Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Szerzett thrombocytopathiák
 
A betegség meghatározása

A thrombocyta-funkciók szerzett zavarai (szerzett thrombocytopathiák) a leggyakoribb hematológiai megbetegedések.
Patogenezis, patomechanizmus

Leggyakrabban gyógyszermellékhatás (aszpirin), de gyakran társul myeloproliferatív megbetegedésekhez, uraemiához, cirrhosis hepatishoz, dysproteinaemiákhoz. A thrombocyta-funkciók szerzett zavarainak fontosabb csoportjai a következők. Gyógyszer-indukálta thrombocytopathiák: aszpirin, nem-steroid gyulladáscsökkentők, penicillinek és cephalosporinok, nitrátok, Ca-antagonisták, antihisztaminok, Ticlid, Ipaton, Plavix, thrombolytikus szerek. Haematologiai kórképek: myeloproliferatív megbetegedések, dysproteinaemiák. Szisztémás megbetegedések: uraemia, cirrhosis hepatis, DIC, cardiopulmonalis bypass műtét.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár

DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Lektor:

Prof. Dr. Udvardy Miklós
klinikaigazgató, egyetemi tanár

DEOEC II. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Súlyos vérzékenységet akkor okoz, ha a haemostasist terhelés éri (műtét, trauma) úgy, hogy előtte a vérlemezke-működést gátló szer kihagyására nem került sor. Az aszpirinnél súlyosabb vérzést okoz az ADP-receptor blokkoló gyógyszercsoport (Ticlid, Ipaton, Plavix). Syncumar-ral együtt alkalmazva is jelentősen fokozza a vérzékenységet.
Célzott vizsgálatok

Normális thrombocyta szám mellett a vérzés-idő jelentős megnyúlását tapasztaljuk. A vérzés-idő vizsgálatára egyszer használatos eszközt (Simplate) alkalmazzunk, s csak az Ivy szerinti vérzés-idő vizsgálat informatív. Az ún. „ujjszúrás” eredménye félrevezető, helyesebb el sem végezni. A diagnózist különböző aggregáló anyagokkal (ADP, adrenalin, Aggristin) végzett thrombocyta aggregációs vizsgálatok biztosítják. Hazai körülményeink között a REANAL Finomvegyszergyár által forgalmazott Aggristin és Aggristin Plus Kit-ek jó vizsgálati lehetőséget biztosítanak.

Differenciáldiagnosztika

Elsősorban a thrombocytopéniás eredetű vérzékenységektől, továbbá a Willebrand-betegségtől és a veleszületett thrombocytopathiáktól való elkülönítésük fontos.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

DDAVP (Octostim inj.) 3-4 µg/ttkg dózisban az első választandó szer. A DDAVP-t 50-100 ml-s kis infúzió formájában 30 perc alatt adjuk be. Steroid alkalmazása értelmetlen és felesleges. Splenectomia végzése nem ajánlott. Súlyos vérzés esetén azonnal jó minőségű (apheresises) thrombocyta koncentrátum alkalmazása indokolt. Uraemiás vérzékenység esetén, ha a DDAVP nem effektív, konjugált ösztrogén (Styptanon inj.) adását kell megkísérelni: 0,6 mg/ttkg/nap dózisban intravénásan, öt egymást követő napon).

Kiegészítő információk

A betegtájékoztatás alapelvei

Az aszpirint vagy Ticlidet, Ipatont, Plavix-ot szedő betegeket gondosan tájékoztatni kell az esetleges vérzékenységet okozó mellékhatásról.
Ajánlott irodalom

Boda-Rák-Udvardy: Klinikai hemosztazeológia. Springer Kiadó, Bp., 2000, 321-22.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika Haemostasis Szakambulancia (hétfői napon).