Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Vérzéscsillapító terápia (haemostypticumok)
 
A betegség meghatározása

Ebben a fejezetben összefoglaljuk a vérzéscsillapító gyógyszerekkel kapcsolatos legfontosabb ismereteket.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Szerző:

Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár

DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Lektor:

Prof. Dr. Udvardy Miklós
klinikaigazgató, egyetemi tanár

DEOEC II. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Tünetek

L.alább.

Terápia

Gyógyszeres kezelés

Vérzéscsillapító (haemostyptikus) hatású gyógyszerek.

1. Protamin szulfát inj.: a heparinnal komplexet képez, s így azt közömbösíti. A heparin-indukálta vérzések antidotuma. Általában 1-2 ml Protamin szulfát inj. iv. adását követően ellenőrizzük az APTI-t és TI-t, s ha ezek még mindig hosszabbak a kontroll értéknél, megismételjük a Protamin szulfát inj. alkalmazását. Egyszeri nagy dózis alkalmazása nem ajánlott, mert erőteljesen thrombogen. LMWH közömbösítéséhez 30 %-kal több Protamin szulfát szükséges a nehezebb kötődés miatt.

2. Vitamin K (Konakion inj. és tbl): zsírban oldódó vitamin, zöldségfélék tartalmazzák nagyobb mennyiségben. A normál bélflóra baktériumai szintetizálják, felszívódásához epesavak szükségesek. Újszülöttkori vérzékenység prophylaxisára világszerte alkalmazzák. Kumarin túladagolás esetén adható (2.5-10 mg iv.), de hatásának kifejlődéséhez 6-24 óra szükséges. Icterusokhoz társuló vérzékenységekben (elsősorban mechanikus icterus esetei) is alkalmazzák.

3. DDAVP (desmopressin, Octostim inj.): szintetikus vazopresszin-származék, nem vérkészítmény, így alkalmazása esetén vírusinfekció veszélyével nem kell számolni. Ez óriási előny a vérkészítményekkel (faktorkoncentrátumok) szemben. Növeli a Willebrand-faktor és a FVIII szintjét a vérben. Elősegíti a thrombocyták aggregációját (monocytákból PAF-ot = „platelet activating factor”) szabadít fel. Hatása 4-6 óra alatt lezajlik, de többször ismételhetjük alkalmazását. Adását követően 60 perccel észlelhető a csúcshatás (fog-extractio, sebészi beavatkozás, biopsia stb.) ekkor végzendő. Willebrand-betegségben az elsőként választandó szer. Adható enyhe haemophilia A-ban és thrombocytopathiákban is (pl. uraemiás vérzékenység). Alkalmazása fokozott vérzésveszéllyel járó májbiopszia előtt is ajánlott. Dózisa: 0.3-0.4 ug/ttkg (1-2 amp. Octostim inj. 50 ml-s infuzióban 15-30 perc alatt). Jól bevált készítmény a svéd Octostim inj., koncentrált formája az Octostim orrcsepp.

4. Aminocapronsav (Acepramin granulatum, EACA inj.).: gátolja a plazminogénaktivátorokat és a plazmint is. Orálisan és iv. is alkalmazható. Gátolja a fibrinolysist. Szájüregi vérzések (pl. fog-extractio) esetén haemophiliában és más vérzékenységben is jó kiegészítő vérzéscsillapító szer. Haematuria estén alkalmazása kontraindikált, miután az urokinase-t is gátolja, és súlyos szövődményként alvadék képződhet a vizeletelvezető rendszerben. Használata terhességben kontraindikált.

5. Tranexamsav (Exacyl inj., -tbl. és szájvíz): a plazminogénaktivátorok erős gátlója. Kb. tízszer erősebb antifibrinolyticum mint az aminocapronsav. Vérzékenységekben igen effektív, jó kiegészítő szer. Fokozott fibrinolysis esetén alkalmazása indokolt. Korszerűbb szer, mint az aminocapronsav, helyes, ha egyre gyakrabban alkalmazzuk a tranexamsavat az aminocapronsav helyett.

6. Styptanon inj. (konjugált ösztrogén): szerzett thrombocytopathiás eredetű vérzékenységekben (például uraemiás vérzékenység) alkalmazása indokolt. Dózisa 0.6 mg/ttkg intravénásan a vérzés csillapodásáig, legfeljebb öt napon át.

7. Aprotinin (Trasylol, Gordox inj.): gátolja a proteolytikus enzimeket, például a plazmint. Fokozott fibrinolysissel járó esetekben és shockban alkalmazható (például szívsebészeti beavatkozást követő nagy vérzés). Dózisa: 500 ezer NE intravénásan, majd 200 ezer NE óránként infúzióban a vérzés csökkenéséig.

8. Ethamsylate (Dicynone inj.): pontos hatásmechanizmusa nem ismert, csökkenti a vérzés-időt, a primér haemostasist erősíti. Klinikai effektivitása nem egyértelműen bizonyított. Gyakrabban alkalmazzák, mint az indokolt lenne.

9. Plazmakészítmények: friss fagyasztott plazma (FFP). Ritka faktorhiányos állapotokban (FV, FXI, FXIII) alkalmazása indokolt. Sikerrel alkalmazzák Moschcowitz-szindróma és Gasser-kór (TTP-HUS) eseteiben is. Másodlagos coagulopathiákhoz társuló vérzékenységekben is kiterjedten alkalmazzák.

10. Faktorkoncentrátumok. ma már korszerű eljárásokkal készített vírusinaktivált faktorkoncentrátumok állnak rendelkezésre. Elsősorban súlyos veleszületett vérzékenységekben szenvedők kapják (haemophilia-A, haemophilia-B, Willebrand-betegség). Drága készítmények. FVIII koncentrátumok: Humafactor-8, Haemoctin, FIX koncentrátumok: Humafactor-9, Bebulin. Willebrand-fehérje koncentrátum: Haemate-P. Gátlótestes haemophilia kezelésére alkalmas a FEIBA, Hyate-C vagy legújabban a rekombinált FVIIa-t tartalmazó, igen effektív készítmény, a Novoseven.

Kiegészítő információk

A betegtájékoztatás alapelvei

Faktorkoncentrátum alkalmazása esetén a betegek időszakos kontrollja szükséges májfunkciók és vírusellenes antitestek vonatkozásában.
Ajánlott irodalom

Boda Z.: Antithromboticumok, haemostypticumok. In: Farmakoterápia (szerk.: Bakó Gy.), Medicina Könyvkiadó, Bp., 1997, 305-19. old.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika Haemostasis Szakrendelés (hétfői napon).