Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Thrombosis venae cavae superioris
 
A betegség meghatározása

A v. cava superior elzáródása esetén az egész felsőtest vénás elfolyásának akadályozottsága észlelhető.
Etiológia

Jelentős számú malignus betegség, elsősorban bronchus-tumor, nagyobb mediastinális tumorral járó malignus lymphoma, pajzsmirigy-tumor, thymus-daganat állhat a háttérben, az esetek 80-90%-ában. Lokális irritativ hatásuk miatt válhatnak thrombogen tényezővé a centralis vénás katéterek, pacemaker elektródák.
Patogenezis, patomechanizmus

Az esetek kb. 10-20%-ában észlelhető valódi intraluminalis thrombosis, a többi esetben elsősorban külső kompresszió vagy tumoros infiltratio okozza a v. cava superior elzáródását.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A folyamat legtöbbször szubakut, hiszen a tumoros folyamat lassan okoz elzáródást. Valódi thrombosis esetén lehet akut a folyamat. Az egész felső testfél zsibbadása, duzzanata, fülzúgás, halláscsökkenés, orrvérzés, száraz köhögés okozhat panaszt. A fulladás általában igen késői panasz.
Tünetek

Mindkét felső végtag, a nyak, az egész fej oedemasan duzzadt, igen kifejezett a cyanosis. A vénák extrém mértékben kitágulnak, vénás pulzáció nem észlelhető. A fizikális lelet az esetek többségében felhívja a figyelmet a kórképre.
Általános vizsgálatok

Mellkas rtg-en a mediastinum kiszélesedése általában egyértelműen észlelhető. A diagnózist megerősíti a mellkasi CT-vizsgálat.
Célzott vizsgálatok

Phlebographiára általában nincsen szükség.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Az intravénás katéterek, elektródák körül kialakult valódi thrombosisok esetén thrombolysissel kell kezdeni, melyet heparinnal, majd oralis anticoagulans kezeléssel kell folytatni.
Műtéti kezelés

Malignus alapbetegségben, amennyiben a sugárkezeléssel, illetve követő kemotherapiával nem állítható megfelelően helyre a keringés, fém-stent behelyezése válhat szükségessé, mely csak palliativ megoldás, de a beteg számára mindenképpen megkönnyebbülést okoz.

Terápiás célkitűzés

A v. cava superior keringésének felszabadítása mindenképpen fontos. A választandó módszer a háttérben levő betegségtől függ. Amennyiben malignus alapbetegség igazolódik, a mellkasi CT-n széles mediastinum mutatható ki, úgy sürgős sugárkezelésre van szükség, mellyel a v. cava superior kompressziója csökkenthető.
Prognózis

Alapvetően az alapbetegség határozza meg. Valódi thrombosis esetén a beteg kilátásai jók, míg malignus betegség esetén a nagy mediastinális tumortömeget figyelembe véve a prognózis egyértelműen kedvezőtlenebb.
Követés, gondozás

Mind az alapbetegség, mind a v. cava superior elzáródása miatt rendszeres ellenőrzésre van szükség.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Escalante CP: Causes and management of superior vena cava syndrome. Oncology, 1993, 7:61.; Tornai I. A vena cava superior-szindróma. Klinikai hemosztazeológia (Szerk: Boda Z, Rák K, Udvardy M). Springer-Budapest. 2001. pp.212.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika Haemostasis szakrendelés (hétfői napon).