Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Krónikus artériás occlusio (arteriosclerosis obliterans)
 
A betegség meghatározása

A perifériás artériák érszűkülete gyakori megbetegedés, az 50 évnél idősebb férfiak 2-3%-át érinti. Férfiakban lényegesen gyakoribb (férfi:nő=5:1).
Osztályozás, típusok

Az obliteratív verőérbetegség klinikai stádiumai (Fontaine-Ratschow): I. Panaszmentes. II. Terhelésre fájdalom jelentkezik (claudicatio intermittens): a. dysbasiás távolság >200 m; b. dysbasiás távolság <200 m. III. Nyugalomban is fájdalmas a végtag. IV. Az előző mellett ulcus, necrosis, gangraena.
Patogenezis, patomechanizmus

Alapvető az atherosclerotikus plaque kialakulása, amely az esetek >95%-ában megfigyelhető. Hajlamosító tényezők a dohányzás, laboratóriumi rizikófaktorok: a hyperlipidaemia, a hyperfibrinogenaemia és a hyperurikaemia. Nagyon fontos két népbetegség a hypertensio és a cukorbetegség összefüggése az érszűkülettel.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár

DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Lektor:

Prof. Dr. Udvardy Miklós
klinikaigazgató, egyetemi tanár

DEOEC II. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Vezető tünet a járáskor jelentkező lábikra fájdalom (claudicatio intermittens), amely pihenésre azonnal szűnik („kirakat-tünet”). Azt a távolságot, amelyet a beteg fájdalommentesen képes megtenni, dysbasiás távolságnak nevezzük. A dysbasiás távolság mérésén alapszik a betegség klinikai stádiumbeosztása (Fontaine-stádiumok). Férfiakban gyakran impotentiát okoz az artériás érszűkület. Ha az érszűkület mértéke a 90%-ot elérte, artériás pulzus nem tapintható. 60-90% közötti szűkület esetén az artéria felett systolés zörej hallható. Ritka kórkép az endarteriitis obliterans (Bürger-kór), amelyre a fiatalabb életkor, a férfi nem, az erős dohányzás, a kiserek érintettsége a jellemző. Fontos különbség lehet, hogy a betegség a distalis ereken hamarabb jelenik meg, szimmetrikus, szegmentális, érintett lehet a vénás érrendszer is (phlebitisek).
Célzott vizsgálatok

Doppler-vizsgálat: boka/kar index meghatározása. Normálisan a boka magasságában mért systolés vérnyomás 10 Hgmm-rel nagyobb, mint a felkaron mérhető artériás nyomás. Doppler-index: a boka magasságában mért vérnyomás/a felső végtagon mért vérnyomás: >1. Enyhe eltérés esetén az index: 0,9-0,75, középsúlyos esetben 0,75-0,5. Amennyiben a Doppler-index <0,5, súlyos érszűkülettel állunk szemben, necrosis és amputatio komoly veszélyével. Color-Doppler vizsgálat. Angiographia. CT- vagy MR-angiographia.

Differenciáldiagnosztika

Vénás elfolyási zavar, diabeteses polyneuropathiás végtagfájdalom, lumbális discus hernia, csípő- vagy térdízületi arthrosis, köszvényes végtagi fájdalom (podagra), Bürger-kór.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

A kollaterális keringés javítása céljából napi 1-2 óra járásgyakorlat. A gyógyszeres kezelésben a thrombocytagátlók szerepe jelentős. Aszpirin alkalmazása ajánlott a beteg élete végéig napi 80-325 mg dózisban. A clopidogrel (Plavix) hatása kedvezőbb az aszpirinnél. A széles körben, szinte rutinszerűen szedett orális pentoxyphyllin további alkalmazása viszont nem ajánlott. Új készítmény a cilostazol (foszfodieszteráz-gátló), szélesebb elterjedésének minden bizonnyal gátat fog szabni a készítmény ára. Súlyos érbetegeknek, bypass műtétet követően, kumarin és aszpirin együttes alkalmazása lehet az optimális. Értágító infúziós kezelésre a prostaglandin-készítmények közül leginkább a PG-E1 (Alprostapint inj., naponta 2 amp.) ajánlható. Fontos lehet a perifériás keringést rontó gyógyszerek (pl. beta-receptor blokkolók, dihidroergotamin) teljes elhagyása. A Bürger-kór kezelésében az érműtét mellett a sympathectomia változatlanul jó sebészi alternatíva.

Kiegészítő információk

A betegtájékoztatás alapelvei

Nagyon fontos az atherosclerosis valamennyi rizikófaktorának lehetőség szerinti teljes kiküszöbölése. Elengedhetetlen az abszolút nikotin-tilalom! A cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség optimális kezelése. A nagy cholesterin-szintek csökkentése. Fontos a gondos lábápolás. A végtag melegben tartása, pamut zoknik, kényelmes cipők viselése.

Szakrendelések

DEOEC I. Sebészeti Klinika Érsebészeti Szakambulancia (keddi napon). DEOEC II. Belgyógyászati Klinika Belgyógyászati Angiológiai Szakambulancia (hétfői napon). AJÁNLOTT IRODALOM: Acsády-Nemes: Az érsebészet tankönyve. Medicina Könyvkiadó, Bp., 2001, 157-84. Boda-Rák-Udvardy: Klinikai hemosztaseológia., Springer Kiadó, Bp., 2000, 130-31. Jackson, MR, Clagett,GP: Antithrombotic therapy in peripheral arterial occlusive disease. Chest, 2001, 119, 283S-299S.