Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Thrombosis venae mesentericae superioris
 
A betegség meghatározása

A vena mesenterica superior thrombotikus elzáródása, melynek következtében az érintett bélszakasz vérellátása károsodik, legsúlyosabb formában bélelhalás követi.
Etiológia

A myeloproliferativ betegségek, elsősorban a polycythaemia vera, essentialis thrombocythaemia, hasi daganatos betegségek, májcirrhosis, portalis hypertonia, pancreatitis, peritonitis, gyulladásos bélbetegségek, diverticulitis, hasi trauma és műtét, ill a familiáris thrombophilia képezik a kiváltó betegségeket. Főleg idős korban az esetek 15-20%-ában nem mutatható ki kiváltó tényező.
Patogenezis, patomechanizmus

A hypercoagulabilitas és a hasi gyulladások thrombosishoz vezetnek. A portalis hypertonia is a fő kiváltó okok között szerepel, a v. portae thrombosis gyakran terjed distalis irányba, így másodlagosan alakul ki a v. mesenterica elzáródása.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

A panaszok kezdetben szerények lehetnek, általában retrospektive figyelhető meg akár néhány napos prodromalis időszak. A bélműködés ritmusának megváltozása, hányinger, hasi fájdalom megjelenése észlelhető. Meteorizmus, hasi feszülés és dehydratio már előrehaladott jelek. Akut fellépés esetén jellegzetes a hirtelen kifejezett köldök körüli hasi fájdalom. Krónikus és akut esetben egyaránt véres széklet jelentkezhet.
Tünetek

A hasi fájdalom megjelenésekor általában intenzív, a has nyomásérzékeny, de izomvédekezés általában hiányzik. A tünetek intenzitása az elzáródás mértékétől függ, mely thrombosis esetén általában fokozatos. Hőemelkedés valószínű, a bélhangok csökkentek. A fizikális jelek nem specifikusak.
Általános vizsgálatok

Leukocytosis és acidosis komolyabb mértéken csak a kialakult bélinfarctus idején jelenik meg. Natív hasi rtg-felvételen nívók lehetnek.
Célzott vizsgálatok

Komoly gyanú esetén célzott kontrasztanyagos CT vizsgálat ajánlott. A gázosság miatt a color Doppler bizonytalan információval szolgálhat a legtöbb esetben.

Differenciáldiagnosztika

Pancreatitis, appendicitis, perforatio, egyéb akut hasi tünetekkel járó kórképek.
Szövődmények

A teljes bélelhalás rendkívül súlyos következményekkel, peritonitissel, acidosissal, szepszissel jár. Igen kiterjedt folyamat halálhoz vezethet.
Terápia

Gyógyszeres kezelés

Korai esetben, mielőtt a bélelhalás bekövetkezne, agresszív anticoagulálás indokolt heparinnal. Néhány esetben az a. mesentericába adott lokális thrombolysis volt hatékony.
Műtéti kezelés

Bélelhalás komoly gyanúja esetén műtét indokolt, az elhalt bélszakaszt el kell távolítani. A túlélő betegeket tartós oralis anticoaguláns kezelésben kell részesíteni.

Terápiás célkitűzés

Igen korai esetekben lehet reális cél a bélelhalás megelőzése. Amennyiben a bélinfarctus és következményes akut hasi tünetek kialakulnak már csak a beteg állapotának stabilizálása és a necrotizált bélszakasz eltávolításával az életmentés lehet a reális célkitűzés.
Prognózis

Korábban a műtét nélküli esetek 100 %-ban halálhoz vezettek. A késői esetek kilátása ma sem sokkal jobb. Amennyiben korán gondolunk a kórképre és megfelelő korai diagnosztikus lépések történnek, úgy a beteg esélyei javulnak.
Követés, gondozás

A műtétet követően jelentkező újabb hasi fájdalom esetén ún. „second look” műtét indokolt. A tartós anticoagulálás rendszeres ellenőrzést igényel. A kiváltó alapbetegségtől függően lehet az anticoagulálás időtartamát meghatározni, mely a legtöbbször az élet végéig tarthat.
Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Grieshop RJ, Dalsing MC, Cikrit DF et al: Acute mesenteric venous thrombosis. Revisited in a time of diagnostic clarity. Am Surg. 1991, 57:573.; Rivitz SM, Geller SC, Hahn C, Waltman AC: Treatment of acute mesenteric venous thrombosis with transjugular intramesentericurokinase infusion. J Vasc Interv Radiol. 1995, 6:219.; Poplausky MR, Kaufman JA, Geller SC, Waltman AC: Mesenteric venous thrombosis treated with urokinase via the superior mesenteric artery. Gastroenterology. 1996, 110:1633.; Tornai I.: Vena mesentericathrombosis. Klinikai hemosztazeológia. (Szerk. Boda Z, Rák K, Udvardy M.) Springer-Budapest. 2001. pp.226.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika Gasztroenterológiai szakrendelés (keddi napon).