Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Thrombosis venae cavae inferioris
 
A betegség meghatározása

A fő hasi véna, a v. cava inferior elzáródása, mely az esetek döntő többségében valódi thrombotikus folyamat, ellentétben a v. cava superior elzáródásával.
Etiológia

Elsősorban szerzett tényezők állnak a háttérben, mint szepszis, kismedencei tályog, Bacteroides fragilis fertőzések, intraabdominalis tumor, elsősorban urogenitalis, pancreas vagy egyéb retroperitonealis daganat, vagy lymphoma. Ugyanakkor myeloproliferativ kórképek, familiáris vagy szerzett thrombophilia, krónikus pancreatitis is gyakori kiváltó ok lehet. A centralis vénás katéterek itt is jelentős thrombotikus tényezővé váltak.
Patogenezis, patomechanizmus

A leggyakrabban a magasra terjedő iliofemoralis thrombosisok terjednek közvetlenül a v. cava inferiorra, a katéterek az intima lokális irritatióját okozzák, az infectiók, tumorok, thrombophilia hypercoagulabilitást okoz, mely a thrombotikus folyamatot beindíthatja. A nephrosis-szindromához társuló v. renalis thrombosisról ritka esetben szintén közvetlenül terjedhet a folyamat a v. cava inferiorra. Az intra- és suprahepatikus szakasz thrombosisa a Budd-Chiari-szindróma.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Az etiológiának megfelelően a bevezető szakasz, a panaszok rendkívül szerteágazóak. A legtöbb esetben az egyik oldali alsó végtag thrombosisaként indul a folyamat. Ennek a romlása, progressziója figyelhető meg. Ehhez társulhatnak a hasi fertőzések, tumorok tünetei.
Tünetek

A klinikai tünetek az elzáródás magasságától függnek. Amennyiben az alsó végtagról terjed a folyamat, akkor az egyik oldali lábduzzanat mellé az ellenoldali oedemája is megjelenik. Ilyenkor a folyamat a vese véna alatti cava szakaszt érinti. Ha tovább terjed a folyamat felfelé és eléri a vesevénák szintjét, anuria lép fel. Más esetekben a vesevéna thrombosisa terjed be a cavaba, ilyenkor a vena renalisok és a vena hepaticák közötti szakasz thrombosisa alakul ki. Ilyenkor jelentős a genitalis oedema, férfiak esetében balanitis lép fel. Hányinger, hányás, hasi fájdalom, protein- és haematuria kísérheti. A Budd-Chiari-szindrómát külön fejezetben tárgyaljuk (l. Thrombosis venae hepaticae cím alatt).
Általános vizsgálatok

Az első választandó módszer a color-Doppler, mely megfelelő érzékenységű és specificitású. Az intra- és szuprahepatikus szakasz vizsgálata bizonytalanabb lehet, ilyenkor CT vagy MR angiographia végezhető.
Célzott vizsgálatok

Kétes esetekben jöhet szóba a cavographia, de invazív vizsgálat, így csak nagyon indokolt esetben alkalmazzuk.

Szövődmények

Már említettük a tüneteknél, hogy a v. renalisok szintjének érintettsége anuriához vezet. A másik fontos szövődmény a pulmonalis embolia, melynek veszélye fokozott. A harmadik lehetséges szövődmény a folyamat beterjedése a v. hepaticákba és a Budd-Chiari szindróma kialakulása.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Az akut folyamat idején immobilizálás szükséges.
Gyógyszeres kezelés

Teljes dózisú heparin adása a leggyakoribb kezelési forma. Amennyiben a folyamat a v. renalisokat érinti, úgy lokális vagy szisztémás thrombolysisre van szükség. Ha a heparin mellett progrediál a folyamat, akkor is az aktívabb thrombolytikus kezelésre kell váltani.
Műtéti kezelés

Fenyegető vagy recidív pulmonalis embolia esetén vena cava filter behelyezése indokolt. Elsősorban ott van erre szükség, ahol megfelelő anticoagulálás nem végezhető vérzésveszély miatt vagy megfelelő anticoagulálás mellett is észlelhető embolia (elsősorban tumoros betegekben).

Terápiás célkitűzés

A thrombotikus folyamat megállítása, a pulmonalis embolia és egyéb szövődmények megakadályozása, a recanalisatio elősegítése.
Prognózis

Benignus kórképekben a kimenetel kedvező, de tumoros háttér esetén a prognózis igen kedvezőtlen.
Követés, gondozás

Benignus alapbetegség esetén oralis anticoagulálás szükséges, tumoros alapbetegség esetén inkább tartós heparin adás válhat szükségessé, különösen recidíva esetén.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Tornai I. A vena cava inferior thrombosisa. Klinikai hemosztazeológia. (Szerk. Boda Z, Rák K, és Udvardy M.). Springer-Budapest. 2001. pp.213.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika Haemostasis szakrendelés (hétfői napon).