Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Haemophilia A
 
A betegség meghatározása

Vérzékenység, melyet a véralvadás VIII-as faktorának (FVIII) örökletes ritkán szerzett hiánya okoz. A Willebrand-betegség után a második leggyakoribb örökletes vérzékenység.
Etiológia

X-hez kötötten recesszíven öröklődik. A betegség férfiakban manifesztálódik, a nők hordozók (carrierek) lehetnek. A betegek fiú gyermekei egészségesek, lányai obligát heterozygoták, hordozók. A hordozó nők fiai 50-50%-ban egészségesek illetve betegek, leányaik 50%-ban hordozók és 50%-ban egészségesek.
Osztályozás, típusok

Súlyos : 1% faktorszint (FVIII:C). Közepesen súlyos: 1-5% FVIII:C. Enyhe: 5-25% FVIII:C.
Patogenezis, patomechanizmus

A VIII-as faktor a véralvadás IX-es faktorának kofaktoraként, azzal együtt alkotja a X-es faktort aktiváló „tenáz” komplexet, mely az alvadási kaszkád utolsó lépéseihez, a prothrombin-thrombin illetve a fibrinogén-fibrin átalakuláshoz, végső soron a fibrinháló létrejöttéhez vezet. A IX-es faktor aktiválása a véralvadási folyamat egyik központi lépése, intrinsic és extrinsic úton egyaránt bekövetkezhet. Mind a VIII-as faktor (haemophilia A), mind a IX-es faktor (haemophilia B, Christmas betegség) hiánya súlyos vérzékenységet okoz.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Típusosan ízületi, izom és lágyrészvérzések jelentkeznek. Az ízületek közül leggyakrabban a boka, a térd és a könyök érintett. Az ismétlődő vérzések ízületi deformitásokhoz, a mozgás beszűküléséhez és végül ankylosishoz vezetnek. Előfordulhat haematuria, gastrointestinalis vérzés is. Műtétek, foghúzás kapcsán életveszélyes vérzés léphet fel, ezért ezek csak megfelelő faktorpótlás mellett végezhetőek.
Általános vizsgálatok

Megnyúlt az alvadási idők közül az aktivált parciális thromboplasztin idő (APTI). Normál plazma hozzáadása az APTI-t normalizálja, kivéve, ha a betegség lefolyása során faktor ellenes inhibitor alakul ki, illetve ha a betegség nem örökletes, hanem szerzett módon, gátlótest következtében alakult ki.
Célzott vizsgálatok

A FVIII koaguláns aktivitás (FVIII:C) meghatározása igazolja a betegség fennállását és a súlyosságáról is felvilágosítást ad (ld. fentebb). Faktor ellenes inhibitor illetve gátlótest haemophilia esetén szükséges az inhibitor titerének meghatározása, melyet Bethesda egységben (BE) fejeznek ki. Az inhibitor titert 10 BE alatt kicsinek, 10-20 BE között közepesnek, 20 BE felett nagynak tekintik.

Differenciáldiagnosztika

El kell különíteni a haemophilia A-t az azonos módon öröklődő, és azonos tünetekkel jelentkező haemophilia B-től vagy Christmas betegségtől. A VIII-as faktor szintjének kifejezett csökkenésével jár a Willebrand-betegség 2N altípusa is, melynél a defektus a Willebrand faktorban van és autoszomálisan öröklődik. Ki kell zárni az alvadási rendszer egyéb faktorainak (FXI, FX, FV, FVII illetve FII) hiányát is. Ritka, de súlyos vérzékenységet okoz az a-2-antiplazmin hiánya is.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Amennyire lehetséges, kerülni kell a nagyobb traumákat. A thrombocyta működést gátló gyógyszerek (aspirin, nem steroid gyulladáscsökkentők) szedése tilos. Fontos a megelőzés, a megfelelő faktorszint biztosítása sebészeti műtétek, foghúzás, szülés előtt illetve alatt. Ezen vérzésveszéllyel járó beavatkozások vérzékeny betegek ellátására felkészült centrumokban történjenek.
Gyógyszeres kezelés

Általában gondozó központokban történik. 1998-tól lehetőség van otthoni kontrollált kezelésre is. Faktorkoncentrátumok: humán plazmából előállított, vírusinaktivált készítmények, melyeket VIII-as faktor tartalmuk szerint közepes tisztaságú (1-50 U VIII:C/mg fehérje, pl. Koate, Criostat, Kryobulin), nagy tisztaságú (50-200 U VIII:C/mg pl. Humafactor-8, Haemoctin SDH, Octanate, Beriate-P, Alphanate) és igen nagy tisztaságú (2000-3000 U VIII:C/mg pl. Hemofil M, Monoclate P) csoportba sorolunk. Megjelentek az igen nagy tisztaságú, vírusfertőzés veszélyétől mentes rekombináns készítmények (pl. Kogenate, Recombinate, ReFacto). A készítményeket a vérzés illetve a várható műtét típusától és a beteg faktorszintjétől és testsúlyától függő dózisban, naponta 1-45 (leggyakrabban naponta 25) kell alkalmazni. Egyes műtéteket folyamatos faktorpótlás mellett végeznek. Hazánkban a betegek túlnyomó többsége nagy tisztaságú faktorkészítményeket kap. Ideális az ún. második generációs (humán albumint nem tartalmazó) rekombináns készítmények alkalmazása lenne, melyek igen nagy tisztaságúak és nem járnak a humán vírusátvitel veszélyével. Ennek gátat szab azonban a készítmények igen magas ára. Desmopressin (DDAVP – Octostim inj.) enyhe haemophiliában alkalmazható. Előnye, hogy nem jár a vírusátvitel lehetőségével. Antifibrinolytikumok: a tranexamsav (Exacyl tbl., inj. vagy szájvíz) kiegészítő kezelésként alkalmazható (kontraindikált haematuriában). Fibrinragasztók.
A kezelés komplikációi

Vírusátvitel. A véradók HIV–re, Hepatitis C-re és B-re történő szűrése, a plazma „pool”-ok ellenőrzése és a készítmények kettős vírusinaktiválása sem zárja ki teljesen a vírusátvitel lehetőségét. Különösen igaz ez a lipidburokkal nem rendelkező hepatitis A és parvovírus B 19 esetén. Nem állnak rendelkezésre megbízható adatok a Creutzfeld-Jakob kór átviteléről. Inhibitor: A betegek egy részében az évek folyamán a FVIII-as ellen antitest képződik, mely jelentősen megnehezíti ezen betegek kezelését. Ilyenkor a VIII-as faktor koncentrátumok csak a kis (10 BE alatti) ellenanyagtiterű betegeknél lehetnek hatékonyak. Hatásosabb a FVIII:C és inhibitorainak hatását megkerülő faktorkomplexek (pl. FEIBA) és a sertés VIII-as faktort tartalmazó készítmény (Hyate C) alkalmazása. Újabban a humán vírusátvitel veszélyétől mentes, human rekombináns aktivált VII-es faktort tartalmazó készítmény (Novoseven) az elsődleges ajánlat gátlótesttel rendelkező haemophiliások kezelésére.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Boda Z., Rák K., Udvardy M.: Klinikai hemosztazeológia. Springer Tudományos Kiadó, Budapest, 2000, 324-349.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika, Haemostasis Szakrendelés (hétfői napon).