Vissza a főoldalra
Vissza a főoldalra
 
 
2020. feb. 26. szerda Edina


Betegségek
   Anyagcsere-betegségek
   Bőrgyógyászat
   Endokrinológia
   Fül-orr-gége
   Gasztroenterológia
   Gyermekgyógyászat
   Hematológia
   Hemosztazeológia
   Infektológia
   Kardiológia
   Nefrológia
   Neurológia
   Nőgyógyászat
   Ortopédia
   Pszichiátria
   Pulmonológia
   Reumatológia
   Szemészet
   Traumatológia
   Urológia
 

    Címlap
    Enciklopédia
    Ismerettár
    Hypermed
    Étrend
    Ép testben
    Hírarchívum

 
Willebrand-betegség
 
A betegség meghatározása

Gyakori vérzékenység, melynek hátterében a von Willebrand fehérje (vWF) veleszületett vagy szerzett mennyiségi vagy minőségi zavara áll.
Etiológia

Autoszomálisan öröklődő betegség. Ritkábban szerzett formája is előfordul valamely alapbetegséghez társultan (malignus betegségek, autoimmun kórképek, urémia, aorta stenosis etc.).
Osztályozás, típusok

1-es típus: a vWF mennyiségi defektusa, a vWF mennyisége csökkent. 2-es típus: a vWF minőségi zavara. 2A: a haemostasis szempontjából legaktívabb nagy multimerek hiánya áll a vWF kóros működésének hátterében. 2B: a fehérje kórosan fokozott aktivációs készsége, a nagy vWF multimerek kitapadása a vérlemezkék felszínére jellemzi. 2M: a vWF működése károsodott, de a multimer szerkezetben eltérés nincs. 2N: a VIII-as faktor kötés (FVIII) károsodott, a FVIII szint alacsony. 3-as típus: a vWF mennyiségi defektusa, a vWF teljes hiánya.
Patogenezis, patomechanizmus

A Willebrand fehérje egy multimer szerkezetű glycoprotein, melynek kettős funkciója van. Egyrészt komplexet alkot a véralvadás VIII-as faktorával, megvédve azt a proteolytikus lebontástól, másrészt a nagy nyíróerejű áramlási rendszerekben (artériák, a mikrocirkuláció arteriolái) az érfalsérülést követően, a vérzéscsillapítás első lépéseként a vérlemezkék és a sérült érfal között „hidat” képezve megteremti a feltételeket a későbbi thrombocyta aggregációhoz, a stabil thrombocyta thrombus keletkezéséhez. Hiányában vagy kóros működése esetén zavart szenved a thrombocyta adhesio, a primer haemostasis és elsősorban a bőrre és a nyálkahártyákra lokalizálódó vérzések jelentkeznek.
Hemosztazeológia
Szakterületi elnök:
Prof. Dr. Boda Zoltán
tanszékvezető egyetemi tanár
DEOEC II. sz. Belgyógyászati Klinika
Diagnosztika

Panaszok, anamnézis

Gyermekkortól jelentkező mucocutan vérzések jellemzik. Leggyakoribb az orrvérzés, fogínyvérzés, meno- és metrorrhagia. Sérülések, foghúzás után elhúzódó vérzés jelentkezhet. Gyakori a posztoperatív, illetve a szülést követő vérzés. Gastrointestinális vérzés és haematuria ritkábban, de szintén előfordul. Nem jellemző a szövetközti és ízületi vérzés, de 3-as típusban illetve a haemofiliához hasonlító 2N altípusban előfordulhat.
Általános vizsgálatok

A thrombocytaszám és morfológia többnyire normális, de a 2B altípusban változó mértékű thrombocytopenia előfordulhat. A vérzés-idő tipikusan megnyúlt, de a normáltól a mérhetetlenül hoszúig változhat. Az PFA-100 (Paletelet Function Analyser) vizsgálatban a záródási idő megnyúlt. Az alvadási idők közül az aktivált parciális thromboplastin idő (APTI) hosszú lehet a FVIII szint csökkenése miatt.
Célzott vizsgálatok

A von Willebrand antigén (vWF:Ag) szint mérése a fehérje mennyiségéről, a ristocetin kofaktor (vWF:RCo) és a kollagén kötés vizsgálata a minőségéről ad tájékoztatást. Meg kell határozni a VIII-as faktor koaguláns aktivitást is, mely 3-as típusban és a 2N altípusban kifejezetten alacsony lehet. A ristocetin indukálta thrombocyta aggregáció általában csökkent, kivéve a 2B altípust, melyre az alacsony (0,5 mg/ml) ristocetin koncentrációval kiváltható aggregáció jellemző, egyben diagnosztikus. A vWF multimer szerkezetének vizsgálata az altípusok elkülönítésében nyújt segítséget.

Differenciáldiagnosztika

El kell különíteni az egyéb thrombocyta eredetű vérzékenységtől: Bernard-Soulier-kórtól, Glanzmann thromastheniától, „storage pool” betegségtől és „aspirin-like” defektustól, afibrinogenaemiától. A 2N altípus összetéveszthető enyhe haemofiliával. A 2B altípust a „platelet-type” von Willebrand-beteségtől kell megkülönböztetni, ahol hasonló klinikai és laboratóriumi eltérések mellett a defektus von Willebrand faktor thrombocyta felszíni receptorában, a glycoprotein Ib-ben található. Willebrand-betegség esetén a fokozott aggregációs készség a beteg plazmájával átvihető. A szerzett Willebrand-betegség későbbi életkorban jelentkezik.
Epidemiológia

A leggyakoribb örökletes vérzékenység, prevalenciája 1%.
Terápia

Életmód, Diéta, Prevenció

Amennyire lehetséges, kerülni kell a traumákat. Aszpirint és nem steroid gyulladáscsökkentőket a beteg sosem szedjen. Fontos a megelőzés, foghúzás, sebészeti beavatkozás, szülés csak megfelelő előkészítés után, vérzékeny betegek ellátására felkészült intézményben történjen.
Gyógyszeres kezelés

Desmopressin (DDAVP) – Octostim inj. Faktorkoncentrátumok (Haemate P). Fibrinolysis gátlók (tranexamsav). Rekombináns VII-es faktor (Novoseven), Thrombocyta transzfúzió. Konjugált oestrogen készítmények, oralis antikoncipiensek. Lokalis kezelés, topicalis trombin, szövetragasztók, vaspótlás.
A kezelés komplikációi

A korábbi faktorkoncentrátumok, a cryoprecipitátum alkalmazásának fő veszélye, és sok beteg által jelenleg is viselt következménye a vírusfertőzés átvitele (pl. hepatitis vírusok). A jelenlegi, vírusinaktivált faktorkoncentrátumok alkalmazásával ennek esélye minimálisra csökkent.
Speciális forma kezelése

A 2B altípusban a DDAVP alkalmazása kontraindikált thrombocytopeniát indukáló hatása miatt, a 3-as típusban a DDAVP hatástalan.

Kiegészítő információk

Ajánlott irodalom

Boda Zoltán: A von Willebrand betegek akut vérzéseinek kezelése és a prevenció kérdései. Transzfúzió. 1996; 29 (2): 15-22.; Boda Z., Rák K., Udvardy M.: Klinikai hemosztazeológia. Springer Tudományos Kiadó, 2000, 351-369.; Schlammadinger Á, Kerényi A, Muszbek L, Boda Z: A nagy nyíróerejű áramlási viszonyokat vizsgáló módszerek szerepe a von Willebrand betegség szűrésében és diagnosztikájában Orvosi Hetilap, 2000. 141 (41), 2245-2250.; Sadler JE, Mannucci PM, Berntorp E et al. Impact, diagnosis and treatment of von Willebrand disease. Thromb Haemost 2000; 84:G160-174.

Szakrendelések

DEOEC II. Belklinika, Haemostasis Szakrendelés (hétfői napon).