteni.
Szövődmények

A korábbi véleményekkel ellentétben a tüdőembolia gyakorisága nem különbözik az alsó végtagi esetekben észleltektől. Az esetek kb. egyharmadában fordul elő.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Teljes dózisú heparin, majd oralis anticoagulans adása szükséges. Kiterjedt, fiatalkori folyamatokban thrombolysist szükséges folytatni.
Műtéti kezelés

Alapvetően nem jön szóba.

Terápiás célkitűzés

Kialakult thrombosis esetén a végtag immobilizálása szükséges. Tartós kanülálás esetén (pl. peritoneo-jugularis shunt, pacemaker elektróda) profilaktikus oralis anticoagulálás indokolt. Amennyiben hatékony anticoagulálás nem végezhető, úgy filter beültetése javasolt a vena cava superiorba.
Prognózis

Alapvetően kedvező.
Követés, gondozás

Az oralis anticoagulálás rendszeres ellenőrzést igényel.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Prandonii P, Polistena P, Bernardi E et al: Upper-extremity deep vein thrombosis. Arch Intern Med. 1997, 157:57.; Spence LD, Gironta MG, Malde HM et al: Acute upper extremity deep venous thrombosis: safety and effectiveness of superior vena caval filters. Radiology 1999, 210:53.; Tornai I: Thrombosis a felső végtagon. Klinikai hemosztazeológia. (Szerk: Boda Z, Rák K, Udvardy M.) Springer-Budapest. 2001. pp.215.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika Hae-mostasis szakrendelés (hétfői napon).